Cum au reuşit brăilenii să ajungă la zero pacienţi cu Covid-19. Primarul oraşului: „Acum ne îmbolnăviţi pe ascuns?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean Brăila FOTO Costel Crângan
Spitalul Judeţean Brăila FOTO Costel Crângan

În tot judeţul Brăila au fost doar 22 de cazuri de infectare cu coronavirus, cu toţii fiind declaraţi vindecaţi între timp. În paralel, autorităţile naţionale au încercat să mute la Brăila pacienţi cu Covid-19 din Galaţi, Vrancea şi Buzău, lucru care a stârnit reacţia vehementă a autorităţilor.

Prefectul judeţul Brăila, Cătălin Boboc, a anunţat, sâmbătă, printr-o postare pe reţelele de socializare, că toţi cei 22 de brăileni confirmaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 au fost declaraţi vindecaţi. De altfel, judeţul Brăila este primul din România care nu mai are niciun bolnav de Covid-19, fiind şi printre foarte puţinele judeţe unde nu s-a înregistrat niciun deces din cauza coronavirusului.

Oficialul a spus că meritul aparţine în întregime medicilor, dar şi că populaţia a dat dovadă de disciplină şi a respectat „la sânge” restricţiile. Toţi cei 22 de brăileni infectaţi au fost trataţi în secţie de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, iar trei dintre ei sunt încă internaţi pentru a li se face un ultim test, după ce de două ori acesta a ieşit negativ.

Secretul reuşitei brăilenilor în lupta contra Covid-19 este relativ simplu. Măsurile de prevenire au fost aceleaşi ca peste tot, însă la Brăila au şi fost respectate (mai ales în spitale), dovadă că niciun cadru medical nu a fost infectat. Cei care au contractat totuşi virusul nu lucrau în unităţi medicale brăilene, ci făceau naveta la Galaţi, judeţ învecinat în care numărul de infectări a fost foarte mare (436 de cazuri confirmate, dintre care cam o cincime printre angajaţii spitalelor sau ai centrelor sociale, şi 66 de morţi).

Practic, la Brăila spitalele şi centrele sociale nu au fost, ca în alte locuri, focare de transmitere a epidemiei, ci au funcţionat într-o carantină de admirat.

Asta nu înseamnă, însă, că nu au existat probleme, cauzate mai ales de deciziile controversate venite de la Bucureşti. În două rânduri, Ministerul Sănătăţii şi Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţilor din MAI au încercat să transfere la pacienţi cu Covid-19 din alte judeţe.

În urmă cu o lună, s-a încercat transferarea de bolnavi din Galaţi, însă protestul „in corpore” al autorităţilor brăilene a dus la anularea planului. Joi şi vineri (7-8 mai) şeful Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţilor din MAI, Mihai Mirel Guţă, a emis un ordin prin care 50 de pacienţi cu Covid-19 (forme uşoare) din Râmnicu Sărat (Buzău) şi Focşani (Vrancea) să fie mutaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.

Cum nimeni nu a explicat logica acestei operaţiuni, autorităţile brăilene au protestat vehement faţă de această decizie şi au refuzat să o aplice, ceea ce s-a şi întâmplat la scurt timp pe fondul presiunii publice.

Cel mai vehement a fost Marian Dragomir, primarul Brăilei, care, după retragerea ordinului, a făcut noi acuzaţii grave la adresa Guvernului şi a prefectului.

„Pacienţii din alte judeţe nu vor mai veni la Brăila. Poate află acum şi prefectul că tot noi am rezolvat şi acum. Fără el! O nouă mizerie făcută pe ascuns! De ce au respectat brăilenii regulile? Ca să aduceţi voi virusul în Brăila pe ascuns ? Ce să spunem? Demisia sau să vă fie ruşine? Spuneţi, domnule prefect, de ce s-a ascuns transferul bolnavilor? De ce am aflat „pe surse” de acest document după ce pacienţii erau deja pe drum? Că să nu vă putem bloca la timp ca data trecută când s-a intenţionat aducerea lor de la Galaţi? Spitalele sunt în coordonarea Ministerului Sănătăţii şi acum simţim din plin lipsa implicării autorităţilor locale în luarea deciziilor”, a declarat Marian Dragomir.

De ce nu au fost consultate Consiliul Judeţean Brăila şi Primăria Brăila? Pentru că ştiaţi că ne opunem iar? Brăilenii au respectat regulile, autorităţile şi-au făcut treaba, ne-aţi dat amenzi să stăm acasă şi acum ne îmbolnăviţi pe ascuns? Va solicit urgent să vă recunoaşteţi incompetenţa, slugărnicia şi incapacitatea de a vă respectă jurământul! Şi să plecaţi.... deja este prea mult! Ştiu că vă deranjează atitudinea mea, dar niciodată nu o să fiu că voi! Niciodată!”, a adăugat Dragomir.

Şi fostul prim-ministru Mihai Tudose s-a arătat enervat de modul cum au încercat autorităţile centrale să readucă epidemia în judeţul Brăila.

„Imediat cum am aflat de această intenţie am intervenit la Bucureşti deoarece în calitate de fost prim-ministru ştiu foarte bine cum trebuie abordate, care sunt regulile în asemenea situaţii. Mai pe înţelesul tuturor, sunt două puncte principale de care se ţine seama: 1. izolarea celor bolnavi şi 2. protejarea zonelor curate. Aşadar, când ai o zonă curată nu o expui la un asemenea pericol, în condiţiile în care nu era vorba despre salvat vieţi, despre oameni care aveau nevoie de Terapie Intensivă, de ventilaţie ci de nişte pacienţi asimptomatici, cu aparţinători... Aceştia puteau foarte bine să joace table într-un hotel din Focşani, în izolare! Nu era nevoie să vină la Brăila, să aibă grijă de ei în spital personalul medical, care să se expună, câtă vreme ultimele 3 cazuri de la noi se externează şi se dezinfectează astfel încât devenim zonă curată. Drept dovadă până la urmă s-a găsit o soluţie”, a declarat Tudose.

În replică, Prefectul Cătălin Boboc susţine că  a aflat abia vineri dimineaţă de transferul pacienţilor din Vrancea şi îi acuză pe preşedintele Consiliului Judeţean Brăila şi pe primarul Brăilei că fac jocul unor „găşti de partid”.

„O mascaradă politică la care nu vreau să fiu părtaş. Nu aşa se gestionează o criză în care e vorba de sănătatea oamenilor, aşa se gestionează problemele găştilor de partid. Înţeleg că am devenit o ţintă pentru cei care au stat cu mâinile în sân în timpul pandemiei şi şi-au bătut joc de tot ce s-a făcut bine!”, susţine reprezentantul Guvernului în teritoriu. 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite