Beneficiile nebănuite ale seminţelor de in. Substanţele care ne feresc de infarct şi de afecţiuni gastrice severe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inbr

Cunoscut îndeosebi pentru fibrele din care se face acea ţesătură vaporoasă şi răcoritoare, bună de purtat în zilele toride de vară, inul constituie o foarte bună sursă de fibre şi compuşi benefici pentru sănătatea umană.

Mai exact, seminţele de in sunt o sursă de acizi graţi esenţiali care acţionează în întreg organismul pentru protejarea învelişului exterior al celulelor, îndepărtând substanţele dăunătoare şi admiţând nutrienţii sănătoşi.

Specialiştii spun că, pe lângă acizii graşi omega-6 pe care îi au în componenţă, seminţele de in conţin de până la 800 de ori numărul de lignani ce se găsesc la majoritatea celorlalte alimente. Lignanii sunt substanţe care au efecte benefice asupra multor hormoni, ajutând la combaterea cancerului, a bacteriilor, virusurilor şi ciupercilor.

Astfel, semniţele de in au o acţiune protectoare la nivelul mucoaselor tubului digestiv, gastrice şi intestinale, fiind eficiente în caz de gastrite, enterite. Acţiunea acestora mai poate fi laxativă datorită mucilagiilor şi fibrelor celulozice pe care le conţin, antihelmintică, antiinflamatorie, antitusivă, antihemoroidală. Aceste calităţi fac ca inul să combată eficient hipovitaminoza F, să scadă colesterolul şi trigliceridele, reducând riscul de infarct miocardic.

Ceaiul de seminţe de in este un bun emolient în caz de tuse, având de asemenea şi un uşor efect laxativ. Acesta reprezintă de asemenea o excelentă cură împotriva gutei, reumatismului, catarului, tusei, inflamaţiilor, febrei, afecţiunilor şi litiazei urinare.

Medicii atrag atenţia că, pentru anumite persoane, consumul de seminţe de in poate fi contraindicat. Astfel, nu se consumă seminţe întregi în caz de strictură esofagiană, obstrucţie gastrointestinală, hemoragii ale tubului digestiv. De asemenea, inul nu se administrează concomitent cu produse farmaceutice laxative sau purgative deoarece mucilagiile din acesta pot interacţiona ducând la iritaţii digestive. Seminţele de in sunt contraindicate în sarcină, alăptare sau cancer de prostată.

Citiţi şi

 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite