Brăila: Acţiuni concertate în tot judeţul, pentru scoaterea copiilor din mizerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cazul băiatului ucis la Romanu, şi ieri şi astăzi Protecţia Copilului s-a pus serios pe instituţionalizat minorii neglijaţi. Aseară, în ciuda opoziţiei părinţilor, încă şase copii, din Perişoru-Ianca, au ajuns la un centru maternal. 472 de familii sunt monitorizate de Protecţia Copilului.

După ce weekend-ul trecut a fost marcat de moartea a trei micuţi, unul ucis de părinţi, doi omorâţi de neglijenţă, Protecţia Copilului s-a apucat serios de strâns minorii aflaţi în dificultate.

Aseară, o mamă cu şase copii, între care un sugar de trei luni, a ajuns la Centrul Maternal de pe Buzăului. Copiii vor afla astfel, în premieră, cum se trăieşte normal şi decent.

image

Micuţii erau crescuţi într-o cameră insalubră. De altfel, după ce unul dintre copii a aruncat, anul trecut, un tub de spray în sobă, o cameră a luat foc şi nimeni nu a mai refăcut-o până în ziua de astăzi.

Familia compusă din părinţii, Gheorghe Irimia, 40 de ani, Georgiana Rusu, 28 de ani, şi şase dintre copii, locuieşte într-o singură cameră de numai trei metri pe trei.

CITEŞTE ŞI:

Protecţia Copilului Brăila s-a sesizat şi a mai dus la adăpost un bebeluş

Cel de-al şaptelea copil, Petruş, de 12 ani, singurul care merge la şcoală, este crescut de bunica lui, care are două camere în aceeaşi ogradă.

Asistenta Socială din cadrul Primăriei Ianca, care monitorizează cazul, Silvica Mălâia, a solicitat prezenţa inspectorilor de la Protecţia Copilului.

„Tatăl este foarte recalcitrant, de fiecare dată când venim să verificăm situaţia copiilor sare cu gura, ne ameninţă şi cere bani. El nu munceşte nicăieri ci trăieşte din alocaţiile pe care copiii le primesc", ne-a declarat Silvica Mălâia.

image

Imediat ce a intrat în casă, de fapt în camera unde era înghesuită toată familia, directorul DGASPC, prof. Alexandru Sculschi, a declarat că se impune de urgenţă instituţionalizarea minorilor ale căror drepturi au fost încălcate flagrant.

Deşi părinţii s-au opus cu vehemenţă la început, cu tact, au fost convinşi că este o soluţie provizorie, benefică pentru cei şase copii.

După două ore de negocieri, chiar tatăl, Gheorghe Irimia, a fost cel care a luat în braţe doi dintre copii şi i-a dus la microbuz. Bineînţeles, numai după ce a primit asigurări că nu vor sta acolo mai mult de trei luni şi că banii de alocaţie vor veni în continuare.

În acest răstimp, va trebui să facă într-un fel să amenajeze casa, lucru greu de crezut din partea unei persoane care, în toată curtea, nu are nicio urmă de spirit gospodăresc.

„Nu ştie decât să se certe cu toată lumea şi nu este în stare nici măcar să crească o pasăre în curte. Pe alea care le-a avut demult, le-a tăiat şi le-a mâncat, nu s-a gândit să aibă de unde lua un ou, două, pentru copii", ne-a declarat mama lui Gheorghe Irimia, Stela, o bătrână de 78 de ani.

Nu i-a luat în braţe ca de despărţire, ci pentru simplul motiv că cei cinci copii mai mari folosesc împreună doar două perechi de încălţări, astfel că niciodată nu pot pleca toţi de acasă.

„Copiii s-au integrat imediat în noul domiciliu. Aseară, au făcut prima baie adevărată din viaţa lor, au primit fiecare hăinuţe noi, curate, pe măsură. Au luat o cină adevărată şi s-au culcat fericiţi, fiecare în pătuţul lui, un lux de care nu au avut niciodată parte. Mama care s-a opus vehement la început a fost luată în primire de cadrele din centru şi a primit tot ceea ce este necesar pentru creşterea copiilor şi a sugarului", ne-a declarat Simona Cimpoae, director executiv al DGASPC.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite