Braila: Brăileni săraci, care fac afaceri necurate cu veşnicia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braila: Brăileni săraci, care fac afaceri necurate cu veşnicia
Braila: Brăileni săraci, care fac afaceri necurate cu veşnicia

Unii îşi vând locul de veci prin anunţuri şi cer de la 10.000 de lei în sus, alţii fac negoţ cu gropile primite gratis de la cimitirele parohiale, profitul fiind cu multe zerouri.

Preotul Ioan Tudose, de la parohia Radu Negru, trage un semnal de alarmă în legătură cu aeastă adevărată mafie a gropilor funerare. „Au venit persoane care ne-au solicitat şi câte zece locuri de veci, în condiţiile în care gropile obţinute de la cimitirul parohial – ştim sigur - au fost vândute cel puţin de zece ori mai mult. Noi facem tot posibilul să descurajăm specula”, ne-a declarat preotul Tudose.

Preţurile locurilor de veci cresc însutit de la o zi la alta

Goana după un loc de veci încurajează specula, aceasta este concluzia la care au ajuns feţele bisericeşti. Dacă o groapă la Cimitirul “Sfântul Constantin” depăşeşte 10.000 de lei - asta dacă nu e vorba şi de un cavou din marmură - una obţinută în cele două cimitire parohiale recent inaugurate, de la “Sfânta Treime” şi “Sfânta Filofteia”, ajunge la câteva sute de lei.

“Un loc de veci la cimitirul nostru costă între 450 şi 562 de lei. Ca să descurajăm specula, am fixat şi câte o donaţie la cantina parohială. Sunt persoane care au vândut locul de veci de zece ori mai scump şi au spus că acela e preţul practicat de noi. Noi am stabilit însă să nu dăm mai mult de două locuri”, a adăugat preotul Tudose.

500 de cereri într-un an


Brăilenii consideră că negoţul cu gropi funerare – fapte reprobabile – se datorează penuriei de locuri de veci. “Am moştenit locurile de veci de la părinţii noştri. Oamenii cer mulţi bani atunci când le vând - mai ales dacă e vorba de un cavou sau monument de marmură - pentru că nu se mai găsesc. Vreau să vă spun că atât cât trăim noi, nu vom da nimănui locurile de veci, moştenite de la părinţi.”, ne-au spus soţii Dumitra şi Dumitru Haralambie, doi bătrâni de câte 73 de ani.
Din aceeaşi sursă am mai aflat că anual, o parohie dă gratis câte 10, 15 gropi celor care dovedesc că sunt cazuri sociale: “Toţi afirmă că sunt săraci şi că nu-şi permit o groapă la cimitir, însă, în urma verificărilor pe care le facem, stabilim cu exactitate priorităţile. Ştiu pe cineva care-şi face cavou de 9.000 de lei la mormântul obţinut în cimitirul parohial, alţii nu au bani nici pentru a-şi înmormânta creştineşte părinţii”.
Din toamna anului trecut, de când a fost dat în folosinţă, numai la Cimitirul Radu Negru au fost depuse peste 500 de cereri de locuri de veci, însă prioritate au brăilenii arondaţi parohiei.  

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite