Cod portocaliu de vânt puternic, grindină şi averse torenţiale în judeţul Brăila. Rafalele de vânt pot ajunge la 100 de kilometri pe oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Autorităţile au convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila a activat grupa operativă.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru judeţul Brăila o avertizare meteorologică cod portocaliu şi o atenţionare meteorologică cod galben, astfel:

- avertizare meteorologică cod portocaliu: în intervalul 03 iulie, ora 10.00 – 04 iulie, ora 03.00, vor fi perioade cu intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 80...100 km/h), vijelii, grindină de dimensiuni medii şi mari, frecvente descărcări electrice şi averse torenţiale. În  intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40 l/mp şi izolat 50...70 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala la începutul intervalului în centrul ţării şi la munte, iar după-amiaza şi în prima parte a nopţii, mai ales în sud-est.

- atenţionare meteorologică cod galben: în intervalul 04 iulie, ora 03.00 – 04 iulie, ora 10.00, în sud-estul şi local în sudul ţării vor mai fi manifestări de instabilitate atmosferică: averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Având în vedere fenomenele meteorologice prognozate, în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila din 03.07.2019 s-a  dispus luarea următoarelor măsuri:

- obligativitatea înfiinţării serviciului de permanenţă la sediul primăriei;

- întrunirea membrilor CLSU în şedinţă extraordinară pentru stabilirea măsurilor preventive şi pregătirea acţiunilor de intervenţie, dacă situaţia o va impune;

- intensificarea acţiunilor de informare a populaţiei de către membrii SVSU asupra fenomenelor meteorologice prognozate şi pregătirea personalului SVSU pentru intervenţie;

- verificarea tehnicii specifice şi a stocurilor de materiale necesare pentru prevenirea şi intervenţia cu utilajele din dotare;

- verificarea şi menţinerea în stare de funcţionare a mijloacelor de înştiinţare-alarmare, de comunicaţii şi informatică aflate în dotare pentru asigurarea fluxului informaţional-decizional;

- monitorizarea situaţiei privind starea căilor de comunicaţii, infrastructura de transport, energie şi alte utilităţi publice;

- luarea tuturor măsurilor de protecţie a persoanelor şi bunurilor împotriva efectelor provocate desprinderea sau căderea unor elemente din infrastructura de construcţii, precum şi ca urmare a ruperii şi prăbuşirii de arbori;

- monitorizarea evoluţiei fenomenelor meteorologice prognozate, pentru a putea interveni în timp util la apariţia unor situaţii de urgenţă.

La nivelul ISU Brăila s-a activat grupa operativă. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila monitorizează situaţia operativă prin dispeceratul inspectoratului şi prin intermediul autorităţilor publice locale, unde s-a organizat serviciul de permanenţă.

Efectivele de pompieri militari şi voluntari, precum şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite să gestioneze eventualele situaţii de urgenţă ce pot apărea.

Cum să ne comportăm în caz de vânt puternic

Pe durata manifestării vântului puternic, pompierii recomandă populaţiei să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care le asigură protecţia.

În situaţia în care sunteţi surprinşi în zone deschise, trebuie să vă îndepărtaţi rapid de zona în care se manifestă fenomenele şi să identificaţi un spaţiu care garantează protecţia.

Dacă vă aflaţi în autovehicul, trebuie să vă îndepăraţi, pe cât este posibil, de zona în care vântul suflă cu putere. De asemenea, trebuie să rămâneţi în interiorul autovehiculului şi să purtaţi centura de siguranţă.

Nu în ultimul rând, pompierii recomandă cetăţenilor să anunţe imediat autorităţile prin numărul 112 dacă au informaţii despre persoane care se află în pericol sau alte situaţii care pot afecta negativ comunităţile.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite