Coplata este agreată de medici, dar pentru pacienţi este un bir în plus/Vezi aici care sunt categoriile scutite de la coplată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Lavinia Craioveanu crede că prin coplată se poate reduce numărul pacienţilor care apelează la UPU
Dr. Lavinia Craioveanu crede că prin coplată se poate reduce numărul pacienţilor care apelează la UPU

Tarifele pe care le vom plăti la medicul de familie, la specialist ori în spital vor ajunge chiar şi la câteva sute de lei. Cu câteva mici excepţii, bolnavii nu vor mai beneficia de asistenţă medicală decât dacă vor da bani medicului în mână, nu doar prin asigurările de sănătate.

Introducerea coplăţii de la 1 aprilie pentru serviciile medicale a stârnit nemulţumiri în rândul populaţiei de rând. Oamenii sunt revoltaţi pentru că trebuie să scoată bani din buzunar chiar dacă cotizează la Sănătate.

Ioan Belu nu este de acord cu coplata

"Nu este normal acest lucru. Nu merg la medicul de familie decât atunci când am nevoie. Am plătit odată pentru sănătate şi acum nu înţeleg de ce mai trebuie să plătesc din nou", spune Romeo Ioan Belu, 62 de ani.

De aceeaşi părere este şi soţia, Maria Belu, 60 de ani care speră ca măcar astfel să nu mai stea la coadă la medicul de familie.

"Nu este corect, dar dacă vom avea nevoie vom fi nevoiţi să dăm bani", a adăugat femeia.

Ileana Brânză este de acord cu coplata

Doctorul Ileana Brânză spune că serviciul de coplată este un lucru care se practică la nivel european. "Din punctul meu de vedere coplata este o modalitate de a lega relaţia medic - pacient", a precizat aceasta.

Fără boli închipuite

Doctorul Lavinia Craioveanu, directorul coordonator interimar al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) crede că prin introducerea coplăţii medicii de la Urgenţe nu vor mai fi suprasolicitaţi.

"Cei de la UPU se plâng de multe ori că sunt prea multe persoane care nu ar trebui să ajungă la UPU. Astfel, pacienţii se vor adresa medicilor de familie, celor de specialitate şi doar cazurile grave ar ajunge la spital", a explicat dr. Craioveanu.

Coplata pentru consultaţiile la medicul de familie pe servicii care nu sunt incluse în capitaţie sau sunt plătite separat va fi cinci lei, vizita acestuia la domiciliu în afara orelor de program 15 lei, consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu, 10 lei, în timp ce la medicul specialist în afara programului taxa este de 20 lei.

Solicitarea ambulanţei la domiciliu pentru consultaţii va costa 20 de lei, iar serviciile de recuperare în ambulatoriu pentru diverse proceduri costă 50 lei/cură, maxim 100 de lei/an. Coplata pentru spitalizarea de zi va fi 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă 50 de lei.

"Pentru contribuţia personală, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sănătate prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia", a punctat şeful DSP.

Tichetele pentru sănătate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plată. Costurile pentru aceştia vor fi acoperite din fonduri publice.

Cu toate acestea, contribuţia personală a brăilenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 de lei/an.

Serviciile paraclinice sunt de asemenea cuprinse în coplată. Astfel, pentru analize de laborator vom plăti 1 leu/test, pentru radiologie şi explorări funcţionale dăm 5 lei, pentru CT fără substanţă de contrast vom plăti 25 de lei, iar pentru CT cu substanţă de contrast 50 de lei.

Pentru RMN-ul fără substanţă de contrast vom plăti 100 de lei, pentru RMN cu substanţă de contrast vom da 200 de lei, pentru angiografie 150 de lei, iar pentru scintigrafie 100 de lei.

Scutiri de la coplată

Bolnavii cuprinşi în cadrul Programelor de sănătate pentru afecţiunea de bază ca de exemplu: şedinţe de chimioterapie sau de hemodializă vor fi scutiţi de coplată. De asemenea şi cei cuprinşi în programele naţionale de sănătate vor avea servicii şi tratamente gratuite. Nici urgenţele nu se vor plăti, aşa cum nu se va plăti nici naşterea.

Sunt şi persoane pentru care coplata nu se aplică. Acestea fac parte din una dintre categoriile următoare: persoane fără venituri, persoane care fac parte dintr-o familie cu drept la ajutor social; pensionarii care au sub 700 de lei/lună; copiii sub 18 ani şi tinerii până în 26 de ani, dacă urmează o formă de învăţământ, inclusiv absolvenţii de liceu până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenici sau studenţi dacă nu realizează venituri din muncă; şomeri; persoane care beneficiază de gratuităţi pe baza legilor special - revoluţionari, persecutaţi politic, veterani de război, persoane cu handicap care nu realizează venituri decât cele provenite din drepturile băneşti acordate pe aceste legi şi gravidele doar pentru serviciile aferente gravidităţii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite