Bomba biologică aruncată în mijlocul Brăilei. Zeci de eprubete cu sânge uman furate de la Medcenter, abandonate într-un parc intens circulat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 30 eprubete cu sânge şi ace de seringă folosite au fost găsite, în noaptea de duminică spre luni, lângă o alee intens circulată dintr-un parc brăilean. Ancheta demarată de Poliţie şi de Direcţia de Sănătate Publică a relevat faptul că acestea proveneau de la laboratorul de analize al Spitalului Judeţean Brăila. Există suspiciuni legate de sabotaj.

Datele preliminare ale anchetei relevă faptul că eprubetele conţineau probe recoltate în week-end-ul 15-17 mai a.c. de la pacienţi din Secţiile Ortopedie, Cardiologie, Recuperare Medicală, Medicală II, Gastroenterologie din Corpul B al Spitalului Judeţean de Urgenţă şi o probă de la o pacientă de la Obstetrică-Ginecologie, din Maternitate.

"Vorbim aici despre un lot de probe recoltate. Noi am externalizat serviciul de laborator firmei Medcenter, care a câştigat licitaţia în urmă cu patru ani. Procedura este că asistenţii noştri recoltează, dar probele merg la Medcenter, unde sunt procesate, iar de acolo nu se întorc la noi decât fişele de analize medicale.

Probele biologice sunt distruse de firma Ecofire Constanţa, cu care, de asemenea, avem contract pentru capsularea în navete/cutii speciale şi distrugerea controlată a acestor deşeuri medicale. Din punctul meu de vedere, acele probe au fost deja procesate şi au ieşit, cel mai probabil, din Medcenter. Rămâne de văzut, deocamdată Poliţia este aici şi face anchetă mare", a declarat, pentru cotidianul „Obiectiv – Vocea Brăilei”, dr. Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila.

Surse din cadrul spitalului vorbesc despre un act de sabotaj îndreptat împotriva firmei Medcenter, în contextul în care contractul încheiat de aceasta cu SJU este unul destul de avantajos, câştigul lunar rezultat din efectuarea analizelor ridicându-se la circa 350.000 lei.

"Probele intră la noi cu etichetă cu numele pacientului, se colectează, procesează în funcţie de tipul deşeului şi se etichetează cu acel cod de bare care este şi pe fişă. Apoi, se depozitează într-o cameră specială, securizată, la care n-au acces decât un biolog şi doi asistenţi pe o tură. Din secţii, probele ajung cam din două în două ore, iar predarea spre distrugere se face la 48 de ore. Accesul este controlat. De regulă, eliminarea deşeurilor se face la prima oră, la tura de dimineaţă. Predarea se face pe proces verbal, se verifică, se numerotează. Eu cred că acele probe nu au apucat să fie procesate la noi, nu le-am văzut personal, dar vom verifica în amănunt", a declarat, pentru acelaşi cotidian brăilean, Simona Ojovan, şef laborator "Medcenter" Brăila.

Conducerea spitalului spune că un astfel de incident este fără precedent şi că abandonarea acelor probe într-un parc pe unde trec inclusiv copii a fost un act de-a dreptul iresponsabil.

image

Doctorul Mihail Iugulescu (foto), managerul SJU Brăila:

"Asta mă îngrozeşte pe mine. Cum şi unde au fost ţinute acele probe?! Şi de ce?! Este un gest iresponsabil! Vorbim acolo despre probe uzuale, deosebit de periculoase însă, fiindcă noi la gastroenterologie avem pacienţi cu boli infecţioase, hepatite, boli transmisibile... Putea să se joace un copil acolo... E, cu adevărat, îngrozitor! Nu am avut asemenea cazuri, am întărit paza şi am sporit măsurile de securitate"

Descoperite duminică, în jurul orei 22.00, fiolele cu sânge şi acele de serigă au fost izolate pe timpul nopţii, iar în dimineaţa zilei de luni au fost ridicate de o echipă formată din poliţişti, inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică şi comisari ai Gărzii de Mediu. În prezent, materialele sanitare descoperite în Parcul Monument din Brăila se află în custodia DSP, urmând a fi distruse după finalizarea anchetei.

Citiţi şi:

Focşani Spitalul de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani, încă două contracte de servicii cu laboratoarele medicale

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite