Brăila:VIDEO-Constanţa Abălaşei Donosă este un artist complet:pictează, face grafică şi scrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa Abălăşei Donosă, surprinsă în timp ce creează încă o lucrare
Constanţa Abălăşei Donosă, surprinsă în timp ce creează încă o lucrare

Laureată a zeci de concursuri naţionale, Constanţa Abălaşei Donosă face grafică, pictează şi scrie de mai bine de trei decenii. Lucrările artistei se găsesc în colecţii din România, Franţa, SUA, Canada şi Grecia.

Profil
Născută. 4 februarie 1954, Brăila
Studii. Institutul de Arhitectură „Ion Mincu" Bucureşti
Ocupaţie. artist plastic
Familie. Căsătorită

Grafician, pictor şi scriitor, Constanţa Abălaşei Donosă este o creatoare înzestrată cu aptitudini multiple. Dacă prin arta pe care o face poate aduce puţină bucurie în sufletele semenilor ei, nimic nu-i este de mai mult folos, decât admiraţia acestora.

Născută în urmă cu 56 de ani în Brăila, a copilărit în Scorţaru Nou de pe Valea Buzăului - satul mamei - şi în părţile Buzăului, de unde era tatăl său, Constanţa Abălaşei Donosă semnează şi expune pictură pe şevalet de mai bine de trei decenii. Sunt 37 de ani plini de muncă, însă încununaţi de succes.

Constanţa Abălăşei Donosă, surprinsă în timp ce creează încă o lucrare

Are peste 130 de participări în expoziţii colective în România, Franţa şi Turcia şi peste 35 de expoziţii personale. A făcut grafică pentru 15 cărţi, în ţară şi în străinătate. Lucrările artistei se găsesc în colecţii particulare din România, Franţa, SUA, Canada şi Grecia.

„Pictura şi grafica reprezintă pentru mine un mod personal de a-mi exprima credinţa în valorile naturii, în echilibrul şi armonia pe care ni le oferă în fiecare zi a vieţii noastre", ne spune Constanţa Abălaşei Donosă.

În paralel cu pictură, în anul 1972, artista a debutat literar. Membră a Cenaclului Uniunii Scriitorilor, Filiala Brăila - Galaţi, Constanţa Abălaşei Donosă a publicat până acum şase volume: patru de poezie şi două de proză memorialistică.

Ion Gâţă i-a insuflat pasiunea pentru artă

Constanţa Abălăşei Donosă, surprinsă în timp ce creează încă o lucrare

Constanţa Abălaşei Donosă a urmat în oraşul natal, Liceul Teoretic nr. 5, în paralel cu Şcoala Populară de Artă, la clasa de pictură a profesorului Vespasian Lungu.

„În anul 1969 la îndemnul prietenului meu din copilărie, artistul plastic Ion Gâţă, eram deja elevă în anul I la pictură. Aveam pe atunci 15 ani. Când am ajuns să mă înscriu, domnul profesor Lungu nici nu s-a gândit să mă primească. Mai mult mi s-a adresat cu severitate: „Pentru frecventarea acestor cursuri nu primim copii", îşi aminteşte Constanţa.

A început să plângă şi să insiste, iar după lungi ezitări, profesorul Lungu s-a lăsat înduplecat. „Am intrat la pictură. Dimineaţă mergeam la liceu, după amiaza mergeam la Şcoala Populară de Artă", completează artista.

Gustul pentru artă i-a fost insuflat de prietenul său din copilărie, artistul plastic Ion Gâţă. A copilărit cu Gâţă pe aceeaşi stradă. Îl admira încă din primul său an de şcoală, când abia începuse să mâzgălescă pe hârtie. „Într-o zi mi-a dat o hârtie să mâzgălesc. Poate că acea mâzgăleală i s-a părut ceva autentic pentru că mi-a spus: ce ai încercat pe hârtie lasă-mi aici...obligatoriu va trebui să vii şi mâine, însă cu abecedarul", ne mai povesteşte artista.

Întrebări şi răspunsuri

Constanţa Abălăşei Donosă, surprinsă în timp ce creează încă o lucrare

Aţi expus multe lucrări. Cum aţi reuşit?

„Când faci ceea ce îţi place, reuşeşti orice, nu există bariere. Însă trebuie sacrificiu. Renunţ la foarte multe lucruri, chiar şi treaba în gospodărie mi-o programez foarte bine, în aşa fel încât să am timp să lucrez. Lucrez poate opt, zece ore pe zi, timpul este drămuit. Nu risipesc nici o secundă, mă organizez cât pot de bine".

Ce ne pregătiţi?

„Cărţi şi expoziţii. Am în pregătire două cărţi, una de poezie şi alta de proză. De altfel, pregătesc două expoziţii în partea de nord a ţării. Lucrez foarte mult la aceste proiecte. De asemenea, mă ocup de grafica a trei cărţi pentru Canada".

ce-i place

„În primul rând arta, tot ce înseamnă şi implică artă. Apoi îmi place să călătoresc. Din 1999 aproape în fiecare an merg în Franţa. Îmi place omul care are cuvânt. În momentul în care îţi dai cuvântul, trebuie să ţi-l respecţi, asta spune multe despre o persoană. Lucrul pe care mi-l doresc cel mai mult este să ajung la Ierusalim, la locurile sfinte".

ce nu-i place

„Îmi displac minciuna, ranchiuna, îngânfarea. Nu-mi plac oamenii care nu sunt ce vor să pară a fi, cei care îşi schimbă cultul pentru a obţine anumite interese. Nu e permis să te lepezi de credinţa ta şi să încerci să îţi mai atragi şi prietenii".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite