Cum fac autorităţile gălăţene afaceri imobiliare pe teritoriul judeţului Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe o parte din terenul luat de la Brăila, autoritţile gălăţene au construit un cartier ANL. Restul l-au scos la închiriere   FOTO Florentin Coman
Pe o parte din terenul luat de la Brăila, autoritţile gălăţene au construit un cartier ANL. Restul l-au scos la închiriere   FOTO Florentin Coman

Primăria Galaţi intenţionează să închirieze o porţiune de teren situată pe teritoriul judeţului Brăila, în perimetrul celor 1.000 hectare primite printr-o Hotărâre de Guvern, în 2002. Asta deşi gălăţenilor li s-a încredinţat terenul respectiv pentru un scop strict, şi anume construcţia de locuinţe.

Consilierii locali gălăţeni au aprobat într-o şedinţă din luna septembrie a acestui an, cu unanimitate de voturi, o hotărâre prin care se reglementează orangizarea unei licitaţii pentru închirierea a 650 ha pe raza judeţului Brăila. Preţul de pronire este de 750 lei/ha/pentru fiecare an din cei cinci de contract.

Terenul situat la graniţa dintre judeţele Brăila şi Galaţi reprezintă un adevărat măr al discordiei între cele două administraţii locale. Totul a început în 2003, pe vremea guvernului lui Adrian Năstase, când printr-o hotărâre emisă de la Bucureşti, 1.000 ha din teritoriul judeţului Brăila au fost date în proprietate Galaţiului, pentru a se construi un cartier de locuinţe.

Autorităţile brăilene au aflat despre transferul de terenuri abia după ce gălăţenii au început să construiască acolo un cartier ANL. În ciuda protestelor, venite atât din partea Consiliului Judeţean Brăila cât şi din partea unei societăţi agricole de pe raza comunei Vădeni, care s-a văzut peste noapte văduvită de terenul pe care îl avea în exploatare, lucrurile au rămas aşa cum le stabiriseră guvernanţii de la Bucureşti, în frunte cu gălăţeanul Dan Nica, pe vremea aceea ministru în Guvernul Năstase.

Deşi s-a ajuns la procese în instanţă, gălăţenii şi-au văzut nestingheriţi de treabă. Firma „Vega 93”, apropiată a PSD Galaţi, a construit blocuri de locuninţe tip ANL, însă nu s-a reuşit niciodată acoperirea integrală a lotului de 1.000 ha preluate de la Brăila. Cel mai probabil, lotul de 655,29 ha scos acum la licitaţie este partea rămasă neutilizată pe care gălăţenii, deşi nu respectă HG 512/23 mai 2002, care preciza că destinaţia expresă a terenului era "pentru construcţii de locuinţe şi utilităţi sociale", vor acum să o închirieze.

Preşedintele CJ Brăila, Viorel Mortu, s-a arătat deranjat de demersul gălăţenilor şi spune că se vor face demersuri la nivel guvernamental pentru a fi recuperate terenurile. "Ca idee şi eu sunt oarecum deranjat de situaţia în care se află comuna Vădeni de a avea 1.000 ha teren date în transmisiune Galaţiului. E un lucru care s-a întâmplat în urmă cu 13 ani. Citind documentul de atunci, remarcăm că e dat pentru construcţie de locuinţe şi utilităţi sociale. Ceea ce s-a întâmplat doar parţial. În ultimii ani, Galaţiul a concesionat o parte din mia de hectare, cam 655 ha pentru agricultură. Este al cincilea an când fac acest lucru fără ca cineva să vadă în asta o mare dramă. Strict legal nu este, dar nici să laşi pământurile pârloagă, de izbelişte, nu este corect. În mod cert nu este ceva imoral. La urma urmei, pământul este cultivat.

Şi noi la Consiliul Judeţean avem luate astfel de loturi pe care am promis că facem aeroport şi alte utilităţi, dar nu s-au mai întâmplat şi de asemenea, le-am licitat pentru agricultură. Deci fenomenul este mai complex şi trebuie văzut în integralitatea sa. De acum încolo e de văzut în ce măsură această situaţie este firească şi ea poate să continue la nesfârşit cu amestecul celor două judeţe Vom vedea. Eu sunt puţin mâhnit de situaţia în sine de a avea date cele 1.000 ha Galaţiului. Şi mâhnirea este veche. Însă, din câte cunosc, situaţia nu este unică în ţară. Nu ştiu dacă vor fi discuţii pe tema aceasta în viitorul apropiat, dar ar fi de dorit. Oricum, orice dialog cu Galaţiul nu poate să plece decât pe structură ierarhică, de la nivel guvernamental, în ideea de a recâştiga terenurile", a declarat Viorel Mortu, citat de cotidianul „Obiectiv – Vocea Brăilei”.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite