Şantierul Naval Brăila scoate „mastodonţii” la apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comenzile curg, iar din această cauză multe secţii lucrează în trei schimburi pentru a onora conform graficului cererile.A treia a navă dintr-o serie de cinci remorchere salvatoare, spărgătoare de gheaţă care vor servi pe Marea Caspică sub pavilion Kazahstan a fost lansată la apă şi a revenit din probe.

"Mangystau 3" urmează să fie botezată ofical joi, în prezenţa ambasadorului Kazahstanului la Bucureşti.
Nava este complet echipată pentru misiuni de aprovizionare, salvare dar şi ca spărgător de gheaţă de clasa A, fiind capabil să facă o cale navigabilă în gheţuri de până la 60 cm grosime către platformele de foraj dispuse în nordul Mării Caspice.

Cordon de sudură în Şantierul Naval

image


"Mangystau 4 este şi el gata ca structură, este în bazin, fiind în curs de armare şi finalizare a lucrărilor, iar în luna iulie va fi predat beneficarului. "Mangystau 5" este pe cală, în stadiu avansat la lucrările de structură", ne-a declarat Mădălin Gorgiu, şeful centrului de instruire al şantierului naval STX osv Brăila.


2.500 de muncitori


În ciuda crizei, Şantierul STX osv a reuşit să facă faţă momentului de vârf al recesiunii. Acum lucrează la turaţie maximă iar salariile celor peste 2.500 de muncitori de aici ajung lejer la 2.000 lei lunar, fără bonusuri, prime, stimulente sau bonuri de masă.


"Sunt crescut pe şantierul naval, am venit aici de la 18 ani, ca şomer. Acum sunt unul dintre sudorii cu experienţă şi pot spune că în cei 11 ani pe care i-am acumulat ca vechime am tras peste 100 km de sudură la navele care acum sunt pe toate mările lumii. Cine munceşte şi este serios are numai avantaje aici", ne-a declarat Florin Caţica, care la cei 29 de ani ai săi, este unul dintre cei mai apreciaţi sudori.

Florin Caţica, sudor de înaltă calificare "crescut" în şantier


"Criză? Nu am avut timp de ea pentru că navele nu au auzit de criză, ele trebuiau făcute la timp să plece pe ape pentru că astă-i rolul lor", ne-a declarat, cât se poate de serios, sudorul.
El este unul dintre cei 650 de meseriaşi şcoliţi la centrul de instrucţie al şantierului STX, singurul loc unde mai pot face practică sudorii şi lăcătuşii.

image

La ora actual, şantierul STX este în căutare de specialişti în proiectare. Lucrările pe care le are având beneficiari Brazilia şi Norvegia necesită un număr sporit de ingineri proiectanţi, iar aceştia sunt foarte greu de găsit.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite