În 2014, Brăila a fost decapitată de baronul Gheorghe Bunea Stancu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost reţinut, la începutul unii august, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de atribuirea preferenţială a unor contracte către anumite firme.

Alături de şeful CJ Brăila, au mai fost reţinuţi de procurorii anticorupţie în acest dosar Florin Mija şi Nicolae Moisiu, funcţionari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

Născut la 24 decembrie 1954, Stancu Gheorghe Bunea (59 ani) este de loc din Tichileşti - Brăila. De-a lungul anilor a intrat în nenumărate rânduri în vizorul presei şi a organelor de anchetă ca urmare a legăturilor evidente de afaceri dintre firmele pe care le controlează şi instituţia publică unde este şef. În ultima declaraţie de avere depusă în aprilie 2014, Bunea a trecut şapte terenuri intravilane, trei case, un apartament, un spaţiu comercial, bijuterii de 13.000 euro şi conturi bancare de aproape 1,7 milioane de lei.
În 2012, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că preşedintele Consiliului Judeţean Brăila a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, după ce a semnat contracte de asociere cu două cluburi sportive controlate de firme unde el este acţionar majoritar.

Şeful PSD Brăila, Stancu Gheorghe Bunea, a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, dar firma acestuia continuă să primească pe bandă rulantă contracte de la autorităţile locale. Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Brăila, dar şi primăriile din judeţ, au contribuit la profiturile Concivia SA cu contracte de milioane de euro. Ultima licitaţie câştigată de Concivia SA, controlată de Bunea Stancu prin intermediul societăţii Bursagrirom SA, este cea pentru restaurarea şi consolidarea clădirii Teatrului Maria Filotti, monument istoric de categoria A, contract atribuit de Primăria Brăila, condusă de primarul Aurel Simionescu, prim-vicepreşedintele PSD Brăila.

În 1995, baronul PSD a înfiinţat firma Bursagrirom SA Brăila, la care deţine 62,5% din acţiuni. Ulterior, Bursagrirom a devenit acţionarul principal al Concivia SA, la care deţine 70,64% din acţiuni. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Concivia a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 34 de milioane de lei (aproape 8 milioane de euro).

Personalitate colerică, Bunea a intrat în vizorul presei centrale în luna februarie a acestui an, când a ameninţat o jurnalistă a unui post de televiziune cu bătaia, după ce aceasta a pus în discuţie faptul că preşedintele CJ Brăila se afla în concediu la schi, în vreme ce judeţul său se confrunta cu codul roşu de ninsori abundente.

Stancu Gheorghe Bunea a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, în dosarul „Mită la PSD“. Alături de el se aflau omul de afaceri Ioan Niculae, directorul Viorel Bărac de la InterAgro şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind însă definitivă.


Citiţi şi

2,5 miliarde de lei vechi, bani pentru deszăpezire - posibila miză pentru care este alimentat haosul din Consiliul Judeţean Brăila

 
 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite