Brăila: Procese amânate în 2010 din cauza sărăciei din Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brăila: Procese amânate în 2010 din cauza sărăciei din Justiţie
Brăila: Procese amânate în 2010 din cauza sărăciei din Justiţie

Criză şi în Justiţie: judecătorii brăileni aduc hârtie de scris de acasă.  Ei au rămas şi fără bani pentru trimiterea citaţiilor prin poştă. Mai mult, unui judecător îi revin de trei ori mai multe dosare.

Un judecător trebuie să rezolve 80-100 de dosare, în condiţiile în care, în mod normal, el ar trebui să se ocupe de 30 de dosare într-o şedinţă. Deşi are o schemă de 26 de judecători, Judecătoria Brăila lucrează doar cu 15. Unele dosare au fost amânate în ianuarie 2010, spre disperarea justiţiabililor.

Tonerul este păstrat pentru mandatele de arestare

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Brăila, judecător Anca Boldeanu, ne-a confirmat, astăzi, că protestul magistraţilor continuă din acest motiv.

„Din cauza lipsei de consumabile, judecătorii aduc hârtie de acasă. La fel fac şi grefierii. Păstrăm tonerul pentru actele emise la arestarea preventivă, pentru cazurile excepţionale”, ne-a spus purtătorul de cuvânt.

Dintre cele 26 de posturi de judecători sunt ocupate doar 22. Patru judecători sunt în concediu de studiu şi doi în concediu de creşterea copilului. Un alt judecător este în concediu medical. Astfel, doar 15 judecători mai muncesc, efectiv.

 „Un judecător are zilnic de rezolvat 80-100 de dosare civile, respectiv 40-50 dosare penale. Din acest motiv, termenele acordate vor fi mai lungi de o lună”, ne-a declarat Anca Boldeanu. Pe 29 septembrie, spunea judecătoarea Boldeanu, într-o singură şedinţî are programate 91 de dosare.

Nimeni nu-şi permite să se întrebe dacă la un asemenea volum de muncă şi pe fondul sărăciei, magistraţii mai reuşesc să înfăptuiască un act de justiţie fără cusur.

„Dacă procesele sunt amânate atât, interesele cetăţenilor şi ale societăţilor sunt afectate, se aduc mari prejudicii firmelor care nu-şi pot valorifica drepturile. În comercial, sunt sume mari de bani de recuperat, iar pârghiile legale sunt blocate”,  ne-a spus avocatul Mircea Banu, din cadrul Baroului Brăila.








Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite