Copii dispăruţi în arhivele Poliţiei

Copii dispăruţi în arhivele Poliţiei

Dosarele rămase nerezolvate sunt periodic luate la mână

Doar cazurile a nouă minori daţi dispăruţi sunt şi acum în atenţia poliţiştilor, deşi formal sunt rezolvate. Dacă în cazul a două dintre fete se ştie că sunt fugite de acasă, alţi doi minori dispăruţi au plecat cu trenul şi nimeni nu mai ştie nimic de ei. Ceilalţi sunt dispăruţi în apele Dunării.

De 19 ani, la Compartimentul „Urmăriri", din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, al Inspectoratul Judeţean de Poliţie sunt nouă cazuri de dispariţie a minorilor care nu şi-au găsit rezolvarea juridică.

Subcomisarul Lilian Moise, şeful Compartimentului Urmăriri spune că multe dintre acestea sunt rezolvate pe fond:

„Practic avem elemente care să ducă la certitudinea că unele persoane sunt decedate. Lipsind, însă, obiectul cercetării, cadavrul celui dispărut, cazul rămâne în baza de date timp de 20 de ani, după care, alţi zece ani rămâne în baza pasivă".


Dunărea, principalul vinovat pentru dispariţii


Dintre cei nouă copii dispăruţi şi aflaţi în dosarele poliţiştilor despre câţiva se ştie sigur că s-au înecat şi nu au mai ieşit la suprafaţă. Este şi cazul unui băieţel de numai doi ani, Tudorel Zama, născut în 2005. Pe 31 martie 2007, copilul, din localitatea Frecăţei, se afla cu un grup mai mare de adulţi pe un bac rudimentar, care făcea legătura între localităţile Agaua din judeţul Brăila şi Gârliciu din judeţul Constanţa. A căzut accidental în apă şi de atunci nimeni nu l-a mai văzut.


Şi Leonard Podaru, născut în 1981, care a plecat la scăldat pe 7 iulie 1997, nu a mai revenit acasă. Părinţii i-au găsit hainele pe malul Dunării, acolo unde le lăsase pentru a se scălda.

„Este posibil ca trupurile copiilor să fi fost prinse între rădăcinile arborilor de pe mal şi s-au descompus în timp", a subliniat comisarul şef Marcel Drăgan, şeful Serviciului Investigaţii Criminale.


Cu trenul, spre necunoscut


În două cazuri se ştie că minorii au plecat cu trenul.

„Despre Valentin Ionuţ Sârbu, cu uşoare dizabilităţi psihice, născut în 1986, se ştia că obişnuia să plece de acasă. Mergea în gara CFR Brăila unde cerşea. Acolo a fost văzut ultima dată pe 13 iulie 1997. La fel, Marioara Cernat, din localitatea Bărăganu, a urcat într-un tren în data de 19 octombrie 1995. Fata, născută în 1987, cunoscută cu afecţiuni psihice, a urcat din gara Spicul în personalul Constanţa - Galaţi. De atunci nu a mai fost văzută", ne-a spus subcomisarul Lilian Moise, care a adăugat că nu au fost găsite cadavre cu trăsăturile celor doi.

Poliţiştii au lucrat până de curând la cazurile Marinela Victoriţa Boşoi şi Raluca Jalbă. Ambele tinere trăiau în concubinaj şi au fost descoperite în luna noiembrie fiind redate familiilor.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: