În zeci de localităţi brăilene, activitatea poştală se desfăşoară în casa factorului poştal, cu ajutorul familiei acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un poştaş face zilnic zeci de kilometri, pe jos
Un poştaş face zilnic zeci de kilometri, pe jos

La ţară, factorul poştal îşi foloseşte maşina personală, dacă are, sau merge cu bicicleta ori pe jos, zilnic, zeci de kilometri, indiferent de vreme.

Cele 55 de agenţii poştale din judeţul Brăila funcţionează la fel ca acum 50 de ani, după cum admite chiar Carmen Necula, director pentru restructurare în cadrul Oficiului Judeţean de Reţea Poştală din Brăila.

Carmen Necula (medalion) susţine că poştaşul este nevoit să meargă zeci de kilometri

Într-un raport înaintat, recent, Prefecturii, se arată că "agenţiile poştale din mediul rural, în localităţile unde nu există alte subunităţi poştale, execută toate serviciile ce fac obiectul activităţii de poştă".

Un soi de instituţii bune la toate, iar factorul poştal, un "părinte" al tuturor locuitorilor.

Poşta, acasă la poştaş

Din punct de vedere organizatoric, agenţiile poştale funcţionează de regulă la domiciliul factorului poştal.


"Deservirea unei agenţii poştale se asigură de un singur agent poştal, ajutat în muncă de către membrii familiei sale, care execută operaţiuni de prezentare şi distribuire a trimiterilor poştale", se mai arată în materialul înaintat Prefecturii.

Pe caniculă sau ger postasul vine întotdeauna la timp

De la şaretă...

O altă ciudăţenie este aşa numita circumscripţie poştală, "o subunitate operativă" care se organizează pentru activitatea de prezentare, distribuire şi transport a unui volum mic de trimiteri poştale pentru mai multe sate sau commune.

Această "unitate operativă" efectuează toate prestaţiile de poştă tradiţională, servesc mai multe localităţi şi au un singur salariat poştal.

Şi mai interesant: nu au sediu fix, iar activitatea se efectuează cu mijlocul de transport al salariatului.

Aşa se întâmplă, în zilele noastre, în satul Batogu, din judeţul Brăila.

"Aşa se făcea şi acum 40-50 de ani. Fratele meu a fost factor poştal 30 de ani, pe vremea lui Ceauşescu, şi prin 78-79 distribuia scrisorile cu şareta, apoi cu bicicleta", ne-a spus Neagu Soare, de 74 de ani, localnic din Mircea Vodă.

Reprezentantul Oficiului Judeţean, Carmen Necula, nu pare să aibă vreo problemă din acest punct de vedere.

"Chiar şi aşa activitatea se desfăşoară în bune condiţii şi la timp", a precizat, în şedinţa Colegiului Prefectural, Carmen Necula.

Per-ansamblu însă, reprezentanţii Poştei admit că reducerea activităţii pe anumite servicii se datorează faptului ca unii au propriul calculator şi trimit mail şi fax fără a mai folosi serviciile Poştei.

Servicii care oricum erau prea puţin utilizate în mediul rural.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite