Cum să supravieţuieşti unei ierni geroase trăind într-o magazie. Povestea unei familii din Brăila care a rămas fără locuinţă din cauza unui incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna octombrie a anului trecut, o familie din Brăila a rămas fără adăpost din cauza unui incendiu care a mistuit acopeşul modestei case unde locuia. Din acel moment, cei cinci au fost nevoiţi să se mute într-o magazie. Şi-au încropit acolo o cameră de locuit, atât cât să poată trece prin iarnă. Visul acestei familii este ca, la primăvară, să-şi poată reconstrui casa.

Brăileanca Mariana Mocanu este divorţată şi îşi creşte singură cei patru copii. Ea moştenise de la părinţi casa situată pe Str. Graurului, din cartierul Catanga. În octombrie, într-o fatidică noapte de sâmbătă spre duminică, femeia şi cei patru copii s-au trezit într-un fum înecăcios. Şi-ar fi putut pierde viaţa, dacă mezina familiei, o copilă de clasa a II-a, nu s-ar fi trezit şi nu ar fi dat alarma.

"Noroc cu ea, că altfel cine ştie ce păţeam, ne-am fi asfixiat în somn. Era fum mult şi se auzea de afară ca şi cum cădeau picături de ploaie pe acoperiş. Când am ieşit în curte am văzut cum acoperişul ardea cu flăcări mari de câţiva metri. Am chemat pompierii şi au venit destul de repede, dar n-au mai putut să salveze şi acoperişul. Restul casei a rămas în picioare, dar acoperişul s-a făcut scrum", ne-a povestit  Mariana Mocanu.

Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăia a stabilit, la momentul respectiv, că incendiul care a distrus acoperişul casei a fost provocat coşul de fum, ce nu fusese suficient de bine izolat faţă de materialele combustibile din podul locuinţei.

Dacă ar fi avut posibilitatea să facă imediat reparaţiile necesare, familia Mocanu şi-ar fi putut salva casa. Cum n-au fost bani pentru refacerea acoperişului, ploile din luna noiembrie şi ninsorile masive din decembrie au degradat pereţii de paiantă, astfel că imobilul trebuie reconstruit de la zero.

Posibilităţile materiale ale Marianei Mocanu sunt, însă, foarte reduse. Aceasta lucrează ca femeie de serviciu la Inspectoratul pentru Seminţe Brăila, fiind plătită cu salariul minim pe economie, de 900 lei. Din acest salariu şi din alocaţiile celor trei copii care încă mai sunt la şcoală, în clasele a II-a, a VII-a şi a VIII-a, ar avea nevoie de ani de zile pentru a strânge banii necesari. Fostul soţ al femeii refuză să plătească pensie alimentară pentru copiii minori. "După ce ne-am despărţit, el a plecat la ţară, la părinţii lui, şi n-a mai vrut să ştie de copii. Până să se întâmple nenorocirea cu incendiul, ne descurcam cât de cât, că măcar aveam o căsuţă unde să stăm. Acum ne este foarte greu!", ne-a spus Mariana Mocanu.

S-au mutat într-o magazie

După incendiu, femeia şi copiii ei s-au mutat într-o casă din aceeaşi curte, care îi aparţine sorei Marianei. Casa respectivă a fost construită recent, dar nu este finalizată şi n-a mai fost locuită până în prezent, fiind folosită drept magazie pentru lemne de foc. Nu are pereţii tencuiţi şi nici duşumele pe jos. Nu avea nici măcar instalaţie electrică, însă acest aspect a fost rezolvat de câţiva electricieni trimişi în ajutor de conducerea instituţiei unde lucrează Mariana.

Familia sinistrată nu poate folosi pe termen nedefinit acel adăpost. Sora Marianei, proprietara construcţiei, este momentan plecată în altă localitate. Când aceasta se va întoarce în oraş, familia Marianei va trebui să se mute de acolo. Din acest motiv, femeia speră că îşi va putea reconstrui cât mai repede casa distrusă de incendiu. "Important e să reuşim să facem rost de materialele necesare, că de construit ne-om descurca noi... O să muncesc eu şi băiatul cel mare, care are 20 de ani şi poate să mă ajute", spune Mariana Mocanu.

Aceasta a primit câteva materiale de construcţii din partea şefului instituţiei unde lucrează ca femeie de serviciu. Ar mai fi nevoie, însă, de multe altele. "Am mai luat şi eu nişte bolţari, nişte scândură, dar nu e suficient. Dacă ne-ar mai ajuta cineva, ne-ar prinde foarte bine", mărturiseşte femeia. De la Direcţia de Asistenţă Socială, din cadrul Primăriei Brăila, familia Mocanu a primit un ajutor de urgenţă în valoare de 760 lei.

Micii ziarişti de la Palatul Copiilor, impresionaţi de drama familiei Mocanu

De sărbători, familia Mocanu afost ajutată să zâmbească de  elevii de la Cercul de Ziaristică al Palatului Copiilor, care au au mers cu daruri strânse din inimă. Ei au împachetat haine, încălţăminte, jucării, cărţi şi rechizite, dar şi alimente, pentru această familie nevoiaşă.

image

De Crăciun, elevii de la Palatul Copiilor au mers cu daruri în magazia unde se adăposteşte familia Mocanu   FOTO Palatul Copiilor Brăila

"Ne-a impresionat faptul că o femeie singură ca Mariana Mocanu luptă pentru a-şi creşte frumos copiii, între care trei minori, luptă ca ei să meargă în continuare la şcoală, că sunt curaţi şi cu bun simţ şi că, în ciuda necazurilor prin care trec, nu se plâng şi au rămas uniţi. Elevii de la Cercul de Ziaristică şi părinţii acestora au reacţionat foarte bine atunci când le-am propus să fim Moş Crăciun pentru această familie. În acest fel, cu toţii am încercat bucuria de a dărui, compasiunea şi spiritul de echipă întru ajutorarea semenilor", a declarat profesorul coordonator Nicoleta Butnaru.

Citiţi şi:

Patru persoane, rănite într-un incendiu puternic urmat de explozie la o casă de vacanţă din Comarnic

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite