Braila: Omul care creşte peste 2000 de specii de cactus, achiziţionate într-o viaţă de om

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braila: Omul care creşte peste 2000 de specii de cactus, achiziţionate într-o viaţă de om
Braila: Omul care creşte peste 2000 de specii de cactus, achiziţionate într-o viaţă de om

Iubeşte cactuşii de mai bine de 30 de ani şi îi colecţionează. În serele sale iubitorii de cactuşi pot vedea specii dintre cele mai frumoase şi ciudate.

Profil

Născut
20 iulie 1959, în Ocna Mureş
Studii
Facultatea de Horticultură Bucureşti

Profesie
Inginer horticol

Familie

Căsătorit, un fiu care nu-i împărtăşeşte pasiunea


Colecţionar de cactuşi în primul rând, inginer horticol în al doilea rând, Marius Dumbrăian face totul cu multă pasiune. Viaţa sa se împarte între meserie şi hobby.  Este membru al unei asociaţii care se ocupă chiar de cresterea cactusilor, Deutsche Kakteen Gesellschaft din Germania, şi ori de câte ori are ocazia participă la întrunirile dintre colecţionarii de cactuşi din România sau din străinătate pentru a afla mai multe despre aceste plante care s-au adaptat celor mai ciudate medii de viaţă.

Odată intrat la Liceul de Arte Plastice din Cluj, Marius Dumbrăian a vizitat Grădina Botanică din oraş şi a rămas impresionat de speciile de cactuşi expuse. A început să colecţioneze cactuşi de forme diverse si a ajuns cu uşurinţă la aproximativ 200 de asemenea plante.

Pasiunea, ca mod de viata

La Brăila a ajuns datorită soţiei care este brăileancă şi pentru că după terminarea Facultăţii de Horticultură din Bucureşti aici a fost repartizat. Şi cum pasiunea este mai presus de orice, bărbatul a făcut tot posibilul pentru a-şi aduce şi cactuşii la ferma la care lucra. Acolo au rămas o perioadă după care au ajuns în serele construite în curtea casei sale.

 “La început nu ştiam mai nimic despre cactuşi. Documentarea s-a dovedit extrem de grea, anevoioasă, deoarece nu ştiam nimic despre solul şi modul de creştere a cactuşilor proveniţi din alte ţări. Ştiam doar ţara de provenienţă, iar despre ei mai nimic”, povesteşte Marius Dumbrăian, care a adăugat că în timp a păstrat legătura cu alţi crescători români şi a făcut schimb de informaţii.

Un vechi proverb spune că prima iubire nu se uită niciodată. Asta spune şi crescătorul de cactuşi că s-a întâmplat în cazul său: primul exemplar din colecţie– Echinopsis, a fost obţinut de la o farmacie din Cluj. A urmat un exemplar de Mammillaria obţinut tot de la o farmacie, dar de această dată din Oradea .
Cele două specii de cactuşi au locul lor în sere şi fiecare vizitator nu pleacă acasă fără a face turul de onoare în timp ce crescătorul de cactuşi le povesteşte cu emoţie în glas cum a achiziţionat fiecare exemplar.

Speciile care sunt extrem de apreciate de crescătorul de cactuşi sunt cele din Africa de Sud, Madagascar şi Guantanamo. Marius Dumbrăian deţine câteva exemplare care au ajuns la o vârstă înaintată, respective 50 de ani şi pentru care viaţa este abia la început. Printre giganţii care pot atinge şi statura unui om sunt şi speciile mai mici sau cele extreme de mici care cresc în ani buni.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de greu se întreţine o asemenea pasiune?
M. D. : “Cactuşii mei provin din Germania, Ungaria, Austria, Suedia, Thailanda, Taiwan, China. Se pot trimite şi primi cactuşi din toate statele membre UE. Pentru cele care nu sunt membre UE este mai dificil, fiecare plantă trebuie să aibă un certificat fitosanitar. În Mexic este interzis exportul de seminţe şi cactuşi deşi acolo sunt multe specii extrem de frumoase”.

Care este secretul acestor plante? Ce v-a cucerit la ele?
M.D.: “Pentru mine aceste exemplare sunt deosebite. Indeosebi cele braziliene care au anumite particularităţi de cultură şi necesită o atenţie specială.Oamenii nu ştiu cum înfloresc, nu îi văd înfloriţi, dar să ştiţi că secretul florilor ramane acelasi: planta să fie bine îngrijită!”.



Ce-i place
Îi place să călătorească mult, în cât mai multe ţări pentru a cunoaşte oameni şi plante. “Îmi plac plantele braziliene care sunt mai deosebite, mai greu de crescut pentru că au nevoie de condiţii speciale şi de soluri deosebite pe care le procur din afara României”, spune Marius Dumbrăian.

Ce nu-i place
Nu-i plac hoţia şi minciuna. În viziunea sa omul ar trebui să fie simplu şi corect: “Oamenii nu trebuie să mintă pentru a obţine ceva sau să fure. Pentru ca lucrurile să meargă bine trebuie să fim simpli, corecţi cu noi şi cu cei din jur”.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite