Boala limbii albastre şi-a făcut apariţia şi în judeţul Brăila, într-o gospodărie din comuna Ulmu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boala limbii albastre, care a afectat în ultimele săptămâni zeci de bovine din 12 judeţe ale ţării, a apărut şi pe raza judeţului Brăila. Probele de sânge prelevate de inspectorii veterinari în urmă cu o săptămână, în comuna Ulmu, au arătat că într-o gospodărie din localitatea respectivă se află o vacă bolnavă.

Apariţia bolii limbii albastre în Ulmu se datorează faptului că această comună se află în apropierea graniţei cu judeţul Buzău, unde există un focar de infecţie încă din luna august, iar cinci animale au murit deja.

Imediat după confirmarea bolii la Ulmu, proprietarul a fost obligat să izoleze animalul bolnav, iar un medic veterinar monitorizează starea clinică a bovinei cu bluetongue. De asemenea, a fost interzisă deplasarea animalelor din şi în gospodăria respectivă, iar celelalte animale ale proprietarului au fost izolate în gospodărie.

"În data de 01.09.2014, conform Programului de supraveghere serologică pentru bluetongue (boala limbii albastre) pe anul 2014, au fost recoltate şi expediate către laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, 10 probe de ser sanguin de la bovine, aparţinând mai multor proprietari din comuna Ulmu, judeţul Brăila. În urma efectuării examenului pentru detecţia anticorpilor antivirus bluetongue s-a constatat că proba recoltată de la o bovină de pe raza unităţii administrativ teritoriale Ulmu a reacţionat pozitiv", se arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila.

Sâmbătă, 6 septembrie, a avut loc o şedinţă extraordinară a Grupului de suport tehnic pentru epizootii, din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, în cadrul căreia s-a dispus operaţionalizarea la Centrul local de combatere a bolilor transmisibile ale animalelor şi zoonozelor din judeţul Brăila şi aprobarea Programului de măsuri stabilit pentru eradicarea bluetongue pe teritoriul judeţului Brăila. Măsurile aplicate sunt, printre altele, monitorizarea permanentă a zonei din jurul focarului prin inspecţii clinice periodice a rumegătoarelor domestice (bovine, ovine, caprine, etc.), de către medici veterinari desemnaţi de DSVSA Brăila. Deţinătorii de animale au, la rândul lor, obligaţia de a observa permanent rumegătoarele pe care le deţin şi de a anunţa apariţia oricărei modificări a stării de sănătate a acestora medicului veterinar.

La nivelul judeţului Brăila, o statistică a DSVSA Brăila arată că efectivul de bovine este de 50.731 capete, la care se adaugă aproape 270.000 ovine şi 30.722 caprine, toate aceste animale fiind considerate cu risc de bluetongue.

Cititi si

Boala limbii albastre a ajuns şi la Constanţa. Ovine din două localităţi prezintă simptomele acestei boli

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite