FOTO: 1 Mai muncitoresc la Brăila: mici, scrumbie, bragă şi Cântarea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regala era locul de promenada preferat al brăilenilor. FOTO: ARHIVELE NAŢIONALE, BRĂILA
Regala era locul de promenada preferat al brăilenilor. FOTO: ARHIVELE NAŢIONALE, BRĂILA

1 mai muncitoresc se sărbătorea la Brăila cu mici, bere, bragă şi scrumbie de Dunăre la grătar sau plachie de peşte mic, oblete cu legume, dar mai ales cu ode aduse "Partidului iubit", ode pentru muncă şi "conducătorul iubit".

Perioada interbelică a fost cea mai înfloritoare pentru Brăila. Fostă raia turcească, Brăila are o istorie de 630 de ani, iar în perioada interbelică a cunoscut mărirea. În zilele de sărbătoare, brăilenii preferau scrumbia de Dunăre la grătar şi braga, dar mai cu seamă plimbările pe strada Regala.

gratar ploiesti

Mai târziu, pe vremea comuniştilor, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii: duduia Progresul, duduia combinatul de la Chiscani, iar fabrica de confecţii din oraş, actuala Braiconf, la care muncesc 30% dintre femeile active din oraş şi acum, avea numai marfă pentru străini.

"Munceam în schimburi la fabrică, dar seara ieşeam la picnic cu prietenii, făceam grătar, beam bragă...Era sărbătoarea muncii, dar ne şi distram, ne distram mai frumos decât acum", ne-a spus una dintre cele mai vechi confecţionere de la Braiconf.
gratar

În fabrici şi uzine se muncea de asemenea în schimburi, iar aceia care terminau schimbul I mergeau şi la defilare, un altfel de cântare a României. Coriştii se întâlneau în sălile de concerte, membrii de partid ţineau şedinţe. Cu toate acestea, seara era pentru toţi prilej de distracţie şi promenadă, tot pe Regala.

case braila
"Uneori mergeam la teatru, la film, unde rulau filme bune, comuniste, dar româneşti, cu iz patriotic sau pur proletar. Ne distram şi atunci. Munceam, dar nu duceam grija zilei de mâine. Aveam totul în rate, aveam casă, mobilă...Şcoala era gratuită, iar munca era obligatorie", ne-a povestit Costică Condruz, 61 de ani, fost lăcătuş mecanic.
case braila

Acum, nu mai există nicio brăgărie în oraş, nici măcar cârciumile de altădată nu mai există, micii şi berea nu se mai vând la fiecare colţ de stradă, iar localurile în care râsunau "Valurile Dunării" sunt oale şi ulcele.

case braila
"Chiar era frumos 1 Mai-ul muncitoresc de altădată. Mă gândesc cu nostalgie că nu mă gândeam că n-am ce să pun pe masă copiilor şi nici nu-mi era teamă să ies în oraş, la local, cu a soţia. Da, erau anumite reguli, ieşeam la defilare, cântam acolo ceva şi ascultam prelegerile lui Ceauşescu, dar nu aveam teama că n-o să am bani de întreţinere. Şi concediile erau altfel", a adăugat şi Marin Covrig, 59 de ani, sudor.
case braila

Acum, de 1 mai, puţini mai sunt aceia care sărbătoresc Ziua Muncii. Brăilenii obişnuiesc să meargă la grătar în Pădurea de la Lacu Sărat, în Parcul Monument sau în Grădina Mare. Cei mai mulţi aleg varianta "grătar în faţa blocului", ceea ce pe timpul lui Ceauşescu era interzis cu desăvârşire.

braila um
Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite