Comercianţii de produse din carne şi transportatorii, în colimatorul poliţiştilor. Greşelile banale care favorizează furturile de animale

Comercianţii de
produse din carne şi transportatorii, în colimatorul poliţiştilor. Greşelile
banale care favorizează furturile de animale

Foto: www.mangalianews.ro

Pentru luna decembrie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a demarat un plan de acţiune pentru prevenirea şi combaterea furturilor de animale şi pentru verificarea legalităţii sacrificării şi comercializării acestora.

În această perioadă, premergătoare Crăciunului, sunt vizaţi atât comercianţii de produse din carne şi transportatorii, dar şi cetăţenii din mediul rural, deţinători de animale domestice.

„Acestora din urmă poliţiştii brăileni le atrag atenţia cu privire la necesitatea asigurării corespunzătoare a încăperilor destinate adăpostirii animalelor, precum şi asupra importanţei asigurării pazei acestora atunci când animalele se află la păşunat”, a declarat inspectorul Laura Belciugan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila.

Printre factorii care favorizează comiterea furturilor de animale enumerăm:

-Asigurarea deficitară a locurilor unde sunt ţinute animalele;

-Lăsarea liberă a animalelor în locurile de păşunat, fără supraveghere;

-Lipsa unui sistem de pază comunală;

-Lipsa de vigilenţă a paznicilor din cadrul fermelor şi neefectuarea controlului asupra modului de efectuare a pazei de către angajaţi;

-Iluminatul public insuficient, în special în cazul locuinţelor mărginaşe, izolate.

Pentru a preveni furturile de animale din gospodărie sau de pe locurile de păşunat sau adăpostire, poliţiştii recomandă:

-Pe timpul nopţii asiguraţi cu sisteme de închidere (lacăte, zăvoare) uşile grajdurilor, ale anexelor gospodăreşti unde ţineţi animale;

-În măsura posibilităţilor, pe timp de noapte, asiguraţi iluminatul zonelor unde sunt animalele. Câinii de pază vă pot scuti de multe neplăceri;

-Animalele lăsate fără supraveghere pe păşuni, izlazuri sau pe marginea drumului, constituie o pradă uşoară pentru hoţi, aşadar nu le creaţi această posibilitate. Duceţi animalele la păşunat la comun cu alţi localnici şi asiguraţi pe rând paza acestora, iar dacă aveţi posibilitatea, angajaţi o persoană cunoscută şi responsabilă pentru a face acest lucru.

-Nu amplasaţi grajdurile sau adăposturile de animale la distanţă faţă de locuinţă sau în locuri izolate, fără să asiguraţi paza acestora.

Oamenii legii atrag atenţia şi asupra pericolului pe care îl reprezintă animalele lăsate libere şi fără supraveghere pe păşuni, în special în proximitatea căilor rutiere sau feroviare. Acestea constituie un real pericol pentru circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice, a trenurilor, dar şi pentru siguranţa cetăţenilor.

De asemenea, atelajele înhămate lăsate fără supraveghere în stradă constituie un pericol pentru circulaţia publică, aşadar evitaţi neplăcerile şi luaţi măsuri pentru a ţine animalele în ţarcuri sau priponite.

Legea prevede sancţiuni cuprinse între 100 şi 500 de lei pentru lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot reprezenta pericol pentru persoane sau bunuri. Poliţiştii atrag atenţia şi asupra faptului că nu trebuie să cumpăraţi animale de la persoane care se grăbesc să le vândă şi solicită preţuri mici, deoarece acestea pot proveni din infracţiuni de furt, iar marfa va fi confiscată de autorităţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: