Cum justifică judecătorii lăsarea în libertate a femeii acuzate că şi-a tranşat soţul şi i-a ascuns părţi din corp în curtea casei unde locuiau

Cum justifică judecătorii lăsarea în libertate a femeii acuzate că şi-a tranşat soţul şi i-a ascuns părţi din corp în curtea casei unde locuiau

Mariana Lupu Foto: captură video

O braileancă de 36 de ani este suspectată că şi-a ucis şi tăiat în bucăţi soţul, fost poliţist local, împrăştiindu-i apoi trupul prin curtea casei unde locuiau la acea vreme.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătorii Curţii de Apel Galaţi consideră că, la acest moment, nu există suficiente dovezi, din care să reiasă fără echivoc că Mariana Lupu (36 de ani) şi-a ucis şi tăiat în bucăţi soţul, Mihalache Lupu, fost poliţist local, împrăştiindu-i apoi trupul prin curtea casei unde locuiau la acea vreme. 

”La acest moment procesual, nu există probe sau indicii temeinice din care să reiasă suspiciunea rezonabilă că inculpata ar fi comis infracţiunile pentru care este anchetată, încheierea de şedinţă prin care s-a dispus arestarea acesteia fiind nelegală. În cauză au fost audiaţi martori fără ca din depoziţiile acestora să reiasă elemente de fapt probatorii în sensul că inculpata ar fi comis infracţiunile de care este acuzată, ci doar că aceasta a comunicat că victima a plecat la muncă în altă ţară. Prin urmare, nu ne aflăm în faţa existenţei unor probe sau indicii temeinice care să conducă la suspiciunea că inculpata a comis infracţiunile. Afirmaţia cuprinsă în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale, în sensul că inculpata a continuat să locuiască în acel imobil mai multe luni după pretinsa dispariţie a victimei, despre care a afirmat în mod constant că ar fi plecată în străinătate, nu poate reprezenta un aspect cu încărcătură probatorie, în condiţiile în care nu au fost verificate apărările inculpatei, iar fragmentele materiale şi umane au fost găsite în locuri cu caracter ascuns. De asemenea, nu s-a stabilit cu certitudine data decesului victimei şi momentul când inculpata a părăsit respectiva locuinţă”, au stabilit magistraţii. 

Reamintim că Tribunalul Brăila a decis iniţial arestarea preventică a femeii sub acuzaţia de omor. Pe 26 octombrie, Curtea de Apel Galaţi a revenit asupra deciziei, hotărând punerea în libertate a femeii, fără să mai ia nicio măsură preventivă asupra acesteia. Mariana Lupu (36 ani) a fost audiată în caz, însă ea a susţinut cu tărie că Meluţă a părăsit-o, în decembrie 2016, şi a plecat la muncă în Germania. 

Mariana Lupu (36 ani) a fost audiată în caz, însă ea a susţinut cu tărie că Meluţă a părăsit-o, în decembrie 2016, şi a plecat la muncă în Germania. Femeia a fost testată şi cu detectorul de minciuni, la acea vreme, însă a trecut testul fără probleme.

În urma audierilor din februarie-martie 2017 a rezultat că Mihalache Lupu era o persoană foarte violentă, care o bătea des pe Mariana, de cele mai multe ori fără să existe neapărat un pretext. „Era foarte gelos şi obişnuia să consume cantităţi mari de alcool”, au spus vecinii de cel numit Meluţă.

La locuinţa din satul brăilean Lanurile (acolo unde soţii Lupu au locuit câţiva ani şi unde, se pare, s-a produs crima) a existat în februarie-martie 2017 o anchetă a criminaliştilor, prilej cu care au fost folosiţi şi câini de urmă. Aceştia însă, nu au descoperit cadavrul, deşi în urmă cu câteva zile acesta a fost descoperit acolo, tranşat, împrăştiat peste tot prin gospodărie: picioarele în grajd, capul în pod, alte părţi în WC şi sub podeaua unei camere.

Explicaţia anchetatorilor este, acum, că în gospodăria abandonată (Mariana se mutase la mama ei din luna ianuarie a anului 2017, după ce, din ce spune ea, soţul o anunţase că a părăsit-o) era, la momentul anchetei, o mizerie cruntă şi că mirosurile degajate de gunoiul în putrefacţie şi de animalele moarte (cadavrul unei pisici, probabil moartă de foame, era într-o anexă) ar fi fi derutat câinii.

În urma indiciilor descoperite ulterior de procurori (actele şi telefonul mobil al bărbatului erau ascunse în WC), judecătorii de la Tribunalul Brăila au arestat-o preventiv pe Mariana Lupu, însă aceasta a continuat să declare că nu şi-a ucis soţul şi că habar nu are cum a ajuns cadavrul în locuinţă. 

Anchetatorii spun că ipoteza potrivit căreia Meluţă ar fi fost omorât de altcineva, ulterior părăsirii locuinţei de către Mariana, va putea fi infirmată (sau confirmată) doar după ce va fi disponibil raportul medico-legal. Oricum, deocamdată nu a fost găsită decât o parte din cadavrul bărbatului (lipsesc mâinile, mandibula, cea mai mare parte din torace şi abdomen).

Există suspiciuni şi în privinţa expectativei de care a dat dovadă familia bărbatului (sora, nepoţii) în ceea ce-l priveşte. Deşi au reclamat posibila crimă la Poliţie încă din februarie 2017, ei nu au verificat locuinţa lui Mihalache Lupu decât în octombrie 2018 (la un an şi jumătate distanţă), prilej cu care au găsit bucăţile de cadavru.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: