Brăila: Nicio gardă fără un tânăr intoxicat cu „vise”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magazinele de vise sunt deschise seara şi noaptea, foto Dorin Udrea
Magazinele de vise sunt deschise seara şi noaptea, foto Dorin Udrea

„Un fum sau două nu pot ucide!"- este felul în care gândesc tinerii brăileni, despre visele oferite de magazinele spice shop. În timp ce autorităţile se declară neputincioase, numărul tinerilor care devin adepţi ai consumului de substanţe psihotrope este în continuă creştere.

Nici măcar frica de moarte nu-i poate determina pe tineri să stea departe de aceste magazine de vise. Tot mai mulţi tineri apelează la această metodă de „relaxare".

„Un fum sau două nu pot ucide. Am consumat produse etnobotanice şi nu am păţit nimic. Este bine să te relaxezi uneori cu o ţigară preparată în acest magazine", mărturiseşte Valentin, un tânăr de numai 17 ani.

Medicii sunt îngrijoraţi de amploarea acestui fenomen.

„Am avut pacienţi de 20 - 30 de ani care au ajuns la noi după ce s-au simţit rău. Ne-au spus că au fumat ţigări pe care le-au procurat de la aşa numitele magazine de vise", spune dr. Marian Baciu, purtătorul de cuvânt al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU).

Acesta mai spune că au fost zile în care aveau cel puţin un astfel de caz pe gardă.

Părinţi disperaţi

Simptomele cu care s-au prezentat tinerii au fost ameţeli, dureri de cap, senzaţie de vomă, dar şi halucinaţii auditive şi vizuale.

Părinţii sunt şi ei disperaţi atunci când constată că odraslele lor au început să consume astfel de produse.

„Am găsit în haina fiului meu ceva care semăna cu o iarbă şi care era cumpărată de la magazinele de vise. Mi-a spus senin că a încercat şi el cu colegii să vadă cum se va simţi. Sunt disperată că nu ştiu ce se poate întâmpla dacă aceste produse se vând oricui", spune Maria, mamă singură de 37 ani.

Lacune legislative

Autorităţile nu pot face nimic pentru a scoate în afara legii aceste magazine atâta timp cât nu există o lege în acest sens, iar produsele comercializate sunt numite etnobotanice şi nu sunt recomandate consumului uman, ci doar colecţionarilor.

„Persoanele care consumă aceste produse în combinaţie cu alcoolul ajung la UPU cu simptomatologie asemănătoare drogurilor", a precizat dr. Lavinia Craioveanu, director al Direcţiei de Sănătate Publică.

Protecţia Consumatorilor a dat câteva sancţiuni acestor magazine la început, dar numai pentru că nu toate produsele comercializate aveau etichete cu instrucţiunile de folosire traduse şi în limba română.

"De la începutul anului şi până acum nu am efectuat niciun control la acesta magazine", a declarat Gabriela Iorga, comisar superior al Protecţiei Consumatorului.

Cazul tânărului de nici 17 ani care a murit după ce a consumat produse etnobotanice a fost puternic mediatizat, iar acest lucru a determinat guvernanţii să se gândească cum pot urgenta lucrurile astfel încât produsele din magazinele de vise să fie declarate ilegale. Miercuri, subiectul va fi readus în atenţie în cadrul Şedinţei de Guvern.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite