Catedrala Brăilei, bijuterie arhitectonică şi adăpost antiaerian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Naşterea Domnului, cea mai mare biserică ridicată în România imediat după 1989
Catedrala Naşterea Domnului, cea mai mare biserică ridicată în România imediat după 1989

La 20 de ani de la sfinţirea locului şi binecuvântarea începerii lucrărilor, lăcaşul sfânt construit cu aproape două milioane de lei a devenit simbolul oraşului-martir. În aprilie 1990, P.S. Casian binecuvânta pământul pe care avea să se înalţe „catedrala numărul unu între toate bisericile ridicate după 1989". 40.000 de oameni au asistat la eveniment.

Considerată, istoriceşte vorbind, a treia catedrală a Brăilei, după „Sfinţii Apostoli" şi „Sf. Nicolae", Catedrala „Naşterea Domnului" din Bariera Călăraşilor este mândria brăilenilor. Ridicată după un proiect al firmei „Prodomus", biserica are o lungime de 42 de metri şi o înălţime de 50 de metri la turla mare.

Edificiul, care este acoperit cu tablă de cupru lăcuit şi înzestrat cu cinci clopote acţionate electric, domină zona de miazăzi a oraşului. Ridicată imediat după evenimentele din decembrie '89, i se mai spune şi „Catedrala Libertăţii".

Terenul ce înconjoară catedrala are peste 10.000 mp

„Catedrala cu hramul «Naşterea Domnului» este catedrala cu numărul unu între toate bisericile ridicate în România după 1989", a spus Î.P.S. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Cantină socială şi capelă la subsol

Aşezată pe un teren de peste 10.000 de metri pătraţi, Catedrala "Naşterea Domnului" are capelă la subsol şi o cantină în care se hrănesc, zilnic, 70 de nevoiaşi.

Catedrala are peste 50 de metri înălţime

Puţini ştiu însă că, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de Guvern, subsolul este prevăzut să funcţioneze şi ca adăpost antiaerian. Nici nu se putea altfel, de vreme ce structura este realizată din beton armat tip „monolit", îmbrăcată la interior cu zidărie de cărămidă „plină". Edificiul este o adevărată bijuterie arhitectonică.

„Vin în fiecare duminică tocmai de pe strada Gării, unde locuiesc, ca să particip la slujbe. Este o biserică impunătoare, sper că vom apuca momentul în care va fi terminată pictura la interior şi va fi sfinţită", ne-a spus Uţa Cojocaru, o pensionară de 58 de ani, care asista, duminică, la Sfânta Liturghie.

„Deşi m-am mutat din zonă, sunt nelipsită, în fiecare duminică şi sărbătoare, de la slujbe. Chiar dacă la interior nu e terminată, e o biserică extraordinară, care te copleşeşte", a spus şi Irina P., de 38 de ani, de pe Şos. Buzăului.

Turlele catedralei sunt acoperite cu tablă de cupru lăcuită

Aminteşte de momentul Revoluţiei

„Avem o catedrală frumoasă, e mare păcat că nu poate fi terminată mai repede, mai ales că acum este şi criză economică. Am văzut credincioşi şi din alte judeţe ale ţării, veniţi să vadă catedrala noastră. E mândria oraşului şi ne aminteşte de momentul Revoluţiei", a mai declarat Uţa Cojocaru.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite