Brăilenii spun „Nu” împărţirii pe regiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Marin
Ioana Marin

Mulţi dintre cei mai în vârstă spun că împărţirea făcută de preşedinte denotă o nostalgie stalinistă. În primul rând, având în vedere declinul care a urmat subordonării faţă de Galaţi, brăilenii spun că nu avem, istoric vorbind, de ce să fim în aceeaşi oală cu moldovenii.

Brăilenii de peste 60 de ani îşi aduc aminte bine ce a însemnat perioada cu raioane şi regiuni, împărţire a teritoriului făcută sub comanda directă a ocupanţilor sovietici.
Arhive, opere de artă, statui, clădiri întregi cu mobilier cu tot au fost „depozitate" la Galaţi, care era reşedinţa regiunii. Banii din activitatea economică aşişderea.


„Abatorul de la Şendreni şi Combinatului Siderurgic, ambele construite pe teritoriul judeţului Brăila au fost dintotdeauna exploatate de gălăţeni. Taxele pentru navele întreprinderilor brăilene tot ei le iau. Au construit ei, acum, cartier în judeţul nostru fără să le pese. Păi când vom reveni la regiuni cu Galaţiul în frunte o să ne ia cu totul", ne-a declarat Ioana Marin, 72 de ani.


Cheltuieli inutile


Gheorghe Pastramă, un brăilean de 57 de ani, are şi acum de umblat după acte, mai mult decât ar fi nevoie.
"Pentru că în actele originale la domiciliu este specificată comuna General Poetaş, Raionul Filimon Sîrbu, Regiunea Galaţi şi multe acte sunt, nu la arhiva din Brăila, ci la aceea din Galaţi, după decesul tatălui a trebuit să umblu serios ca să fac succesiunea", ne-a declarat omul.


Autorităţile locale spun că totul este doar o iniţiativă fără fundament.
„Nu cred că o formulă din aceasta foarte mare poate să fie valabilă mai ales din punctul de vedere al cetăţeanului. Desfiinţăm cinci structuri administrative judeţene şi facem una singură, regională, punând astfel cetăţenii pe drum. Când acum sunt greu de armonizat 40 - 50 de comune cât are un judeţ, ce se va întâmpla când vor trebui armonizate 200-300 de comune?", ne-a declarat primarul Aurel Simoionescu.


Să fim în Muntenia

Mihai Constantin

Mihai Constantin


Unii cetăţeni vin şi cu sugestii. „Dacă tot vrem să reîmpărţim ţara, să păstrăm tradiţia. Judeţele sunt tradiţionale, ele apar încă de pe vremea lui Mircea cel Bătrân. Dar regiunile pot fi cele de pe stema ţării şi atunci în loc de 42 de prefecţi, Guvernul ar putea numi cinci guvernatori pentru fiecare din cele cinci regiuni reprezentate. Iar aceştia să aibă atribuţiuni sporite, nu doar grija pentru drumurile naţionale şi diguri. Iar locul nostru nu poate fi decât în Muntenia, nu alături de judeţele din sudul Moldovei", ne-a declarat Mihai Constantin, pensionar.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite