Ada Moldovan este cea mai bună marcatoare din România

A cucerit titlul de golgheter în liga naţională de handbal. A câştigat aurul la Cupa Mondială din Danemarca, iar acum e la "Dunărea" Brăila.

Ştiri pe aceeaşi temă

A început să joace de la 11 ani sub îndrumarea profesoarei Doina Ene. La puţin timp, echipa respectivă a fost preluată de Radu Georgescu, antrenorul care a dat de-a lungul timpului hndbalului românesc mari campioane.

"După ce am făcut primul antrenament m-am dus repede acasă şi am spus că vreau să ajung mare handbalistă. Tatăl meu a făcut handbal şi a fost foarte încântat să audă de asta", îşi aduce aminte Ada Moldovan.

A fost promovată de profesorul Radu Georgescu la o grupă mai mare de vârstă. "În clasa a cincea m-am transferat cu şcoala la Liceul cu Program Sportiv. A fost un pas important pentru cariera mea. Chiar dacă era mai mică decât colegele mele de echipă mi-a prins foarte bine acest lucru pentru că m-am ambiţionat până am ajuns să joc în echiăpade bază. Atunci când lucrezi la antrenamente cu jucătoare mai mari de vârstă poţi crerşte mai repede în valoare pentru că acumulezi infomaţiile mult mai repede".

Performanţe notabile

Cea mai mare performanţă a Adei Moldovan ca junioară a fost cucerirea medaliei de bronz la Campionatul Naţional de la Zalău.

"La acel turneu am fost forate aproape de a lua aurul naţional, dar până la urmă ne-am mulţumit şi cu locul al treilea. Să fii pe podium la o competiţie înseamnă foarte mult penru orice sportiv. La acel turneu final am fost contactată de antrenorul Popa Săviştean de la echipa din Sebeş şi mi-a propus un contract pe doi ani. Am accept pe loc. La terminarea contractului am plecat la HCM Roman unde am stat patru ani", poveşteşte Ada Moldovan.

Recunoaşte că la Roman a cunoscut cu adevărat ce înseamnă marea performanţă. "În 2007 am jucat în semifinalele Cupei Challenge. A fost prima mare performanţă a mea. Un an mai târziu am obţinut cu echipa României medalia de bronz la Campionatul Mondial Universitar. În 2009 mi-am trecut în palmares medalia aur la Cupa Mondială din Danemarca, bronz în Campionatul Naţional şi locul opt în cadrul Campionatului Mondial din China", recunoaşte.

Peste 700 de goluri

Primul titlu de golgheter al Adei Moldovan a fost cucerit în anul 2008. Focşăneanca era legitimată la HCM Roman. Moldovan a marcat în acel sezon regulat nu mai puţin de 230 de goluri.

Au urmat alte două titluri de cea mai bună marcatoare, în 2009 şi 2010, cu câte 231 şi 246 de goluri înscrise.

"După patru ani petrecuţi la Roman m-am transferat la Dunărea Brăila unde joc deja de doi ani de zile. Am jucat în cupele europene şi am luat deja două titluri de golgheter pentru această echipă. Anul trecut am primit din partea specialiştilor trofeul pentru cea mai bună sportivă în anul 2009, premiu care mă onorează", adaugă Ada.

Întrebări şi răspunsuri

Mai ţii legătura cu fostele colege de la Focşani?

Cu Valentina Elisei-Ardean mă întâlnesc la echipa naţională, dar şi acasă pentru că de sărbători ne întâlnim la Focşani. Şcoala din Focşani este renumită pentru centrul puternic de juniori.

Cum este la Dunărea Brăila?

Suntem un grup unit şi mă simt bine. Am făcut un sezon destul de bun şi sper să aducem bucurii fanilor noştri şi în continuare. Campionatul de liga naţională este foarte puternic şi echilibrat. Visez să joc o finală de cupă europeană aşa cum a reuşit prietena mea, Valentin Elisei. Am un palmares solid, dar îmi doresc să joc un meci cu trofeul pe masă şi la echipa mea de club.

ce îi place

Îmi place să petrec timpul liber alături de familie, să merg la cumpărături şi să iau cadouri celor dragi. Merg cu plăcere la antrenamente şi la competiţii. Asta e cel mai important în viaţă. Nu există jumătăţi de măsură în sport, mai ales dacă vrei să faci faţă marii performanţe. Mi-a plăcut să ies învingătoare în tot ceea ce am făcut.

ce nu îi place

Nu îmi place minciuna. Îi evit cât pot de mult pe cei care caută să facă rău. Nu sunt indiferentă, dar nici pot să mă opun eu cursului vieţii. La sala de antrenament trebuie să vii cu bucurie şi cu gânduri curate pentru a face performanţă.

NĂSCUTĂ: 15 noiembrie 1983, Focşani
STUDII : Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, student în anul III la Facultate de Drept
OCUPAŢIE: Handbalistă la Dunărea Brăila
FAMILIE: Căsătorită


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: