Condamnaţi să moară în blocul cu bulină roşie! Blocul A de pe strada Calea Galaţi din Brăila s-ar putea prăbuşi la primul cutremur puternic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Blocul A a primit bulina roşie în urma expertizei din 1995
Blocul A a primit bulina roşie în urma expertizei din 1995

Este vorba despre cei aproximativ 400 de locatari ai blocului A de pe strada Calea Galaţi din municipiu. Blocul A este încadrat în categoria „clădire cu risc seismic" şi ar fi trebuit să intre în consolidare în urmă cu 10 ani. Atunci, demersurile pentru consolidare s-au lovit chiar de refuzul unor locatari.

Imobilul a fost construit în urmă cu 50 de ani după normele de atunci, nu a suferit nicio consolidare şi acum a ajuns să arate destul de rău. Unii dintre locatari spun că motivul pentru care blocul s-ar fi lăsat ar fi fântâna arteziană care a existat înainte în parcul din faţa blocului. În ultimii cinci ani nu s-a vândut niciun apartament din acest bloc.


„În primii patru - cinci ani după ce a fost construit, blocul s-a lăsat. S-a spus atunci că de vină ar fi apa de la fântâna arteziană care s-ar fi infiltrat în fundaţie. De atunci, aşa a rămas, lăsat. Cu toate acestea a trecut prin mai multe cutremure chiar şi cel din 1977 fără să păţească nimic", ne-a povestit unul dintre locatari.

Locul unde a fost fântâna arteziană

Locul unde a fost fântâna arteziană


Blocul are acum două crăpături: una la scara 2 care se află în dreptul fostei fântâni arteziene şi una la rostul de dilataţie între scările 5 şi 6.

Rostul de dilataţie între scările 5 şi 6

Rostul de dilataţie dintre scara 5 şi 6 s-a crăpat


Expertiză pe banii Primăriei


În anul 1995, blocul a făcut obiectul unei expertize tehnice întocmită conform normativului în vigoare la data aceea şi finanţată de către Municipalitate.
Clădirea a fost încadrată în categoria de urgenţă U1, mai concret a primit „Bulina roşie". În continuare, conducerea asociaţiei de proprietari urma să prezinte hotărârea privind aprobarea acţiunilor pentru proiectarea şi executarea lucrărilor de consolidare însoţită de lista cu proprietarii şi declaraţiile autentificate ale acestora privind continuarea acţiunilor pentru consolidare. În acel moment lucrurile s-au blocat.


Hotărârea respectivă nu a mai ajuns niciodată la Primărie deoarece unii dintre locatari s-au opus consolidării, fie din considerente financiare, fie pe motivul că odată cu începerea lucrărilor ar urma să fie evacuaţi din locuinţe, fie din cauza zvonului cum că spaţiul din interiorul locuinţelor ar urma să se micşoreze.

Peretele de la scara 2 s-a crăpat

La scara 2 a crăpat peretele


Dacă nu au acţionat atunci când a fost momentul, acum locatarii se văd nevoiţi să plătească din buzunarul propriu o nouă expertiză deoarece cea din 1995 a expirat, iar acum altele sunt normele de evaluare a clădirilor. „Asociaţiile de proprietari au o serie de responsabilităţi privind consolidarea blocurilor. Asociaţia ar trebui să facă o analiză atentă împreună cu proprietarii şi să intervină pentru consolidare", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.

Tot el ne-a mai spus că dacă unii dintre locatari, chiar şi în număr foarte mic, nu sunt de acord cu consolidarea, nimeni nu-i poate obliga să plătească.
În aceste condiţii, şansele ca blocul A de pe strada Calea Galaţi să aibă parte de o nouă expertiză şi o consolidare sunt minime.
„Unii dintre vecini nu au fost de acord atunci când era pe banii Primăriei consolidarea. De ce ar fi de acord acum. Plus de asta nu avem bani pentru a plăti în primul rând expertiza", ne-a spus unul dintre locatari.

Elena Fuior spune că nici nu se gândeşte să vândă

Elena Fuior spune că nici nu se gândeşte să vândă apartamentul pentru că oricum nu l-ar cumpăra nimeni


Grav este că în acest bloc nu se tranzacţionează imobilele, iar locatarii se condamnă singuri să locuiască până la moarte în aceste case.

"Nici nu mă gândesc să încerc să vând apartamentul, oricum nu l-ar cumpăra nimeni", ne-a spus Elena Fuior, locatară.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite