Braila: Fosta Policlinică pentru copii rămâne în ruină

Braila: Fosta Policlinică pentru copii rămâne în ruină

Braila: Fosta Policlinică pentru copii rămâne în ruină

Imobilul fostei Policlinici pentru copii de pe Calea Călăraşilor va mai rămâne încă un an în voia sorţii, deşi este monument istoric grav afectat de timp

După ce în decurs de câţiva ani şi-a tot schimbat proprietarul,  din 2004, odată cu pronunţarea sentinţei Tribunalului Brăila, imobilul din Calea Călăraşilor nr. 14 a fost preluat de către Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Brăila cu scopul de a fi reabilitat pentru a deveni sediul acestei instituţii.

În 2007 a fost realizată expertiza tehnică a imobilului, iar anul trecut s-a achiziţionat Serviciul de proiectare prestat de către „Global Proiect” din Focşani, recepţia lucrării fiind pe 15 decembrie 2008. Conducerea instituţiei a sperat că în acest an vor veni şi banii necesari începerii lucrărilor de reabilitare, mai ales că la imobil nu s-a mai intervenit de foarte mulţi ani şi starea lui se degradează de la o zi la alta. Pe fondul crizei clădirea rămâne în acelaşi stadiu de degradare şi în acest an. „Imobilul este fără finanţare pe 2009, dar o să prelungim avizele pentru a obţine finanţarea pe 2010”, spune Sorin Enache, directorul coordonator al CJP.

CJP Brăila a plătit în decembrie 2008 pentru Serviciul de proiectare 71.400 euro, inclusiv TVA, respectiv  251.352 lei, iar pentru expertiza tehnică din 2007 a fost vorba de 24.990 lei. Suma estimată pentru realizarea lucrărilor la acest imobil este de peste două milioane de euro.

 „Imobilul situat în strada Călăraşilor, nr. 14 e cuprins în lista monumentelor istorice”

Prin Ordinul nr. 2314/2004 privind aprobarea Listei monumentelor istorice actualizată emis de Ministerul Culturii şi Cultelor  cu modificările şi completările ulterioare a fost elaborată lista monumentelor istorice care se actualizează periodic. Imobilul situat în strada Călăraşilor, nr. 14 este cuprins în lista monumentelor istorice aflate pe teritoriul judeţului Brăila la poziţia 58 Br-II-m-B-02077 sub denumirea „Palatul Asigurărilor Sociale Brăila”.

Îngrijorare şi pericol

„Când am văzut anul trecut că se lucrează la clădirea asta am crezut că nu se vor opri până nu o vor termina. Au pus un acoperiş de plasă care nu-şi are rostul şi de atunci nimic nu mai tulbură boschetarii care-şi fac veacul pe aici. Oamenii aceştia pot oricând să aprindă focul şi să incendieze clădirea asta veche care ar arde ca o torţă”, spune Maria Agheboaie, 69 ani, pensionară.
„Am crezut că vor începe lucrări de amploare. Veniseră anul trecut muncitorii şi se vedea mişcare pe aici. S-au făcut că muncesc şi acum au plecat. Cu ani în urmă veneam cu copilul aici la analize. Până se hotărăsc autorităţile ce-i de făcut poate pică cu totul că şi aşa sunt cărămizi care se desprind de sus”, spune şi Veronica Vasii, 58 ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: