Zona din România unde fermierii lucrează pământul cu tehnologie ca-n Vest. Tractor la preţul a 5 bolizi de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un tractor de ultimă generaţie la o prezentare în judeţul Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache
Un tractor de ultimă generaţie la o prezentare în judeţul Botoşani FOTO Cosmin Zamfirache

În judeţul Botoşani, în ultimii 10 ani, tot mai mulţi fermieri au investit în tehnologie agricolă de vârf. O parte a acestora, în special pe malurile Prutului au parcuri auto în valoare de câteva sute de mii de euro, însemnând tractoare şi combine extrem de performante.

Judeţul Botoşani a fost considerat în perioada comunistă un adevărat ”Bărăgan al Moldovei”, cu pământ fertil şi producţii record, mai ales la porumb. După 1990, vreme de aproape două decenii, Botoşaniul, un judeţ eminamente agricole, a căzut în ruină, cu multe terenuri lăsate în pârloagă, sau lucrate în sistem de subzistenţă, aproape ca în evul mediu. La toate acestea a început să se adauge şi exodul masiv al tinerilor în străinătate şi vinderea masivă a terenurilor. 

În ultimii 10 ani, mai ales odată cu programele de finanţare europeană ”Bărăganul Moldovei” a renăscut într-un mod surprinzător. Din ce în ce mai mulţi fermieri autohtoni au început să investească masiv în utilaje, hibrizi şi achiziţie de terenuri agricole, ajungând la exploataţii de 1000 de hectare. Mai mult decât atât ogoarele Botoşaniului au ajuns să fie lucrate aproape ca în vestul Europei, cu tehnologii de top. 

„S-a înţeles în bună parte că agricultura este ramura economică de bază a judeţului, cu soluri performante dar şi cu posibilităţi de finanţare. În acest moment putem spune că la nivelul judeţului Botoşani se practică cu adevărat o agricultură performantă, mai ales în rândul fermierilor de elită, cu suprafeţe şi producţii mari.”, arată Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani. 

„Performanţa în agricultură înseamnă investiţii masive”

În ultimii zece ani, pe teritoriul judeţului Botoşani s-au înmulţit fermele de elită şi exploataţiile mari de peste 500 şi 1000 de hectare. Pământul este lucrat cu tehnologii de ultimă generaţie iar producţiile sunt de multe ori impresionante, mai ales la porumb. Majoritatea fermelor mari se află pe malurile Prutului, acolo unde terenurile sunt compacte, solurile fertile iar posibilităţile de irigare existente. Unul dintre cei mai mari fermieri de pe malurile Prutului, 

Tiberiu Nichiteanu, un  fost avocat atras de lucrul pământului, spune că investiţiile în utilaje performante sunt o parte a secretului reuşitei în agricultură şi a dezvoltării incredibile a acestei ramuri economice în judeţul Botoşani. Nichiteanu are utilaje în valoare de aproximativ 3 milioane de euro. 

ytruryu

O parte din parcul agricol al lui Tiberiu Nichiteanu FOTO Tiberiu Nichiteanu/Facebook

„Am utilaje de top la nivel european şi la nivel de îngrăşăminte şi seminţe lucrăm doar cu cele mai bune firme. Totodată am investit în utilaje în jur de 3 milioane de euro. Performanţa în agricultură înseamnă, pe lângă cunoştinţe, investiţii masive”, spune Tiberiu Nichiteanu. 

Numai un singur tractor John Deere 7250 R, a costat peste 150.000 de euro, iar o combină produsă de aceeaşi companie, a costat 180.000 de euro şi este capabilă să lucreze 30 de hectare pe zi. Tiberiu Nichiteanu exploatează peste 1.300 de hectare. Alţi mari fermieri din nordul judeţului precum Petrică Ciornei sau Iulian Merticaru au investit deasemenea sume importante în utilaje moderne, cu tractoare ajungând peste 150.000 de euro bucata. 

Prezentări cu utilaje de 500.000 de euro pentru fermierii din judeţ

La Cristineşti, primarul Marinel Stredie, la rândul său un mare fermier din anii 90, spune că investiţiile în echipamente moderne a atins un vârf în judeţul Botoşani. Acesta este de părere că în momentul de faţă în multe zone ale judeţului se lucrează ca în Occident. 

„Există utilaje deosebit de performante în momentul de faţă în judeţ. Se face agricultură ca în vest. Dacă vă uitaţi la culturi vă puteţi da seama de acest lucru. Fermierii au accesat fonduri europene, diferite programe şi au investit masiv tocmai pentru a putea obţine producţii şi profituri pe măsură.”, spune Marinel Stredie. La rândul său Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole spune că la Botoşani se poate vorbi de agricultură modernă în adevăratul sens al cuvântului. 

”În Botoşani se poate să se facă o agricultură performantă cu o tehnologie avansată. Este o realitate”, spune Cristian Delibaş. În judeţ sunt prezentări regulate ale marilor reprezentanţe de utilaje agricole de top, tocmai fiindcă există cerere în acest sens. Chiar şi pentru utilaje care costă 500.000 de euro, adică aproximativ cât cinci bolizi de lux foarte performanţi, de ultimă generaţie, din mărci celebre.

„Există o nişă şi pentru aceste utilaje în judeţul Botoşani. Fermierii solicită echipamente moderne. Există o cerere în acest sens”, a precizat un reprezentant, din nordul Moldovei, al producătorului de utilaje agricole Claas.

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO O casă, două maşini şi mai multe utilaje agricole s-au făcut scrum într-un incendiu izbucnit la Şirna

Două utilaje agricole, mistuite de foc. De la ce a pornit incendiul

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite