Apocalipsa porcilor din Brăila a venit pe apa Dunării. Şeful direcţiei veterinare: „Cetăţenii inconştienţi sunt de vină!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bilanţul porcilor ucişi la Brăila ajunge la 209.000 de capete FOTO Costel Crângan
Bilanţul porcilor ucişi la Brăila ajunge la 209.000 de capete FOTO Costel Crângan

Toate filtrele sanitare au fost inutile câtă vreme, din ceea ce spune şeful DSV Brăila, cadavrele de porci aruncate în fluviu au contaminat apa din sistemul de irigaţii, care a ajuns în furaje, la adăparea animalelor şi la spălarea padocurilor din ferme.

Situaţia a devenit dramatică în judeţul Brăila în ceea ce priveşte epidemia de pestă porcină africană. Vineri şi sâmbătă, veterinarii au descoperit două noi focare de boală, însă de data asta nu mai este vorba despre gospodării individuale, ci despre două ferme foarte mari de la Gropeni şi Tichileşti, care cresc, în total, 175.000 de porci.

Interesant este că cele două crescătorii de porci se află la doar opt kilometri una faţă de cealaltă, foarte aproape de malul Dunării şi de municipiul Brăila. Cum în Insula Mare a Brăilei (situată peste apă, la câteva sute de metri de ferme) au fost probleme cu pesta porcină africană încă de acum două luni, iar pe Dunăre au „curs” zile în şir cadavre de porci, autorităţile veterinarea au lansat ipoteza năucitoare că, de fapt, molima s-a răspândit prin apă.

„Noi am făcut tot ce s-a putut pentru protejarea fermelor pe uscat, însă până la urmă virusul a venit pe apă. Vina le aparţine acelor persoane inconştiente care au aruncat cadavre de porci în Dunăre. Aceşti cetăţeni inconştienţi, că altfel nu pot să le zic, sunt de vină pentru ce se întâmplă acum în aceste ferme”, a declarat dr. Gicu Drăgan, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila.

Veterinarul a amintit că în ultima perioadă au fost găsite numeroase cadavre de porci în apele Dunării, atât la Galaţi, cât şi la Brăila, cel mai recent fiind „pescuit” pe  23 august de către pompierii care participau la căutarea a două adolescente înecate în fluviu. De altfel, autorităţile au făcut din noua apel către crescători să nu mai arunce cadavre de porci în Dunăre, iar către cei care zăresc astfel de leşuri plutind la suprafaţa apei să anunţe imediat autorităţile, la 112.

Cum a ajuns virusul din apă la cele două ferme rămâne însă un mister, având în vedere că, oficial, alimentarea cu apă a acestora se face din surse controlate, apa fiind, cel puţin teoretic, tratată.

Cadavre de porci pe Dunărea la Galaţi şi Brăila FOTO Facebook

Cadavre de porci pe Dunăre FOTO Costel Crângan

Olandezul „fără faţă”

Ferma de la Gropeni, aparţinând firmei Tebu Consulting SRL, este şi cea mai mare din România în privinţa efectivelor de porci: 140.000 de capete, dintre care circa 2.000 de capete (vieri şi scroafe) sunt exemplare de reproducţie înscrise în „banca genetică” a României. Un astfel de animal are un preţ şi de 20 de ori mai mare (adică până pe la 5-6.000 de euro) faţă de un porc obişnuit.

Complexul are 252 de angajaţi şi, conform datelor de la Oficiul Registrului Comerţului, este proprietatea cetăţeanului olandez Bies Johan David, pe care nu-şi aminteşte nimeni să-l fi văzut vreodată la faţă. Acesta are afaceri de import-export prin România încă din 2008, iar ulterior a înfiinţat, prin Tebu Consulting SRL, o fermă de vaci de lapte.

Imagine indisponibilă

Cele două mari ferme sunt lângă malul Dunării la 8 km una de alta INFOGRAFIE C Crângan

În 2013, firma olandezului a preluat ferma Gropeni de la Marin Moraru, patronul unei cunoscute fabrici de preparate din carne de la Brăila, care produce sub brandul Marex. Amintitul om de afaceri, aflat între primii 200 cei mai bogaţi români, mai are şi afaceri cu alcool şi materiale de contrucţii. Trebuie spus că Marex a rămas şi după tranzacţie principalul cumpărător al porcilor de la Gropeni, uciderea acestora urmând să-i producă o criză majoră de materie primă.

În 2017, Tebu Consulting SRL a realizat o cifră de afaceri de 188 milioane de lei şi un profit de 9,9 milioane de lei. La sfârşitul perioadei avea datorii de peste 66 milioane de lei, mai ales către furnizori, existând mai multe litigii în instanţă.

Imagine indisponibilă

Dr Gicu Drăgan, şeful veterinarilor din Brăila FOTO Arhiva Adevărul/F Coman

„Abonată” la amenzi de Mediu

Ferma de la Tichileşti aparţine Romsoci SRL (ai cărei asociaţi sunt membri ai familiei Caruz) şi are 35.000 de porci, însă istoria ei este foarte controversată. Porcii au aparţinut până la 31 decembrie 2017 unei firme (Complexul de Porci SRL) aflată în proprietatea omului de afaceri Gheorghe Caruz, fostul preşedinte al Patronatului IMM Brăila şi proprietar al abatorului Galco (unitate de elită, acum închisă, care înainte de 1989 producea doar pentru export).

În ultimii ani au existat numeroase scandaluri legate de mirosurile groaznice ce ajungeau la Brăila (ferma este la cinci kilometri de oraş), iar Garda de Mediu a amendat societatea de mai multe ori pentru deversarea dejecţiilor pe câmp şi în Dunăre. În ianuarie 2018, inspectorii de mediu au amendat din nou ambele firme ale familiei Caruz pentru lipsa autorizaţiei de mediu şi pentru„încălcarea legii privind emisiile industriale”, decizând şi suspendarea activităţii, după cum a confirmat Carmen Tudorache, comisarul şef al Gărzii de Mediu Brăila.  

1.000 de tone de cadavre!

Uciderea celor 35.000 de porci de la Tichileşti a început de vineri, iar la Gropeni lucrurile vor fi puse în mişcare luni. Marea problemă este, însă, ce vor face proprietarii fermelor cu cele 175.000 de cadavre de animale, care au o greutate totală de aproape 1.000 de tone. Ambele ferme au incineratoare autorizate, însă acestea nu pot prelucra, în total, decât în jur de două tone pe zi, ceea ce înseamnă că operaţiunea n-ar putea fi terminată decât peste un an şi jumătate.

Ca urmare, cadavrele vor fi îngropate, însă nu se ştie exact unde. Oricum, nu în zona Gropeni-Tichileşti, dat fiind că acolo pânza freatică este la o adâncime mai mică de doi metri, deci nu se pot săpa gropi adecvate (doi metri trebuie să aibă stratul de pământ pus pe cadavre, ceea ce ar însemna că porcii morţi ar fi, practic, în pânza freatică, pe care ar contamina-o grav).

Până în prezent, în judeţul Brăila au fost depistate 34 de focare de pestă porcină africană, fiind eutanasiaţi 29.000 de porci, la care se vor adăga cei 175.000 din fermele de la Tichileşti şi Gropeni.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Imagini oribile pe Dunăre. Porci morţi plutind pe fluviu, la Galaţi şi Brăila, în plină criză a pestei porcine

Inventivitatea infractorilor: veterinari falşi, în halate albe, au luat porcii oamenilor din zone în care nu a ajuns încă pesta porcină 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite