Brăila: Dan Păun luptă pentru un mediu curat şi sănătos!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Păun, preşedintele Asociaţiei Green
Dan Păun, preşedintele Asociaţiei Green

În anul 2009 a înfiinţat Asociaţia Green. S-a născut în Buzău şi locuieşte într-un oraş cu multe probleme de mediu, Brăila, dar este mândru de reuşitele sale.

Se autocaracterizează drept un spirit independent şi „cumva rebel", acesta fiind şi motivul pentru care a decis să-şi pornească propria afacere începând de la zero.
Asta după ce a lucrat timp de un an şi jumătate la şantierul Centralei Nucleare de la Cernavodă. Afacerea nu a pornit-o neapărat pentru a se îmbogăţi, ci pentru a-i asigura familiei stabilitate şi un trai decent.


În anul 2009 a înfiinţat Asociaţia Green, al cărei preşedinte este şi în prezent.
Este mândru datorită faptului că printre membrii fondatori ai Asociaţiei se numără şi prof. Univ.dr. Marin Gheorghe, o eminenţă în ecologie. ONG-ul are ca scop protejarea mediului, dar şi a drepturilor cetăţeneşti.

Greu cu birocraţia

„În România, pe lângă agresiunea faţă de mediu, există şi o problemă în relaţia dintre cetăţean şi autorităţi. Cetăţenilor li se cere din ce în ce mai mult, birocraţia este din ce în ce mai dezvoltată şi le face cetăţenilor viaţa mai grea", ne-a precizat Dan Păun.


Din nefericire, în România, ONG-urile sunt foarte mult marginalizate de autorităţi, este de părere interlocutorul nostru, astfel încât ele nu pot să facă mare lucru şi nu sunt incluse în procesul de conducere al societăţii.


„Noi ne zbatem, facem acţiuni însă, conform principiului câinii latră, caravana trece, nimeni nu ia niciun fel de măsuri. Până acum nu am primit niciun fel de răspuns din partea autorităţilor referitor la demersurile pe care le-am întreprins", ne-a povestit Dan Păun.

Dialog surd cu autorităţile

În urma accidentului ecologic din Ungaria, Asociaţia Green a încercat să atragă atenţia autorităţilor asupra riscului demarării proiectului Roşia Montana care ar putea avea urmări catastrofale, dar şi asupra pericolului pe care îl prezintă apa poluată din Dunăre pentru sănătatea oamenilor.


„În privinţa ultimelor poziţii pe care le-am luat vizavi de poluarea Dunării nu am primit niciun mesaj direct, doar am putut citi printre rânduri o ameninţare voalată care s-a făcut de către autorităţi celor care trag semnale de alarmă", ne-a spus Dan Păun.


Dunărea poluată nu este singurul pericol ecologic cu care s-a confruntat oraşul nostru. Poluarea aerului din cauza mirosului greu care vine de la crescătoria de porci din apropiere se numără, de ani buni, printre principalele motive de îngrijorare şi de luptă a celor preocupaţi de mediu.


Cu toate acestea preşedintele Asociaţiei Green este mândru că este brăilean: „Sunt mândru că sunt brăilean, iar celor care îmi dau replici tendenţioase, am ce să le spun. Brăila a dat ţării, de-a lungul vremii, oameni de valoare şi va da în continuare".

Întrebări şi răspunsuri

Ce v-a motivat să intraţi în ecologie?

D.P: Principalul motiv îl reprezintă copiii. Am copii şi vreau să am garanţia că le las o lume curată, nu numai din punct de vedere fizic, al poluării, ci şi din punct de vedere moral. Ecologia nu se reduce doar la poluare cu chimicale şi cu reziduri, ci luptă şi pentru o societate curată moral.

Ce şanse de dezvoltare consideraţi că au ONG-urile în România?


D.P: În clipa de faţă, ca multe alte lucruri în ţara aceasta, nu se pune problema dezvoltării, ci a supravieţuirii. Acţiunile ONG-urilor scad în intensitate din cauza faptului că societatea română trece printr-o criză profundă.

Ce-i place


Preţuiesc foarte mult cinstea şi onestitatea, dar şi stabilitatea, acestea fiind şi principiile care mi-au aşezat ultimii ani din viaţă. Evident că îmi place foarte mult natura şi îmi plac copiii. Îmi place, evident, natura fiindcă, aşa cum mă autodefinesc, sunt adeptul unui mediu curat şi sănătos şi vreau să cred că prin acţiunile mele contribui la acest lucru.

Ce nu-i place


Urăsc, în primul rând, minciuna. Nu-mi plac faţărnicia, impostura, oamenii prefăcuţi, oamenii care una spun şi alta fac, neparoliştii. De asemenea, nu îmi plac lăcomia şi nici arivismul şi nici oamenii care au aceste „calităţi".

Profil

Născut. 13 aprilie 1964, Râmnicu Sărat, jud. Buzău


Studii. Facultatea Politehnică Bucureşti


Ocupaţie. Director al unei firme private


Familie. Căsătorit, doi copii

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite