Cum a reuşit un colegiu din Brăila să realizeze un parteneriat cu totul special cu Arhiepiscopia Dunării de Jos

Cum a reuşit un colegiu din Brăila să realizeze un parteneriat cu totul special cu Arhiepiscopia Dunării de Jos

Arhiepiscopul Casian printre elevii de la Colegiul Murgoci FOTO Daniel Lare

Elevii fără absenţe şi cu rezultate bune la învăţătură primesc lunar excursii în destinaţii la alegere din România, cei cu probleme la învăţătură au parte de meditaţii gratuite, iar cei cu dificultăţi materiale primesc gustări, haine şi rechizite. Toată cheltuiala este decontată din fondurile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În contextul evenimentelor prilejuite de centenarul Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a participat la colocviul ştiinţific-educaţional al cadrelor didactice de la această prestigioasă unitate de învăţământ, alături de domnul Viorel Botea, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila şi de oficialităţi locale.

În cadrul acestui eveniment, chiriarhul Dunării de Jos a rostit un cuvânt de binecuvântare şi de apreciere pentru efortul comun al profesorilor şi elevilor de a păstra şi promova Colegiul în elita învăţământului naţional.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a evidenţiat rolul fundamental în dobândirea cunoaşterii, pe care cele două instituţii, Biserica şi Şcoala îl au în societatea românească.

Totodată, ierarhul a prezentat apariţiile editoriale ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos care pot contribui la înţelegerea deplină a rolului pe care educaţia îl împlineşte în dezvoltarea intelectuală şi spirituală a tinerilor. Toate volumele prezentate au fost oferite bibliotecii acestei şcoli.

În continuare, Arhiepiscopul a purtat un dialog de suflet cu mai mulţi elevi ai colegiului, atât în săli de curs, în amfiteatru, cât şi în atelierul de robotică „Velocity” al şcolii. Elevii au fost sfătuiţi să asocieze dezvoltarea intelectual-profesională cu dezvoltarea personală prin exerciţiul voluntariatului, care oferă experienţe de viaţă ce vor contribui real la formarea personalităţii. La final, Arhipăstorul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi elevii prezenţi şi le-a oferit cărţi de rugăciune.

Trebuie spus că între Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci”, Şcoala gimnazială „Anton Pann” şi parohia „Sf. Cuv. Parascheva” din Brăila există deja un parteneriat care are ca scop combaterea analfabetismului, absenteismului şi abandonului şcolar, mai ales în zonele locuite cu populaţie în majoritate de etnie rromă.

În baza acestui parteneriat au fost organizate în ultimul an multiple activităţi, cultural-educative, social-filantropice şi educaţionale. Astfel, au fost oferite meditaţii gratuite elevilor din clasele a VII şi a VIII-a de la Şcoala gimnazială „Anton Pann” de către 15 liceeni ai Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci” în cadrul Aşezământului parohial „Sf. Cuv. Parascheva”.

În acelaşi timp, 30 de copii cu merite deosebite la învăţătură, dar cu o situaţie materială precară, au primit din partea parohiei şi a colegiului brăilean articole vestimentare, rechizite şi jucării.

De asemenea, în cadrul unui program care va continua şi în anii următori, elevii care nu au absenţe şi vor înregistra o creştere a notelor, vor primi lunar o excursie gratuit într-o zonă de interes, la alegere, din România.

În cadrul aceluiaşi parteneriat, zilnic 100 de elevi nevoiaşi beneficiază gratuit, până la sfârşitul anului şcolar, de sandwich-uri.

Arhiepiscopia Dunării de Jos a dăruit Colegiului Murgoci un televizor-plasmă în valoare de 9.000 de lei, pentru sala amfiteatru a Colegiului, în vederea susţinerii orelor la diferite discipline de studiu şi a oferit masa festivă ocazionată de împlinirea a 100 de ani de existenţă a Colegiului brăilean, în cadrul Aşezământului Socio-Filantropic „Sf. M. Mc. Pantelimon” – Lacu Sărat.

Nu în ultimul rând, Biserica a acoperit costurile legate de organizarea unui simpozion dedicat scriitorului Panait Istrati, prin contribuţia deosebită a domnului profesor Viorel Coman şi a unui grup de elevi de la Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci” din Brăila.

„Manifestările care au avut loc fac parte din misiunea Arhiepiscopiei Dunării de Jos de a fi alături de tineri în drumul pe care îl parcurg în devenirea lor ca oameni buni în societate, în familie şi în Biserică”, ne-a mărturisit preotul Rareş Bucur, de la Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: