Cum a reuşit un bărbat să înşele o bancă de mai multe ori şi să scape fără o zi de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un brăilean de 48 de ani s-a folosit de mai multe acte false pentru a obţine un credit de nevoie personale de zeci de mii de lei şi pentru că manevra a reuşit, a cerut şi deschiderea unei linii de credit de câteva mii de lei, iar după ce s-a văzut cu banii, a plecat din ţară.

Curtea de Apel Galaţi a constatat printr-o decizie definitivă, pe 6 septembrie, că faptele comise de un un brăilean de 48 de ani, respectiv înşelăciune şi uz de fals, ambele în formă continuată, s-au prescris, în condiţiile în care au fost comise în 2009. 

Vasile Zaharia este protagonistul unei înşelăciuni care iese cu siguranţă  din tipare. Bărbatul s-a dat drept director al unei firme importante din România şi s-a prezentat îmbrăcat la patru ace la sediul unei filiale a ING Bank din judeţul Brăila, unde a cerut un credit pentru nevoie personale de 20.000 de lei.

Zaharia le-a prezentat reprezentanţilor băncii mai multe acte falsificate, fiind vorba de un carnet de muncă, o adeverinţă de venit şi mai multe state de plată. Roxana Rădulescu, o femeie de 30 de ani din Brăila, complicea lui Zaharia, s-a folosit de certificatul de înregistrare fiscală al unei firme brăilene pe care era aplicată ştampila societăţii pentru a comanda o parafă cu acelaşi model de impresiune.

A cumpărat apoi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă o carte de muncă în alb pe care i-a dat-o unei cunoştinţe, împreună cu copia actului de identitate a lui Zaharia pentru a falsifica cartea de muncă care atesta, în mod fals, că Vasile Zaharia este înregistrat în evidenţele ITM şi că este angajat din anul 2008 la SC “Protansal Com” SRL, în funcţia de director zonal cu un venit de bază de 4.500 de lei.

Linie de credit obţinută pe baza unor acte false

A făcut rost apoi şi de statele de plată ale firmei şi le-a falsificat, după care a completat şi a ştampilat o adeverinţă de venit ce atesta în mod fals că Vasile Zaharia este angajat ca director zonal şi că are un salariu brut de 4.500 lei.

“La data de 28 mai 2009, inculpatul Zaharia Vasile, însoţit de Rădulescu Roxana, s-a prezentat - îmbrăcat în costum, pentru a crea o bună impresie, pe măsura funcţiei deţinute - la ING Bank, Agenţia Viziru, unde a solicitat în scris obţinerea unui credit de nevoi personale, prezentând şi depunând, pe lângă actul de identitate, celelalte înscrisuri anterior menţionate, primite de la Rădulescu Roxana. În aceeaşi zi, inculpatul a încheiat un contract de credit şi garanţie având ca obiect obţinerea unui credit de nevoi personale în valoare de 20.000 lei”, precizează procurorul de caz în rechizitoriu.

Încurajat de faptul că a primit creditul fără probleme, falsul director de firmă a revenit la sediul băncii, unde a cerut să i se deschidă o linie de credit de 9.500 de lei, cerere care i-a fost, de asemenea aprobată.

Bărbatul a împărţit banii cu Roxana Rădulescu, care venise, de altfel, cu ideea ţepuirii băncii. Roxana Rădulescu nu a fost la fel de norocoasă ca Zaharia, aceasta fiind condamnată la 2 ani şi 2 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru instigare la înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la uz de fals şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

În cazul lui Vasile Zaharia procesul a durat 10 ani, timp în care faptele comise de acesta s-au prescris. Bărbatul plecase oricum în Italia la scurt timp după ce a comis înşelăciunea, stabilindu-se la Torino.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite