Brăila: Au luat ţeapă cu marea anvelopare/Vezi aici ce s-a întâmplat cu dosarele depuse pentru izolarea apartamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locatarii Blocului 11-15 de pe B-dul Independenţei din Brăila au rămas şi cu banii blocaţi şi cu apartamentele neizolate. Imobilul lor nu va mai intra în programul de reabilitare termică, iar acum oamenii îşi cer banii daţi pentru constituirea celor 20 de procente pe care le avea de suportat asociaţia.

Pentru Asociaţia de Proprietari 177 din municipiu, ordonanţa privind anveloparea a sunat bine la început! Statul dădea 50% pentru reabilitarea termică, Primăria 30%, iar diferenţa de 20% urma să fie plătită de locatari.

image

Blocul 11-15, construit în 1962, printre cele mai vechi din oraş, s-a numărat printre alte cinci care îndeplineau condiţiile necesare pentru a intra în programul de reabilitare termică. Documentaţia necesară a fost finalizată încă din 2006, inclusiv auditul energetic impus de legislaţia în vigoare, însă birocraţia excesivă a spulberat toate planurile reprezentanţilor Asociaţiei 177.

Ani la rând aceştia au strâns zeci de adrese către Primărie şi au avut tot atâtea audienţe la cei responsabili.

„De la Investiţii ni se spunea de fiecare dată că sunt alte priorităţi, de genul străzi, parcări", ne-a povestit preşedintele Asociaţiei 177, Florentina Ichim.

Chiar dacă au fost şi locatari sceptici în ceea ce priveşte reuşita demersurilor, reprezentanţii Asociaţiei nu-şi imaginau că nu vor fi prinşi în program, mai ales că reuşiseră să strângă 15.000 de lei pentru lucrări. Banii în avans, depuşi la două bănci din oraş, sunt ceruţi înapoi de proprietari.

Speranţe spulberate

image

„În 2008 dosarul a fost trimis la Bucureşti. După luni de aşteptări, fără răspuns, în 2009 a a părut Ordonanţa 18. S-au alocat sumele necesare şi s-a programat licitaţia pentru proiectare. Abia după a doua sau a treia încercare s-a stabilit şi un proiectant", explică administratorul Asociaţiei 177, Geta Berbec.

Lucrările nu au început însă până la sfârşitul lui 2009, iar banii s-au pierdut. Odată cu apariţia Ordinului 1023, oamenii şi-au luat adio de la anveloparea cu sprijin de la stat.

Şase ani de luptă cu birocraţia

„Lucrările se puteau executa cu acordul a 50% + 1 dintre locatari, iar acum se cere 100 %. O să facem numai pe banii noştri şi o să iasă «superb». Ni s-a făcut o nedreptate. În mai s-au făcut şase ani de când am demarat procedurile. Iar luni vin schelele să ne apucăm de treabă, pe banii noştri", ne-a spus preşedinte asociaţiei.

Potrivit expertizei tehnice şi auditului energetic, blocul nu prezintă degradări sau alte defecte la structuri şi nici la elementele nestructurale, deşi este unul dintre cele mai vechi blocuri din oraş. Înainte de Revoluţie fostul primar Anton Lungu a intenţionat să refacă faţada imobilului dar evenimente din 1989 au anulat planurile administraţiei locale de atunci.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite