Au primit roabe şi lopeţi gratuit să-şi deszăpezească gospodăriile, dar le-au vândut imediat. „Au fost curţi în care au ajuns şi 2, 3, 4, chiar şi 5 roabe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii fundaţiei umanitare Habitat for Humanity România, în colaborare cu Kaufland România, au împărţit gratuit 350 de kituri de deszăpezire, formate din roabe şi lopeţi, în satele brăilene Ţepeş Vodă şi Esna. Ulterior, a ieşit la iveală că unii dintre săteni au vândut tărăboanţele primite cadou la scurt timp, iar alţi beneficiari s-au aşezat de mai multe ori la rând, pentru a primi câte 3-4.

Cele două sate componente ale comunei Movila Miresii din judeţul Brăila au fost alese de Habitat for Humanity pentru această donaţie deoarece, potrivit datelor colectate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne, s-au numărat printre localităţile cele mai afectate de viscolul de la începutul săptămânii trecute.

Acţiunea s-a derulat pe parcursul zilei de vineri, 13 ianuarie, fundaţia umanitară oferind 200 de kituri în satul Ţepeş Vodă şi 150 în Esna. Cei de la Habitat for Humanity precizează că au dat roabele şi lopeţile familiilor de pe străzile unde s-a acumulat foarte multă zăpadă în curţile oamenilor, în ideea ca aceştia să aibă cu ce să îndepărteze zăpada de lângă pereţii caselor de paiantă, pentru ca fundaţiile să nu fie afectate când va veni dezgheţul.

După împărţirea kiturilor, pe internet au început să circule comentarii potrivit cărora unii dintre săteni s-au îngrămădit să ia mai multe roabe, pentru a le vinde. “Nu a fost organizare şi «românul» a profitat. Trebuia să se dea câte o roabă şi lopată la fiecare curte, dar nesimţirea şi calicia au persistat. Au fost curţi în care au intrat şi 2, 3, 4, chiar şi 5 roabe. S-au îngrămădit ca oile”, afirmă localnicul Cosmin Stoean. “S-au luat şi câte patru roabe, iar apoi unii le-au vândut cu 50 lei roaba şi lopata”, afirmă un alt martor, Iulian Giugiuc.

image

Primarul: ”O să îi verificăm, pe bază de tabele!”

Primarul comunei Movila Miresii, Dumitru Panţuru spune că bănuieşte pe “unul - doi din satul Ţepeş Vodă că ar fi vândut roabele primite ca donaţie”. “Eu nu cred că a fost chiar aşa de grav cum s-a afirmat în comentariile de pe internet. Poate o fi fost unul sau doi care să fi vândut roabele primite, dar în rest lumea le-a păstrat. A fost, într-adevăr, un caz în care vreo trei roabe au intrat într-o singură gospodărie. Eu m-am luat de ei şi i-am întrebat de ce nu au luat una singură, dar mi-au zis că sunt mai multe familii care stau în aceeaşi curte, doi fraţi şi părinţii lor, şi fiecare îşi dă zăpada în dreptul lui, aşa mi-au explicat. Intenţionez ca să fac o verificare în tot satul Ţepeş Vodă, că acolo au fost probleme şi discuţii. Fiecare pachet s-a dat pe bază de CNP şi semnătură. Aştept să îmi trimită cei de la fundaţie tabelul cu semnături şi o să fac o comisie care să meargă din casă în casă pentru a verifica dacă mai au roaba şi lopata în curte”, declară primarul din Movila Miresii.

Pe lângă roabe şi lopeţi, fiecare beneficiar a primit de la Habitat for Humanity şi Kaufland şi câte un pachet cu alimente de bază.

Ar fi trebuit să predomine spiritul comunitar

Reprezentan]ii Habitat for Humanity evită să comenteze felul cum s-au comportat sătenii din judeţul Brăila, limitându-se la a spune că acţiunea derulată în cele două localităţi a avut drept scop întărirea spiritului comunitar.

“Cele două localităţi, Esna şi Ţepeş Vodă, au fost alese pe baza informaţiilor primite de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila şi Prefectura Brăila, ca zone dintre cele mai afectate de ninsorile abundente. Distribuţia kiturilor pentru deszăpezire a fost făcută în funcţie de nevoie. S-a început distribuirea către familiile din zonele cele mai afectate de viscol şi am continuat către cele mai puţin afectate, în limita celor 350 de kituri disponibile. Familiile care au primit donaţii le pot ajuta şi pe cele care nu au primit, în eventualitatea în care ninsorile le-ar afecta gospodăriile şi ar avea nevoie de roabă şi lopată. Ajutorul nostru vine, aşadar, la nivelul întregii comunităţi. Abordarea noastră este orientată spre responsabilizarea beneficiarilor, astfel încât aceştia să conştientizeze pericolul că apa rezultată din topirea zăpezii le poate afecta locuinţele şi să se ajute reciproc, în baza spiritului comunitar, mai dezvoltat în zonele rurale”, precizează Loredana Modoran, Director de Comunicare în cadrul Habitat for Humanity România.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite