Cea mai mare afacere din ultimii 20 de ani din Brăila, un parc de eoliene care să scoată judeţul din sărăcie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După Dobrogea, următoarea ţintă a investitorilor din domeniul producerii energiei verzi este o zonă din judeţul Brăila.O firmă din Austria şi una din Grecia sunt în faza finală de avizare a proiectelor şi abia aşteaptă să începă lucrările de amplasare a unui mare parc fotovoltaic la Măxineni.

În urma unor studii făcute în lunca Siretului în perioada 2008-2009 de firme din Austria, Italia, Spania şi Grecia a fost alcătuită o hartă a vânturilor care suflă în această zonă, iar comuna Măxineni s-a dovedit a fi cea mai profitabilă pentru amplasarea unui parc de centrale eoliene.
Specialiştii au stabilit că întreaga zonă dintre localităţile Muchea şi Olăneasca, este de fapt propice instalării unor centrale eoliene.


Soare „cu dinţi"


„Zona Măxineni este recunoscută ca fiind cea mai „vântoasă" din judeţ. În plus, s-a stabilită că este şi cea mai însorită din judeţul Brăila, unde soarele străluceşte în medie 293 de zile pe an. Acest lucru i-a determinat pe specialişti să vină cu aparatură performantă să determine valorile vântului şi să decidă dacă se merită să se facă investiţii în domeniul energetic", ne-a declarat Mihai Ruse, primarul comunei Măxineni.


De altfel, despre forţa vânturilor din zonă, specialiştii spanioli au aflat pe propria piele.


„Când au ridicat turnul de măsurare le-am spus că este fragil şi o să aibă necazuri. Ei bine, nu a durat nici două zile şi o pală de vânt din vara lui 2009 a rupt turnul ca pe un vreasc. Iniţial, cei care făceau măsurătorile s-au supărat, dar după aceea şi-au dat seama de potenţialul adevărat al zonei", ne-a declarat Constantin Stănică, secretarul comunei Maxineni.


Mare parc fotovoltaic


După ce Dogrogea a fost luată cu asalt de investitori din Cehia şi Spania, care vor să construiască cel mai mare parc eolian din lume, a venit rândul Brăilei să se pregătească de un record.
O firmă din Grecia a achizţionat deja 30 de hectare pe teritoriul comunei Măxineni unde vor amenaja cel mai mare parc fotovoltaic din sud-estul Europei. Interesant este faptul că zona este un întins islaz, dar prin amplasarea la înălţime a panourilor, animalele vor avea loc de păşunat în continuare.


Având în vedere că pe un metru pătrat de panouri fotovoltaice se obţin între 1200 şi 1600 w/h, parcul de la Măxineni va putea produce 58MW/h cam tot atât atât cât o turbină de la Termocentrala Chiscani, dar energie electrică 100% curată.
„Abia aşteptăm să înceapă contrucţia şi exploatarea parcului. Amintesc aici că grecii montează şi centrale eoliene în afara parcului fotovoltaic iar austriecii vin numai cu turbine eoliene", a adăugat Mihai Ruse.

„Investiţia va însemna locuri de muncă pentru locuitorii zonei şi nu numai şi venituri la care nici nu ne aşteptam la bugetul local, fapt ce neva permite să dezvoltăm o serie de noi proiecte menite a aduce bunăstare locuitorilor din zonă", ne-a declarat, în exclusivitate, primarul Mihai Ruse.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite