De ce sunt lăsate la mâna hoţilor fostele puncte termice ale CET Brăila, cu valoare de inventar de circa 10 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa au ajuns să arate punctele termice din Brăila   FOTO adevarul.ro
Aşa au ajuns să arate punctele termice din Brăila   FOTO adevarul.ro

După ce fosta fabrică de căldură a municipiului Brăila, CET SA, a intrat în faliment, toate punctele termice din cartiere, a căror valoare de inventar se ridică la circa 45 milioane de lei, deci în jur de 10 milioane de euro, au rămas ale nimănui. Evident, hoţii profită din plin de această situaţie, iar iar mare parte din instalaţiile care până nu demult generau căldură pentru locuinţe au ajuns deja la fier vechi.

Iniţial, în urmă cu trei ani, când a fost demarată procedura de feliment a CET SA, s-a pus problema ca punctele termice să intre în grija proprietarului de drept, adică a municipalităţii brăilene. Consiliul Local Municipal a emis o hotărâre prin care încredinţa paza acestor bunuri către Compania de Utilităţi Publice „Dunărea” Brăila. Din păcate, nici până la ora actuală CUP „Dunărea” nu a preluat efectiv în administrare punctele termice.

Noul director al CUP „Dunărea”, Silviu Mangiurea, afirmă că instituţia pe care o conduce nu poate face acest lucru din cauza unui contract de finanţare încheiat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Mai exact, ar fi vorba despre o incompatibilitate generată de clauzele contractuale.

„Prin contractul cu BERD, pentru noile investiţii şi dezvoltări pe care le facem în sistem avem o clauză clară, care spune să nu desfăşurăm alte activităţi decât, exclusiv, apă şi canal. În situaţia în care se sesizează că noi desfăşurăm alte activităţi în afară de acestea două, clar toţi banii primiţi se vor da înapoi. Am informat conducerea Primăriei, Consiliul Municipal Local. Deci nu putem să facem această treabă”, declară directorul Mangiurea.

CUP „Dunărea” a contractat un împrumut pentru a-şi asigura partea sa de cofinanţare la un amplu proiect investiţional privind reabilitarea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare din întreg judeţul Brăila. Este vorba despre un proiect finanţat prin POS Mediu 2007 - 2013, accesat de CUP Dunărea, cu o valoare finală de peste 90 milioane de euro, din care 77,18% reprezintă grantul european, 11,8% - contribuţia de la bugetul de stat, 1,81% contribuţia comunităţilor unde se fac lucrările şi 9,21% este contribuţia CUP Dunărea. Pentru a asigura partea sa de finanţare, operatorul a contractat, în 2009, un împrumut multianual de la BERD.

Recent, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Municipal, consilierul municipal Traian Adrian a ridicat problema punctelor şi centralelor termice care sunt lăsate pradă hoţilor. Acesta a întrebat de ce CUP „Dunărea” nu respectă acea hotărâre CLM prin care i s-a încredinţat administrarea obiectivelor respective. În urma acelei interpelări, directorul Mangiurea a informat în scris CLM despre situaţia generată de împrumutul BERD.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite