Pasărea-simbol a soţiilor de voievozi moldoveni se va reîntoarce, după 200 de ani, în parcurile „Târgului Doamnei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păun FOTO Adevărul
Păun FOTO Adevărul

Păunul este încă din secolul al XVI-lea simbolul municipiului Botoşani. Pasărea, care ar fi trăit în număr mare pe la curţile boiereşti, simboliza importanţa Botoşaniului care, prin tradiţie era domeniul soţiilor domnitorilor Moldovei. Dispăruţi odată cu venirea comuniştilor, păunii se vor reîntoarce după 600 de ani la Botoşani. Primăria vrea să cumpere păuni şi să populeze cu ei parcurile din municipiu.

Crescătoriile de păuni sunt alături de catacombe o legendă urbană a municipiului Botoşani. Oamenii în vârstă au aflat de la bunici sau străbunici că pe la curţile boierilor din Botoşani ar fi fost  sute de păuni. Totodată vechiul Botoşani ar fi avut şi o curte domnească în incinta Mănăstirii Popăuţi, iar acolo domniţele şi-ar fi desfătat privirea cu păunii. ”Aşa spuneau bătrânii că erau mulţi păuni prin ogrăzile mari ale boierilor. Că aveau şi parcuri şi mici păduri, unde creşteau păsările. Aveau şi oamenii care să le hrănească, să aibă grijă de ele. Eu am avut un moş care mi-a spus că a auzit şi el de la bunicii lui şi tot aşa. Eu nu am mai prins păunii.”, a precizat moş Leonte, un bătrân de aproape 80 de ani care stă la casele de prin spatele gării din Botoşani. 

Istoricii sunt însă sceptici cu privire la existenţa crescătoriilor de păuni. Un lucru este însă sigur chiar şi pentru sceptici. Păunul este simbolul heraldic al Botoşaniului şi semnifica prin coada răsfirată statutul deosebit al târgului Botoşani, în Evul Mediu, acela de târg al Doamnei Moldovei. ”Este vorba despre o reprezentare heraldică. Simboliza prin coada răsfirată, coroana Moldovei atribuită Doamnei ţării. Botoşaniul era domeniul acesteia şi cel care îi asigura veniturile fiind un important centru economic al vremii. A fost şi o curte domnească aici”, a precizat istoricul botoşănean Gheorghe Median. 

Păunul a fos introdus pe vechile peceţi ale Botoşaniului ca simbol al statului privilegiat de care se bucura dar şi de o oarecare autonomie. Se presupune că acest simbol a fost introdus încă din timpul domniei lui Petru Rareş în secolul al XVI-lea, atunci când Botoşaniul a devenit apanajul doamnei ţării. Drept dovadă stau şi bisericile ctitorite de Elena Rareş, soţia voievodului. Primul document descoperit cu simbolul păunului în dreptul Botoşaniului datează din anul 1603 când şoltuzul, primarul oraşului din aceea vreme, împreună cu sfatul târgului format din 12 pârgari şi alţi oameni de seamă sunt martori la un schimb de locuinţe şi parafează actul cu stema. 

Până în anul 1832, când a fost înlocuit cu o coasă, păunul a servit drept simbol al municipiului Botoşani. Odată cu înlocuirea pecetei ar fi început să dispară şi crescătoriile de păuni, până în Epoca de Aur când nu a mai rămas picior de păun. ”I-au mâncat activiştii”, glumeşte moş Leonte. Abia în anul 2010, păunul vechiul simbol al privilegiilor regale şi al bunăstării târgului de meşteşugari şi negustori s-a întors pe stema municipiului Botoşani prin hotărâre de Consiliu Local şi mai apoi cu aprobare de la Guvernul României. ”Păunul este simbolul cel mai vechi şi mai specific. Botoşaniul a fost  vreme de câteva secole „Oraşul Doamnei”, apanajul ce asigura veniturile soţiilor domnilor  Moldovei. Prin aceasta Botoşaniul este cu adevărat unic printre oraşele României, iar păunul constituie un adevărat brand”, preciza în anul 2010 reputatul istoric ieşean Ştefan Gorovei invitat de Primăria Botoşani pentru alegerea stemei. Păunii s-ar putea întoarce însă în carne şi oase din nou la Botoşani. 

Şefii de la Primărie după ce termină reabilitarea începută a parcului ”Mihai Eminescu”, vor să îl populeze şi cu păuni. ”Vreau ca Parcul ”Mihai Eminescu” să reprezinte un punct major de atracţie pentru localnici dar şi pentru turişti. Se reabilitează aleile, se mai plantează copaci,se amplasează şi bănci dar mai ales vom încerca să aducem în zonă păuni dar şi căprioare, in special pentru cei mici. Am purtat deja discuţii cu cei de de la achiziţii să găsească o soluţie”, a precizat primarul Ovidiu Portariuc. Investiţia în cel mai vechi parc al Botoşaniului, fosta grădină publică a secolului al XIX-lea ar urma să fie finalziată în 2014 iar până în 2015 ar urma să fie aduşi şi păunii.

citiţi şi:

Păsări exotice şi iepuri de rasă, la Casa de Cultură a Sindicatelor

Minerul care a refuzat să se dea bătut. Disponibilizat în anii '90, a pus pe picioare o afacere de succes: o fermă de păsări rare la Mărăşeşti

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite