Învingătorii: cum au reuşit să devină studenţi cinci tineri brăileni abandonaţi de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei cinci brăileni
Cei cinci brăileni

Nu au cunoscut dragostea părintească, iar viaţa lor de până acum s-a derulat în case pentru copii sau familii de împrumut, cu toate greutăţile generate de această situaţie. Chiar şi aşa, şi-au depăşit condiţia şi au reuşit să intre la facultate, iar acum aşteaptă cu nerăbdare să îşi înceapă viaţa de studenţi.

Cinci tineri din sistemul de protecţie a copilului din Brăila au obţinut note suficient de mari la bacalaureat pentru a putea urma cursurile unor facultăţi de stat. Aceştia sunt Liliana Codreanu, David Gheorghe, Viorica Giot, Marian Bratosin şi Raluca Mălureanu. Aceştia au fost admişi la instituţii de învăţământ superior din Constanţa şi Braşov - Facultatea de Navigaţie şi Management Naval, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi Facultatea de Biologie. Poveştile lor de viaţă sunt impresionante, aşa cum impresionantă este şi ambiţia de care au dat dovadă pentru a învinge prejudecăţile celor din jur şi pentru a reuşi să îşi urmeze visele.

Liliana Codreanu, 19 ani, a fost abandonată de mamă la Maternitatea Brăila, fiind apoi internată în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Brăila. Din 2003, ea a fost preluată în sistemul de protecţie, la un centru de plasament, iar din 2008 a fost protejată de un asistent maternal profesionist a cărui fiică naturală îi este ca o soră Lilianei.

Liliana Codreanu a absolvit cu brio Colegiul Economic "Ion Ghica", profilul servicii, specializarea tehnician în activităţi economice. În toţi anii de liceu a avut media generală 9.00, clasându-se printre primii trei din clasă. La bacalaureat a avut media generală 6.83. Ea s-a înscris la Academia Navală "Mircea cel Bătrân", Facultatea de Navigaţie şi Management Naval.

Aptitudinile sportive i-au condus către Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

David Marcel Gheorghe are acum18 ani, iar în ultimi14 ani s-a aflat în grija statului, după ce mama sa a decedat, iar tatăl nu avea posibilităţi materiale pentru a-l creşte. Ca şi Liliana, David a absolvit Colegiul Economic „Ion Ghica”. El a luat premiul I în clasa a XII-a, iar la bacalaureat a obţinut,media generală 8,70.

Pasionat de fotbal, David joacă din 2008 la clubul „Pressing” din Brăila, antrenorul de acolo, Nicolae Anghel, fiind ca un tată pentru el. "Domnul antrenor este o persoană specială pentru mine. Este familia mea, pentru că a avut grijă de mine de când eram mic, m-a luat la el acasă, am fost peste tot cu el, în vacanţe, mi-a fost mereu alături, m-a ajutat şi m-a susţinut". Tânărul va urma cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii "Ovidius" din Constanţa. La probele de selecţie, a obţinut nota 9,90 la atletism şi 10 la fotbal, fiind al doilea candidat intrat la această facultate, la buget.

Şi Ionuţ Marian Bratosin, 19 ani, va fi, din toamnă, student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii "Ovidius" din Constanţa. Asta pentru că sportul l-a atras de mic, el făcând box timp de doi ani, iar în timpul liber jucând fotbal de câte ori are ocazia.

Ionuţ a absolvit Colegiul Tehnic "C. D. Neniţescu", profil servicii, specializarea tehnician în gastronomie, trecând de bacalaureat cu media generală 7,20. "Prima persoană pe care a sunat-o când am văzut notele a fost o doamnă voluntară care m-a ajutat foarte mult, doamna Gabi. Ea m-a ajutat cu pregătirea pentru examen, m-a pus în legătură cu o profesoară de matematică, doamna Lidia Maria, cu care am făcut pregătire şi am reuşit să promovez", mărturiseşte băiatul.

La facultate, după ce au fost abandonate de părinţi

Viorica Elena Giot are 18 ani şi s-a născută în satul Pitulaţi, comuna Scorţaru Nou. Universul său familial a durat până în 2012, când tatăl său a decedat, iar mama a fost nevoită să îşi lase copii – trei fete şi un băiat - în grija statului.În ultimii trei ani, Viorica a locuit într-un apartament de tip familial

Clasele I-VIII le-a urmat la şcoala din comună, iar studiile liceale în cadrul Colegiului Tehnic "C. D. Neniţescu". La examenul de bacalaureat, tânăra a obţinut 8,40 la română, la matematică 8,50, iar la geografie 8,55. Ea va urma cursurile Faculăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, domeniul Învăţământ Şcolar şi Preşcolar, din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. "Îmi plac copiii şi vreau să îi ajut. Mă văd educatoare", spune Viorica.

Raluca Alexandra Mălureanu, 20 ani, a fost admisă la Universitatea "Ovidius" din Constanţa, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole, specializarea Biologie. Absolventă a Liceului "Edmond Nicolau", profil construcţii, la examenul de bacalaureat a dat dovadă de perseverenţă şi ambiţie, reuşind să îl promoveze cu media 6,56. În cursul acestei veri, Raluca a activat ca voluntară la secretariatul comisiei de evaluare pentru persoane adulte cu handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului Brăila.

Raluca nu îşi cunoaşte mama care a abandonat-o la naştere. "Familia pentru mine este biserica baptistă, pentru că acolo mă simt cel mai bine, acolo am primit ajutor, sfaturi, acolo e locul unde îmi găsesc liniştea", spune tânăra.

Citiţi şi


 

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite