„Baronul” din fruntea CJ Brăila

„Baronul” din fruntea CJ Brăila

Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu

La Brăila, cel perceput ca baron local este preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu . Acesta deţine funcţia de preşedinte al CJ din 2004, iar de-a lungul anilor a intrat în nenumărate rânduri în vizorul presei şi a organelor de anchetă din cauza legăturilor evidente de afaceri dintre firmele pe care le controlează şi instituţia publică unde este şef.

Ştiri pe aceeaşi temă

Presa locală a relatat că, numai în 2010, de exemplu, firma „Concivia” SA figura pe siteul www.licitatiepublica.ro ca fiind adjudecatară a nu mai puţin de 20 de proceduri de achiziţii publice. Pentru 14 dintre acestea, autorităţi contractante au fost fie Consiliul Judeţean Brăila, fie unităţi administrativ-teritoriale (UAT) subordonate acestuia.

Ca valoare, contractele închieate de „Concivia”, în 2010, cu CJ Brăila şi instituţii subordonate însumează aproximativ 7 milioane de lei. Alte 6,9 milioane de lei au reprezentat contracte încheiate cu Primăria Brăila sau alte instituţii publice din Brăila.

Legătura între Stancu şi „Concivia” este făcută de faptul că acţionarul majoritar al acestei firme este SC „Bursagrirom” SA. Care „Bursagrirom” este controlată de Gheorghe Bunea Stancu, ce deţine pachetul majoritar de acţiuni.

În ciuda dezvăluirilor făcute de presă de-a lungul timpului, firma „Concivia” a rămas abonată în continuare la banii publici. Cea mai recentă „lovitură” în materie de contracte pe bani publici a fost reuşită în luna ianuarie a acestui an, când firma controlată indirect de Stancu a adjudecat lucrările de consolidare şi modernizare a clădirii monumentale a teatrului „Maria Filotti” din Brăila. „Concivia” a câştigat procedura de licitaţie organizată pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) oferind preţul cel mai mic şi clasându-se astfel în faţa altor cinci contracandidaţi.

Valoarea finală de atribuire a contractului este de 15.663.310,78 lei (fără TVA), cu 48.331 lei sub preţul estimat. Valoarea investiţiei va fi acoperită în proporţie de 80,35% din fonduri europene, contribuţia bugetului de stat cifrându-se la 17,65%, iar cea a bugetului local fiind de doar 2%.

Beneficiarul acestei lucrări este Primăria Brăila, condusă de Aurel Simionescu, subordonat pe linie de partid lui Gheorghe Bunea Stancu. Simionescu este primvicepreşedintele PSD Brăila, în timp ce Stancu deţine funcţia de preşedinte a filialei brăilene a PSD. Primarul Aurel Simionescu neagă că ar fi avut vreo legătură cu procesul de atribuire a contractului ce vizează reabilitarea teatrului. „Procedura s-a derulat pe SEAP, deci nu a fost gestionată nici de municipalitate şi nici de Consiliul Judeţean. A contat doar preţul cel mai mic oferit de participanţi”, a justificat primarul Brăilei.

Personalitate colerică, Gheorghe Bunea Stancu a intrat în vizorul presei centrale în luna februarie a acestui an, când a ameninţat o jurnalistă a unui post de televiziune cu bătaia, după ce aceasta a pus în discuţie faptul că preşedintele CJ Brăila se afla în concediu la schi, în vreme ce judeţul pe care îl reprezintă se confrunta cu codul roşu de ninsori abundente.


Citiţi şi 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: