Brăila:Un salariat ţine în spate un amărât şi jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Printre cei care încasează ajutoarele se găsesc destui care văzându-se cu banii primiţi fac prima oprire la birt
Printre cei care încasează ajutoarele se găsesc destui care văzându-se cu banii primiţi fac prima oprire la birt

Cifre care dor: 23 de mii de persoane au cerut ajutor de încălzire, 15 mii- făină şi zahăr, 11 mii de şomeri şi alte câteva mii de asistaţi Celor 70 de mii de brăileni care muncesc le revin tot atâţia amărâţi care cer ajutoare de la stat: pentru handicap, pentru încălzire sau pentru hrană.

Un oraş al asistaţilor social, aşa se mai poate numi Brăila, analizând scriptele. Statisticile Direcţiei de Asistenţă Socială monitorizează zeci de mii de persoane care, zilnic, întind mâna pentru a primi de la stat ajutor sub o formă sau alta.

Sunt 23.000 de oameni care, în această iarnă, au depus cereri pentru ajutor de încălzire. De asemenea, alte câteva mii, aproximativ 15, s-au îmbulzit să primească, în aceste zile, făină şi zahăr din subvenţia acordată de Uniunea Europeană. Şi cei 11.000 de şomeri întind mâna tot la stat.

Peste 7.000 de oameni cer, lunar, ajutor social. Tot la 7.000 se ridică şi numărul celor care primesc indemnizaţii pentru însoţirea unor persoane cu handicap. Evident, numărul celor cu dizabilităţi ajunge undeva tot pe la 7.000. Zilnic, 300 de brăileni primesc mâncare de la cantina săracilor.

În vizorul Protecţiei Copilului, tot asistaţi, sunt şi aproximativ 300 de copii. Tot zilnic, Primăria înregistrează zeci de cereri de la pensionari, şomeri sau pauperi, femei cu mulţi copii, adulţi care n-au muncit o zi în viaţa lor, oameni care cer. Cer bani de mâncare, de întreţinere, de medicamente. Un calcul simplu arată: celor 70.000 de salariaţi le revin aproximativ 100.000 de asistaţi.

Ba chiar, o parte din zahărul şi făina trimise moacă de UE au rămas în depozite, fiindcă unii n-au catadicsit să vină să le ia. "O parte dintre şomerii care beneficiază de acest tip de ajutor sunt plecaţi în afara graniţelor ţării şi cred că există posibilitatea să nu ştie că sunt beneficiari", a explicat viceprimarul Stănel Necula.

Ajutor pentru încălzire

În această lună, la Primăria Brăila erau deja depuse 6.778 de cereri privind acordarea ajutorului de încălzire cu energie termică. Mai multe solicitări au fost depuse de aceia care se încălzesc cu gaze natural, totalul fiind de 10.992. "În luna ianuarie şi în februarie, au fost solicitate 115 ajutoare financiare de urgenţă şi 65 de ajutoare pentru lemnele de foc rezultate din tăieri", a declarat viceprimarul Stănel Necula.

Brăilenii nu sunt tocmai încântaţi să afle că o parte din munca lor se duce în buzunarele altora. „Din cauza şomajului, a lipsei de oferte de locuri de muncă, oamenii o duc tot mai greu. Nu mai vorbim de bătrânii care au pensii mai mici decât venitul minim garantat. Cu toate acestea, cred că se face risipă din banii publici şi ajutoarele nu ajung la cine trebuie", ne-a declarat Mioara Ionescu, economistă.

Banii din ajutoare, pe drumul bodegii

„Vă reamintesc că pe luna decembrie au fost distribuite 5.379 ajutoare pentru lemne. Pe toată durata sezonului rece, Primăria mai acordă lemne pentru încălzire unui număr de aproape 1.000 de beneficiari", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.

Referitor însă la aceste ajutoare unui dintre cei care stăteau la rând pentru a-şi încasa cei 55 de lei cuveniţi, Ion Vâlceanu, de 49 de ani, şomer, ne-a declarat că nu toţi cei care stau la acel rând vor duce banii acasă la copii.

„Sunt destui aici, şi recunosc vreo doi vecini de cartier, care sigur se vor opri cu banii la prima bodegă, iar casa, copiii sunt ţinuţi tot în frig. Ar fi mult mai bine dacă celor care se încălzesc cu combustibil solid li s-ar da un bon pentru ridicarea cantităţii de lemne echivalente. Iar cei care vând lemnele pentru bani de băutură să nu mai primească astfel de ajutoare!", ne-a spus Ion Vâlceanu.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite