Cruzime ieşită din comun într-o comună din Brăila. Viceprimarul localităţii i-a tăiat cu toporul piciorul unei vaci care intrase pe terenul său

Cruzime ieşită din
comun într-o comună din Brăila. Viceprimarul localităţii i-a tăiat cu toporul piciorul
unei vaci care intrase pe terenul său

Foto: arhivă Adevărul

O asociaţie pentru protecţia drepturilor animalelor şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila s-au sesizat şi efectuează cercetări  pentru rănirea sau schingiuirea animalelor, după ce un sătean a scăpat vaca în curtea viceprimarului dintr-o localitate brăileană, iar acesta i-a tăiat un picior cu toporul. Animalul nu a mai putut fi salvat, fiind abatorizat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un caz de o cruzime greu de imaginat s-a petrecut pe 25 octombrie în comuna brăileană Şuţeşti. Vaca unui localnic, Aurel Păsculescu, a nimerit pe terenul viceprimarului din localitate, Mircea Tansan, care şi-a pierdut cumpătul, a luat un topor şi i-a tăiat animalului unul dintre picioare.

Vaca a agonizat aproape o zi, iar după ce s-a consultat cu medicul veterinar din sat, proprietarul animalului a decis să o abatorizeze. “O vecină a adus vacile de pe câmp, pentru că fata mea a întârziat, a avut ore după amiază. Vecina a băgat animalele pe un loc unde-şi ţine vicele utilajele, iar poarta era deschisă, mi-au zis oamenii. Vaca mea a luat-o pe lângă gard şi dacă a văzut poarta deschisă, a intrat. A venit un vecin la mine şi mi-a zis că vaca mea sângerează, lângă terenul vicelui. Când m-am dus, am găsit animalul cu piciorul din dreapta spate tăiat. Am chemat poliţia. A fost astăzi (luni -n.r.) şi domnul avocat, am făcut plângere penală şi acum aştept. Mie să-mi cumpere animal, pentru că vaca era sănătoasă. De ce i-a tăiat piciorul? Animalul avea vreo 5 ani”, a declarat Aurel Păsculescu pentru cotidianul Obiectiv ”Vocea Brăilei”.

Localnicul a încercat să stea de vorbă cu viceprimarul pentru a afla de ce a recurs la acest gest, dar acesta a refuzat. “Am vrut să mă duc să vorbesc omeneşte cu el, cu viceprimarul, dar m-a făcut în tot felul, că am pesta porcină, să nu mă apropii de poarta lui, că suntem nenorociţi, să ne ducem la mama dracului, că «n-ai ce-mi face, că nu era în curtea mea». El a dat animalul afară de pe terenul lui şi imediat i-a tăiat piciorul, pentru că am găsit-o lângă terenul lui. Ca să nu pice pe locul lui, de-aia a făcut aşa. Altă posibilitate ca animalul să ajungă aşa în locul ăla nu există, mai ales că animalul nu putea să se ridice de jos. Omul care lucrează la el mi-a zis că era poarta deschisă, iar viceprimarul s-a luat de el că de ce nu-şi ţine gura, ce treabă el? Să se astâmpere că şi el are vacă. Am fost ameninţat că dacă îmi prinde vaca mi-o omoară. Vaca a mai intrat o dată pe terenul lui şi a mâncat tain, m-am oferit să-i plătesc, dar să nu-mi omoare animalul. M-a făcut de râs, m-a făcut în tot felul”, a mai spus localnicul.

Dosar penal pentru rănirea sau schingiurea animalelor

Cazul a intrat în atenţia Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, care a sesizat Poliţia, cerând să ia măsuri împotriva viceprimarului Mircea Tansan. “În comuna Şuţeşti, judeţul Brăila, viceprimarul localităţii a tăiat picioarele unei vaci cu toporul. Vaca s-a dus prin apropierea terenului acestui viceprimar. Scăpând din grija persoanei care o aducea acasă, a ajuns în preajma terenului deţinut de viceprimar. Viceprimarul, în momentul în care a văzut vaca pe terenul lui, a luat un topor şi s-a dus şi i-a tăiat picioarele. Da, da, sigur e viceprimarul. Proprietarii animalului au semnalat cazul Protecţiei Animalelor, iar noi am făcut mai departe sesizare către IPJ, pentru că nu o să rămână aşa. Cazul nu o să rămână neverificat şi nesancţionat, chiar dacă dânsul este viceprimar. Nu are voie să facă aşa ceva! Vaca a fost preluată deja de un abator, pentru că nu a mai putut fi salvată”, a explicat Roxana Ştefănescu, reprezentanta . Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului pentru Obiectiv ”Vocea Brăilei”.

IPJ Brăila a deschis un dosar penal în acest caz, efectuând verificări pentru a stabili cu exactitate circumstanţele în care s-a produs incidentul. “La data de 26.10, la ora 11.00, Poliţia Oraşului Ianca a fost sesizată telefonic de către P. A., cu privire la faptul că pe 25.10, în jurul orei 18.00, o persoană necunoscută i-a rupt piciorul drept din partea din spate unei bovine pe care o deţine în proprietate şi care se afla la păscut în incinta fostului CAP din comuna Şuţeşti. Cu ocazia deplasării la faţa locului, poliţiştii au constatat că cele sesizate se confirmă şi animalul era în imposibilitatea de a se deplasa. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru rănirea sau schingiuirea animalelor, faptă prevăzută şi pedepsită art. 25, alin. 1, lit. e, din Legea 205/2004”, a declarat subinspectorul de poliţie Laura Belciugan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

Viceprimarul localităţii Şuţeşti nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere. Conform legii 205/2004, provocarea de suferinţe fizice şi psihice unui animal prin orice mijloace se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: