Cutremurătoarea moarte a unui mare campion. Cum a fost înjunghiat în stradă marele boxer român Ion Covaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Covaci FOTO arhiva
Ion Covaci FOTO arhiva

Cunoscut mai puţin generaţiilor actuale, brăileanul Ion Covaci a cucerit întreaga Românie, în anii '60 ai secolului trecut, când a cucerit mai multe titluri naţionale de campion la box. Povestea lui, de băiat sărac, crescut doar de mamă, care şi-a clădit prin muncă draconică o carieră sportivă atât de prolifică era relatată pe larg de ziarele vremii. Cu atât mai mult, toată ţara s-a cutremurat când a aflat vestea morţii sale fulgerătoare.

Într-o fatidică zi a lunii noiembrie 1973, Ion Covaci, care avea doar 28 de ani, a fost înjunghiat în stradă de un recidivist. În acea perioadă, Covaci deja îşi finalizase cariera sportivă, iar Dinamo, clubul în cadrul căruia a cunoscut gloria în pugilism, l-a ajutat să se încadreze ca subofiţer în Miliţia Brăila, oraşul său natal.

Pe 14 noiembrie 1973, îşi făcea patrula în zona centrală a Brăilei, unde îi fusese arondat sector. La un moment dat, a observat un individ care se purta suspect. L-a abordat şi i-a cerut să se legitimeze, însă respectivul a refuzat. Avea o statură potrivită, părând firav în comparaţie cu alura sportivă a fostului campion de box. Potrivit regulamentului, pentru refuz de legitimare, Covaci l-a invitat să îl urmeze la sediul Miliţiei, aflat la doar câţiva zeci de metri distanţă, pe Calea Galaţi.

Individul a părut că se conformează şi a mers alături de Covaci câţiva paşi însă, când au ajuns într-o staţie de autobuz plină de oameni, a scos de sub canadiana de fâş cu care era îmbrăcat un cuţit cu lama lungă şi ascuţită, izbind fulgerător în gâtul subofiţerului.

Campionul s-a prăbuşit la pământ, iar un martor care a asistat la teribila scenă a sărit să îl prindă pe criminal. Cuţitarul s-a smucit, însă, şi profitând de aglomeraţia din staţia de autobuz, de panica oamenilor şi de semiîntuneric, a reuşit să fugă. Pe moment, cei din staţie, văzându-l cu mâinile de sânge pe martorul care încercase să îl reţină pe criminal, au crezut că el era cel ce săvârşise omorul şi au fost cât pe ce să îl linşeze. Martorul, Liviu Bejenaru, care fusese şi el sportiv de performanţă şi îl cunoştea pe Covaci din copilărie, a reuşit, însă, să convingă mulţimea că e nevinovat. La faţa locului, au rămas căciula de blană şi fularul criminalului, care în devălmăşia provocată, le-a abandonat acolo.

Miliţia a intrat în alertă, organizând filtre la toate ieşirile din oraş. Cu toate astea, asasinul a reuşit să ajungă în municipiul vecin, Galaţi. Nu i-a fost, însă, de prea mult ajutor: în baza semnalmentelor furnizate de martorul Liviu Băjenaru, criminalul a fost identificat şi prins două zile mai târziu, într-un restaurant din Galaţi. Se numea Mihai Ion şi avea 23 de ani, fiind urmărit de mai mult timp de poliţiştii gălăţeni pentru comiterea mai multor furturi şi tâlhării. A fost condmnat la 25 de ani de închisoare. La doar trei zile după ce şi-a ispăşit pedeapsa şi a fost eliberat, în 1988, a comis o tentativă de omor. A fost condamnat din nou, la 20 de ani de închisoare.

image

Vestea morţii lui Ion Covaci a picat ca un trăznet în toată ţara, românii deplângând dispariţia atât de prematură a celui care a fost campion naţional în 1966, 1967 şi 1968 şi a câştigat de două ori medalia de bronz la Campionatele Europene, în '67, la Roma şi în '69, la Bucureşti.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite