Vremurile când sexul în public era o normalitate. Locul în care 700.000 de oameni făceau sex în grup

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentare a oralşului antic Bubastis FOTO thegreatcat.org
Reprezentare a oralşului antic Bubastis FOTO thegreatcat.org

Orgiile sexuale au reprezentat o parte firească şi importantă din viaţa oamenilor antici. Erau festivaluri anuale la care participau sute de mii de persoane, cu o viaţă absolut normală, dar care se lăsau pradă plăcerilor şi perversiunilor cu cea mai mare lejeritate. Au fost şi cazuri excepţionale de perversiuni atât de atroce încât ne este greu să ni le imaginăm astăzi.

Deşi mulţi consideră timpurile moderne, o eră al libertinajului sexual, în realitate, oamenii secolului XXI pot fi consideraţi pudici în comparaţie cu popualţiile lumii antice. Sexul a jucat un rol deosebit de important în istoria umanităţii. Nu doar prin funcţia sa reproducătoare menită să perpetueze specia sau prin plăcerile oferite.

Sexul a fost ritualic, a creat o comuniune între oameni şi zei, a simbolizat geneza şi în acelaşi timp a fost un mod de socializare între largi comunităţi umane. Încă din paleolitic omul a practic orgii sexuale fără inhibiţii şi s-a dedat fără ruşine plăcerilor. Încă de acum 40.000 de ani, există dovezi ale pornografiei dar şi al satisfacerii plăcerilor sexuale. În istorie au rămas însă câteva exemple de orgii anuale, oficiale, considerate absolut normale de populaţiile lumii antice.

Cea mai mare orgie sexuală din zona Mediteranei

Una dintre cele mai mari orgii sexuale documentate în istoria lumii avea loc anual în Egiptul antic. Mai precis, în oraşul Bubastis. Astăzi pe locul acestuia oraş antic, de acum aproximativ 3000 de ani se află localitatea egipteană Zagazig. Bubastis se afla pe malurile Nilului şi era mai degrabă un oraş cultic, dedicat zeiţei Bastet. Această zeitate era reprezentată ca o femeie cu cap de pisică şi era protectoarea sexului, sarcinii şi familiei printre altele. Fiind dedicat unei zeiţe a sexului, Bubastis era un adevărat paradis sexual, măcar odată pe an. Mai precis, la Bubastis era organizat un festival anual, unde veneau sute de mii de oameni, doar pentru a bea şi a face sex în grup. 

Conform specialiştilor, în luna mai atunci când era sărbătorită zeiţa Bastet, peste 700.000 de oameni veneau la ”Casa lui Bastet” pentru a se distra. Femei şi bărbaţi, din toate clasele sociale, după ce lăsau copiii acasă, cu bărci pline ochi, veneau pe Nil şi intrau în portul templului. Încă de pe drum, femeile dansau şi cântau iar bărbaţii aruncau vorbe deocheate şi făceau gesturi promiscue. Odată ajunşi la Bubastis, cei prezenţi onorau zeiţa, făceau sacrificii şi rugăciuni iar apoi începea orgia generală. Se beau cantităţi mari de vin şi mai apoi se făcea sex în grup, la întâmplare. Herodot, poveşteşte despre festivalul de la Bubastis. 

”Când egiptenii călătoreau la Bubastis, o făceau în felul următor. Bărbaţii şi femeile navigau pe Nil împreună, iar în fiecare barcă erau mai multe persoane de sexe diferite. O parte a femeilor scoteau sunete cu nişte zornăitori, în timp ce unii bărbaţi cântau la fluiere întreaga călătorie. Ceilalţi cântau şi băteau din palme. Când ajungeau într-un oraş, trăgeau la mal iar o parte a bărbaţilor strigau şi tachinau femeile, în timp ce unele femei îşi ridicau fustele. Şi unii şi alţii dansau şi se apucau de buclucuri. Când ajungeau însă la Bubastis, participau la un festival cu mari daruri şi sacrificii, şi se bea mult vin. Era obişnuit ca femeile şi bărbaţii, dar nu şi copiiii să se adune acolo în număr mare, poate 700.000, aşa cum spun oamenii locului”, scria Herodot. 

Primăvara, vinul şi sexul

Mult mai cunoscute sunt orgiile antice greceşti. Acestea erau considerate, mai ales în Atena, o practică pefect normală. De multe ori bărbaţii burlaci sau căsătoriţi, nu şi femeile,participau la orgii fie în bordeluri, fie în casele unde aveau loc petreceri şi erau chemate prostituate. Existau însă un festival anual, pan-elenic, care aduna, la fel ca şi cel dedicate zeiţei Bastet în Egipt, numeroşi participanţi. Era vorba bineînţeles despre Dionysus, considerat un soi de zeitate străveche, care avea rădăcini în cultul fertilităţii şi fecundităţii. Dyonisos, cunoscut mai ales ca un zeu al vinului şi sexului, era însă mai mult decât atât. Era un zeu al secretelor, al renaşterii şi al redescoperirii sinelui, unul dintre cele mai misterioase culte ale istoriei. Era şi un zeu al eliberării spiritului de toate condiţionalităţile sociale şi fizice. 

Adoratorii lui Dionysus se adunau cu ocazia Echinocţiului de Primăvară pentru a-l sărbători. Aveau loc iniţieri misterioase, ritualuri secrete şi sacrificii. Totodată era un festival al destrăbălării totale. Era eliberate de orice, inclusive de norme sociale. Participanţii consumau cantităţi uriaşe de vin sau substanţe halucinogene aducându-I pe adoratori în pragul nebuniei şi intoxicării. Era o frenezie general care ducea la eliberarea totală de normele sociale şi întoarcea la sine. În timpul consumului de stupefiante şi vin se spunea că spiritual lui Dionyssus sălăşluia în cei adunaţi să-l venereze. O parte importantă a sărbătorilor dionisiace erau orgiile sexuale generalizate. 

Erau ritualuri care aveau loc noaptea şi sute de oameni făceau sex în orgii publice în apropierea peşterilor din care se spunea că va ieşi Dionysus. Prima zi era a Maenads, nişte femei care luau substanţe halucinogene şi plecau la vânătoare. Se întorceau şi sfâşiau animalele cu dinţii şi mâinile goale, mâncându-le de vii, crude. A doua noapte era a nimfelor, atunci petrecându-se în fapt orgiile sexuale.  Acel moment marca renaşterea naturii şi fecundarea pământului. De altfel numeroase reprezentări pe ceramic, mai ales, în lumea Greciei Antice, arată modul în care aveau loc aceste partied de sex în grup, fie între bărbaţi şi femei, fie doar între bărbaţi sau doar între femei. 

Orgiile publice din capitala lumii

În jurul anului 200 îHr, romanii au adoptat, cultul Dionisiac. Pe vechiul zeu grec l-au numit Bacchus şi l-au îmbrăţişat cu multă evlavie. I-au dedicate de altfel trei festivaluri pe an. În unele zone, romanii au devenit atât de pasionaţi de cultul bahic, încât îl onorau lunar. Evident pe Bachus nu-l puteau onora decât cu băutură în exces şi sex. Istoricul roman Titus Livius, a scris despre aceste festivaluri ale vinului şi sexului la roman. Livius spunea că în fiecare an, de trei ori, avea loc Bacchanalia, festivalul dedicate zeului vinului şi al plăcerilor. La el participau doar bărbaţii şi femeile care se abţinuseră de la sex măcar cu 10 zile înainte de festivităţi. 

Evident, în cadrul festivalului, abstinenţa era interzisă, indiferent de sex. Se consumau cantităţi uriaşe de băutură şi avea loc orgii în plină stradă. Romanii au devenit atât de pasionaţi de aceste sărbători încât lucrurile au degenerate rapid. Erau organizate prea des, lunar, iar destrăbălarea publică atinsese cote de neimaginat. Pe lângă vin erau consummate substanţe halucinogene iar orgiile erau aproape violuri în masă. Erau deasemenea şi orgii homosexual. Din cauza beţiei şi a intoxicaţiei cu substanţe halucinogene s-a ajuns şi la numeroase crime, cu autorii greu de prins sau de identificat. Tocmai de aceea Senatul roman a interzis aceste festivaluri. Şi nu fiindcă ar fi respins orgiile sexuale sau beţia, ci din cauza infracţiunilor comise şi a mulţimilor care scăpau de sub control. În ilegalitate, orgiile au continuat nestingherite. În anul 186 îHr, Senatul a început epurarea adoratorilor lui Bachus. Nu mai puţin de 7000 de oameni au fost executaţi, adică un mai bine de 1% din populaţia Romei.  Inclusiv împăraţii romani precum Caligula, Tiberius sau Nero au fost orgiastici înrăiţi cu pasiuni sexuale bolnave. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Moarte suspectă a femeii care a vorbit despre petrecerile „bunga bunga“ ale lui Berlusconi. Presa italiană evocă pista otrăvirii

Mărturisirea unei tinere despre clubul clandestin unde se consumau droguri şi orgii sexuale: „Veneau persoane din politică, funcţionari publici şi din MAI“

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite