Aurel Hornet este inginerul cu spirit de inovator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Hornet este creatorul a numeroase invenţii, foto Dorin Udrea
Aurel Hornet este creatorul a numeroase invenţii, foto Dorin Udrea

Consideră ingineria ca fiind piatra de temelie a progresului, iar un inginer trebuie să fie o minte iscoditoare, nu un meşter.

A considerat dintotdeauna că rolul unui inginer în producţie este acela de a iscodi, de a afla cum să rezolve problemele specifice în vederea reducerii costurilor, a consumului energetic şi a efortului uman.

Pentru inginerul Aurel Hornet, doctor în metalurgie, meseria a fost înainte de toate o provocare. Consideră că rolul unui inginer este acela de a aduce mereu îmbunătăţiri unui produs sau procedeu industrial deja existent.

„Mult timp cercetarea s-a împărţit în două: fundamentală şi aplicativă. Colectivele erau selectate pe cele două ramuri. Dar acest lucru neviabil s-a demonstrat a fi un eşec. Pentru că acelaşi colectiv care face cercetări aprofundate într-un domeniu, stabilind noi căi de procesare uneori folosind alte reguli ale fizicii decât cele utilizate până atunci, trebuie să facă şi aplicaţie. Nimeni nu este mai capabil să ducă cercetarea fundamentală la aplicaţie practică decât cel care a luat parte efectiv la despicarea firului în patru", şi-a explicat crezul de cercetător, dr.ing. Aurel Hornet.

Nemţii l-au vrut la ei

Aurel Hornet s-a remarcat în toată activitatea sa prin invenţiile şi inovaţiile pe care le-a brevetat.

În anul 1981, când calculatoarele aveau dimensiunile unui dulap de haine, a făcut una dintre cele mai valoroase lucrări. Preocupat de tot ceea ce este nou, nu putea să-i scape ajutorul pe care informatica aplicată îl poate aduce producţiei.

A conceput softul unei aplicaţii care acum este folosită pe scară largă. Era un program de calculator aplicat instalaţiilor de forjare.

„A avut atunci un real succes fapt ce i-a făcut pe cei de la renumita firmă «Schlleman-Demag» să îmi solicite emigrarea. La vremea aceea nu am vrut să plec din ţară. Am rămas în continuare la locul meu în uzina «Progresul». Am făcut rău, am făcut bine, nu voi şti niciodată", s-a confesat inventatorul.

Una dintre invenţile cunoscute deja publicului larg este centrala Eco Hornet, care a reuşit obţinerea unui randament de 92,8%.

Aurel Hornet este creatorul a numeroase invenţii, foto Dorin Udrea

„Acest randament nu a fost obţinut oricum, ci printr-un studiu aprofundat al mai multor parametri. Arderea se face într-un arzător special conceput, astfel încât să distribuie pe suprafaţă cât mai mare puterea calorică rezultată din ardere. În plus, focarul are o concepţie elaborată, fluxul de aer cald având un circuit bine determinat şi oarecum atipic", ne-a mărturisit inventatorul.

„Este exact ceea ce am spus mereu. Prin cercetare o chestie aşa zis simplă, un focar, a putut fi perfecţionat la nişte parametri de invidiat", a mai adăugat acesta .

Întrebări şi răspunsuri

Până unde se poate spune că merge "ingineria"?

„Nu are limite. Să vă dau un exemplu. O lungă perioadă am activat ca profesor la Universitatea din Galaţi. Acolo, la un moment dat era un talmeş-balmeş în orar, cu pauze atât pentru studenţi cât şi pentru profesori. Cu un algoritm simplu am rezolvat problema şi nimeni nu a mai avut «ferestre». Iată până unde poţi merge cu «ingineria!»".

Care este cea mai cunoscută realizare a dumneavoastră?

"Cred că nu cea mai cunoscută printre specialişti, dar cu siguranţă cea mai vizibilă prin numărul mare de bucăţi produse cât şi prin utilitatea publică este ciocanul hidraulic ataşat excavatoarelor produse la Brăila. Nu există decopertare a vreunui drum fără ca acest ciocan să nu fie prezent".

Ce-i place

Grădinăritul. Are o proprietate de 2.400 mp unde şi-a amenajat o grădină. Printre florile şi legumele cultivate se simte cel mai bine. Respiră odată cu plantele şi ia odată cu ele energia de la soare. Îi place treaba făcută bine, documentată, nu meştereala făcută haotic.

Ce nu-i place

Minciuna şi incompetenţa. Din păcate acestea au devenit etaloane de „urmat". Nu-i plac semidocţii care au citit două rânduri dintr-o carte şi după aceea au pretenţia de a da citate. Nu-i plac chiulangii şi nu suportă superficialitatea.

Profil

Născut: 22 iulie 1948, Tudor Vladimirescu, jud. Brăila

Studii : Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Metalurgie

Ocupaţie: Inventator

Familie: Căsătorit, un copil

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite