Brăila: Lucian Ochişor, fotograful pasionat de sporturile extreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Ochişor, fotograful de presă care a fost prezent la numeroase evenimente
Lucian Ochişor, fotograful de presă care a fost prezent la numeroase evenimente

După ce a cochetat cu jurnalismul colaborând cu diverse publicaţii din Galaţi şi Brăila, actualmente, s-a axat pe fotografierea aeriană zburând cu parapanta.

Ca fotograf de presă, se poate lăuda că a fost prezent la mai toate calamităţile naturale care au lovit cele două judeţe vecine, dar după câţiva ani petrecuţi în presă s-a reîntors la prima sa dragoste, muntele.

Inundaţii şi dragoste de munte

„Este foarte frumos să faci fotografie de presă, dar ajungi la un moment dat să vezi doar partea urâtă a unui subiect. De pildă, eram la o nuntă în Galaţi şi am fotografiat mireasa în momentul în care a scăpat buchetul din mână. Atunci mi-am dat seama că nu este în regulă, că o iau razna", a spus el.

De altfel, ultimul loc de muncă pe care l-a avut în presă datează din 2007, atunci când a încheiat colaborarea cu ediţia regională a „României Libere".

„Mi-au ieşit nişte fotografii absolut senzaţionale când au fost inundaţiile de la Tecuci. Cred că acolo au fost cele mai grele momente din cariera mea de fotoreporter. De asemenea, în acelaşi an, am fost şi la ruperea digului Noianu-Chiscani din judeţul Brăila ", povesteşte el.

După spusele sale, în ultimii ani s-a ocupat de diferite proiecte mai mici sau mai mari.

„Fac photobook-uri, albume, nu mă dau în lături de la nicio activitate care-mi poate susţine pasiunile, dintre care cea mai importantă rămâne muntele", adaugă Ochişor.

Primul contact cu înălţimile l-a avut la 14 ani, când a fost pe Cindrelu, în judeţul Sibiu, iar de atunci, nu a ratat în niciun an orice prilej de drumeţie.

„În 1991, am fost pe munte de nu mai puţin de 22 de ori. Ştiu exact fiecare deplasare deoarece îmi notez impresiile şi toate datele importante legate de drumeţia respectivă, de exemplu materialele şi echipamentul necesar", explică fotograful montaniard.

De la drumeţii, la parapantă

După mai bine de un deceniu de drumeţii prin munţi, în vara anului 1999, Ochişor a trecut la un alt nivel. Atunci a decolat pentru prima dată cu parapanta din Munţii Măcinului.

„Din acel moment nu am ratat absolut nicio ocazie de a zbura şi a face fotografii din aer", afirmă interlocutorul nostru.

Deşi este brăilean get-beget, faptul că a lucrat mai mulţi ani la Galaţi, l-a ajutat să-şi facă prieteni aici, iar de fiecare dată când vrea să zboare, trece Digul.

„Îmi pare rău să o spun, dar la Brăila nu sunt condiţii pentru a practica acest sport. Din câte ştiu eu, acum mai sunt numai doi sau trei oameni din Brăila care zboară, deoarece parapantismul este un sport cât se poate de scump. Vin şi zbor cu mare plăcere cu cei din Galaţi, pentru că aici sunt nişte adevăraţi profesionişti".

Lucian spune că preţul unui echipament complet pentru parapantism se ridică la aproximativ 3.000 de euro, fără a include costurile cursului de iniţiere. „Acest sport nu este pentru autodidacţi. Trebuie să faci nişte cursuri cu instructor autorizat şi licenţiat", a mai spus el.

Întrebări şi răspunsuri

Cum s-a născut pasiunea pentru sporturile extreme?

"Are o indiscutabilă legătură cu cea pentru munte. La fel ca şi cea pentru fotografie şi parapantă. Poate de aceea am şi neglijat unele aspecte ale vieţii mele, dar nu ai ce face. În viaţă, sunt alegeri care trebuie făcute şi respectate".

Care este cea mai mare altitudine de la care ai decolat?

"De la Bunloc, din judeţul Braşov, de la o altitudine de 1.200 de metri. Totuşi, nu pot spune că sunt un sportiv de performanţă. Parapanta este pentru mine un hobby, chiar dacă am participat şi la două concursuri".

Ce îi place

"Am rămas îndrăgostit de fotografia pe film. De altfel, odată cu apariţia noii generaţii de aparate DSLR, oricine poate spune că este fotograf. Măiestria intervine atunci când developezi singur un film, când aştepţi momentul pentru a fotografia, nu când tragi sute de cadre din care este imposibil să nu îţi iasă unul bine".

Ce nu-i place

"Nu îmi place să mă mintă cineva, mai ales când ştiu că face asta. Nu-mi place când cineva îmi jigneşte inteligenţa şi-mi spune că un lucru e alb, atunci când este evident că e negru".

PROFIL

Născut- 4 aprilie 1970, Brăila

Familie- Necăsătorit

Studii- Şcoala de Fotografie din cadrul Şcolii Populare de Arte Galaţi

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite