Cazul unic în România al biciclistului judecat pentru uciderea unei bătrâne pe trecerea de pietoni. Ce pedeapsă a primit

Cazul unic în România al biciclistului judecat pentru uciderea unei bătrâne pe trecerea de pietoni. Ce pedeapsă a primit

Foto: iasitvlife.ro

Experţii au stabilit că bărbatul nu a avut nicio reacţie la apropierea de trecerea de pietoni, pe fondul consumului de alcool, intrând în plin cu bicicleta într-o bătrână de 89 de ani, care s-a prăbuşit pe carosabil, lovindu-se puternic la cap.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judecătoria Brăila l-a condamnat, pe 6 martie, pe Stanciu Barbu, un brăilean de 61 de ani, la un an şi patru luni de închisoare, cu suspendarea executării, pentru ucidere din culpă. Acesta a fost obligat şi la plata a 11.421 de lei drept daune materiale şi 10.000 lei ca daune morale către o rudă a victimei. Verdictul instanţei nu este definitiv.

Bărbatul a lovit cu bicicleta o bătrână pe o trecere de pietoni din Brăila cu o viteză estimată de experţi la 16 kilometri pe oră, impactul fiind fatal pentru victimă. Fapta s-a produs pe 5 mai 2017, când bărbatul şi-a condus bicicleta, deşi consumase anterior băuturi alcoolice. La o trecere de pietoni, pe strada Calea Galaţi din Brăila, biciclistul a acroşat o bătrână de 89 de ani, care traversa regulamentar strada, impactul fiind deosebit de violent.

”Procedându-se la testarea inculpatului cu aparatul etilotest, a rezultat că acesta avea o alcoolemie de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat. Datorită leziunilor grave suferite, victima, în vârstă de 89 de ani, nu a putut fi testată cu aparatul etilotest, fiind transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, iar în aceeaşi zi a fost transferată la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Andrei” Galaţi, unde a decedat, în ziua de 16 mai 2017”, se menţionează în rechizitoriu.

Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă, anchetatorii au observat că biciclistul nu a redus deloc viteza la apropierea de trecerea de pietoni, deşi a văzut că mai multe maşini fac acest lucru. În urma loviturii primite, bătrâna s-a prăbuşit pe carosabil, lovindu-se la cap.

Strada Calea Galaţi unde a fost loc accidentul FOTO Google Maps

Violenţa impactului reiese din raportul de autopsie, în care se precizează că moartea victimei s-a datorat  “insuficienţei cardio-respiratorii acute, consecinţa politraumatismului cu traumatism cranio-cerebral, cu fractură liniară fronto-sferiodală dreapta, hematom subdural acut compresiv de emisfer cerebral stâng, contuzii cerebrale şi de trunchi cerebral, complicat în evoluţie cu bronhopneumonie”.

Expertiza judiciară auto dispusă de judecători a stabilit că biciclistul circula cu 16 kilometri pe oră în secundele premergătoare impactului cu bătrâna de 89 de ani. De asemenea, alcoolul consumat de biciclist a avut un rol important în accidentul produs, deoarece i-a redus semnificativ viteza de reacţie. Anchetatorii au concluzionat că victima nu avut nicio vină în cele întâmplate, aceasta având ghinionul de a traversa strada pe trecerea de pietoni exact în momentul în care biciclistul băut trecea prin zonă. 

“Deşi se apropia de trecerea de pietoni, inculpatul aflat sub influenţa băuturilor alcoolice nu a adoptat o conduită preventivă, în sensul de a reduce şi chiar de a opri bicicleta. Chiar dacă a observat că autoturismul Logan de culoare albă a redus viteza şi a oprit în dreptul trecerii de pietoni, inculpatul nu a adoptat, la rândul său, o conduită preventivă, continuându-şi deplasarea prin spaţiul dintre autoturism şi bordură, astfel că a pătruns pe trecerea de pietoni şi a acroşat-o pe victima angajată în traversarea carosabilului pe marcajul pietonal”, precizează procurorul de caz în rechizitoriu. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările