UPDATE Anchetă DNA la Inspectoratul Şcolar Brăila şi liceele Iorga şi Panait Istrati. Inspectorul general şi inspectorul de limba română au fost duşi la sediul DNA

UPDATE Anchetă DNA la Inspectoratul Şcolar Brăila şi liceele Iorga şi Panait Istrati. Inspectorul general şi inspectorul de limba română au fost duşi la sediul DNA

Procurorii au ieşit cu mai multe documente de la Colegiul Tehnic Panait Istrati  FOTO Florentin Coman

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Galaţi au descins, miercuri dimineaţă, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, Colegiul Tehnic "Panait Istrati" şi Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“, unde au făcut percheziţii în cadrul unei anchete ce vizează acte de corupţie derulate la sesiunea din toamnă a bacalaureatului.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE ora 19.30 Trei profesori brăileni au fost reţinuţi de DNA, în dosarul pe care procurorii anticorupţie l-au deschis la Brăila. Conform unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a următorilor inculpaţi:

DIACONESCU MANUELA MIRELA, inspector şcolar specializarea matematică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (I.Ş.J) Brăila, în sarcina căreia s-au reţinut trei infracţiuni concurente de complicitate la luare de mită

DAMIAN VALENTIN FLORIN, profesor corector la Colegiul Tehnic Panait Istrati din Brăila, la examenul de bacalaureat în sesiunea august – septembrie 2014, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunea de luare de mită

HARET DANIELA, profesor corector la Colegiul Tehnic Panait Istrati din Brăila, la examenul de bacalaureat în sesiunea august – septembrie 2014, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunea de luare de mită

De asemenea, s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul Văsii Iulian, începând de la data de 08.10.2014 până la finalizarea cercetărilor, pe durată nedeterminată, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, mai arată sursa citată.

Anchetatorii arată că din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, şa data de 28 august 2014, inculpaţii Haret Daniela şi Damian Valentin Florin, în calitate de profesori corectori la examenul de bacalaureat în sesiunea august – septembrie 2014, având ajutorul inculpatei Diaconescu Manuela Mirela, inspector şcolar la disciplina matematică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, au solicitat şi au primit, de la inculpatul Văsii Iulian, suma de 2.500 lei pe care cei doi au împărţit-o. Banii au fost ceruţi şi primiţi astfel încât, la teza scrisă susţinută la disciplina matematică, inculpatul Văsii Iulian, candidat la examen, să obţină o notă mai mare decât cea pe care o merita şi implicit, o medie de promovare a examenului de bacalaureat.

Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca trei dintre aceştia, respectiv Haret Daniela, Damian Valentin Florin şi Danielescu Manuela Mirela să fie prezentaţi, la data de 9 octombrie 2014, Tribunalului Galaţi, cu propunere de arestare preventivă.În prezentul dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, se mai arată în comunicat.


UPDATE ora 12.00 Inspectorul şcolar general Iulian Danielescu şi inspectorul de limba şi literatura română Adrian Simion au fost luaţi de procurori din sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, fiind duşi cel mai probabil la Galaţi, pentru audieri.

„Domnii de la DNA au intrat în incinta liceului, s-au legitimat şi au solicitat să li se pună la dispoziţie lucrările de examen de la disciplinele fizică şi matematică. Au ridicat mai multe astfel de lucrări şi deocamdată asta a fost tot“, a declarat Adelina Bardă, directorul Colegiului Tehnic „Panait Istrati“. Aceasta a precizat că instituţia de învăţământ pe care o reprezintă a fost desemnată drept centru de corectare, la sesiunea de toamnă a bacalaureatului, iar cadrele didactice de acolo nu au avut nicio implicare în corectarea tezelor.

La ora 10.30, ancheta se afla încă în derulare, procurorii DNA aflându-se în biroul inspectorului şef Iulian Danielescu. Potrivit unor surse citate de agenţia "Agerpres" acuzaţiile formulate la adresa unor profesori ar fi de luare de mită. În acelaşi dosar sunt vizate şi instituţii şcolare din municipiul Constanţa.  În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Direcţia Generală Anticorupţie a luat la puricat centrul în care s-a susţinut Bacalaureatul de toamnă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: