Brăila a trecut de la cod galben de caniculă la cod portocaliu de vijelii şi căderi de grindină într-o singură zi

Brăila a trecut de la
cod galben de caniculă la cod portocaliu de vijelii şi căderi de grindină
într-o singură zi

Foto: arhivă Adevărul

La nivelul ISU Brăila s-a activat grupa operativă, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila monitorizează situaţia operativă prin dispeceratul inspectoratului şi prin intermediul autorităţilor publice locale, unde s-a organizat serviciul de permanenţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru judeţul Brăila o informare meteorologică, o atenţionare meteorologică COD GALBEN şi o avertizare meteorologică COD PORTOCALIU, astfel:

1. Informare  meteorologică: în intervalul 25 iunie, ora 11.00 – 27 iunie, ora 20.00, vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic accentuat după-amiaza, când pe arii relativ extinse în zonele de câmpie şi podiş indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Joi (27 iunie) în zonele joase de relief, vremea va deveni caniculară.

2. Atenţionare  meteorologică COD GALBEN: în intervalul 25 iunie, ora 11.00 – 25 iunie, ora 23.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25...30 l/mp.

3. Avertizare meteorologică COD PORTOCALIU: în intervalul 25 iunie, ora 13.00 – 25 iunie, ora 23.00, vor fi perioade cu intensificări ale vântului cu viteze la rafală, în general, de 80...90 km/h, vijelii, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40 l/mp şi izolat 50...60 l/mp.

Având în vedere fenomenele meteorologice prognozate, în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă din 25.06.2019, s-au luat următoarele măsuri:

- obligativitatea înfiinţării serviciului de permanenţă la sediul primăriei;

- întrunirea membrilor CLSU în şedinţă extraordinară pentru stabilirea măsurilor preventive şi pregătirea acţiunilor de intervenţie, dacă situaţia o va impune;

- intensificarea acţiunilor de informare a populaţiei de către membrii SVSU asupra fenomenelor meteorologice prognozate şi pregătirea personalului SVSU pentru intervenţie;

- verificarea tehnicii specifice şi a stocurilor de materiale necesare pentru prevenirea şi intervenţia cu utilajele din dotare;

- verificarea şi menţinerea în stare de funcţionare a mijloacelor de înştiinţare-alarmare, de comunicaţii şi informatică aflate în dotare pentru asigurarea fluxului informaţional-decizional;

- monitorizarea situaţiei privind starea căilor de comunicaţii, infrastructura de transport, energie şi alte utilităţi publice;

- luarea tuturor măsurilor de protecţie a persoanelor şi bunurilor împotriva efectelor provocate desprinderea sau căderea unor elemente din infrastructura de construcţii, precum şi ca urmare a ruperii şi prăbuşirii de arbori;

- monitorizarea evoluţiei fenomenelor meteorologice prognozate, pentru a putea interveni în timp util la apariţia unor situaţii de urgenţă.

Cota fluviului Dunărea la Brăila, astăzi 25.06.2019, este de 552 cm, în scădere cu 14 cm faţă de ieri şi sunt prognozate scăderi pentru perioada următoare. Cotele râurilor interioare sunt sub cota de atenţie, cu tendinţe de scădere.

La nivelul ISU Brăila s-a activat grupa operativă a inspectoratului. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila monitorizează situaţia operativă prin dispeceratul inspectoratului şi prin intermediul autorităţilor publice locale, unde s-a organizat serviciul de permanenţă.

Recomandările pompierilor în caz de vânt puternic, cu aspect tornadic

Pe durata manifestării vântului puternic, pompierii recomandă populaţiei să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care le asigură protecţia.

”În situaţia în care sunteţi surprinşi în zone deschise, trebuie să vă îndepărtaţi rapid de zona în care se manifestă fenomenele şi să identificaţi un spaţiu care garantează protecţia.

Dacă vă aflaţi în autovehicul, trebuie să vă îndepăraţi, pe cât este posibil, de zona în care vântul suflă cu putere. De asemenea, trebuie să rămâneţi în interiorul autovehiculului şi să purtaţi centura de siguranţă”, susţine colonelul Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila.

Nu în ultimul rând, brăilenii sunt sfătuiţi să anunţe imediat autorităţile prin numărul 112 dacă au informaţii despre persoane care se află în pericol sau alte situaţii care pot afecta negativ comunităţile.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: