VIDEO Protest al gardienilor la Penitenciarul Botoşani. Aceştia au cerut demisia lui „Tudorel Minciunel“

VIDEO Protest al gardienilor la Penitenciarul Botoşani. Aceştia au cerut demisia lui „Tudorel Minciunel“

Angajaţii de la Penitenciarul Botoşani au protestat în faţa instituţiei FOTO Cosmin Zamfirache

Angajaţii Penitenciarului Botoşani au protestat vineri, 7 septembrie, în faţa instituţiei. Aceştia se plâng, printre altele, că au sute de ore de muncă suplimentară neplătite şi că lucrează în condiţii improprii. Liderii sindicali spun că, dacă revendicările nu le vor fi luate în considerate, angajaţii vor refuza să mai intre pe ture. Gardienii de la Botoşani au cerut demisia lui Tudorel Toader.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astăzi la ora 12.00, o parte a angajaţilor din Penitenciarul Botoşani au protestat în faţa instituţiei. Gardienii în special sunt nemulţumiţi printre altele, că nu li se plătesc orele suplimentare efectuate, că sunt discriminaţi din punct de vedere salarial şi la pensionare. Gardienii de la puşcărie au scandat împotriva ministrului Justiţiei şi au purtat pancarte.
 
Aproape 1 milion de ore de muncă neplătite
 
Principala nemulţumire a angajaţilor adunaţi în faţa Penitenciarului a fost aceea că fiecare în parte a acumulat aproape o sută de ore suplimentare de muncă fără să fie plătiţi. ”Este o formă de protest şi solicităm rezolvarea unor revedincări cu care noi funcţionarii publici cu statut special din sistemul Penitenciar, ne confruntăm. Printre principalele revendicări se numără şi plata orelor suplimentare acumulate până în aprilie 2018. Vorbim de aproape 1 milion de ore suplimentare. Asta înseamnă muncă suplimentară efectuată şi neplătită”, a precizat subcomisarul Ionel Dimitrovici, preşedintele sindicatului Novo Legis Botoşani.
 
Fiecare gardian în parte acumulează peste o sută de ore în parte, de ore de muncă suplimentară neplătită. ”Personal am 188 de ore, nerecuperate şi neplătite de la 1 aprilie. Începând cu 1 aprilie plata orelor suplimentare există doar că printr-o odioşie a Ministrului Justiţiei aceste ore suplimentare sunt plătite din aprilie dar cu nişte artificii la care a participat inclusiv Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la sfârşitul lunii nu apar la plată. Sunt nişte artificii tehnice”, spune Viorel Voicu, vicepreşedinte al sindicatului ANPR-ului. 
 
Pe lângă orele neplătite, angajaţii Penitenciarului Botoşani sunt nemulţumiţi că nu sunt incluşi pe noua grilă de salarizare. ”Vrem trecerea pe grila de salarizare din 2022, a nostră a celor din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Suntem singura categorie bugetară care nu a fost inclusă pe această grilă care va intra în vigoare cu octombrie 2018. O altă revendicare este eliminarea discrimării pensionarilor. Din 2017 cei care ies la pensie din acest sistem li se diminează cu 30% veniturile, şi nu este corect.”, adaugă Ionel Dimitrovici. 
 
Gardienii nu se mai simt în siguranţă la muncă
 
O altă problemă ridicată de gardieni este numărul mic de angajaţi în comparaţie cu cel al deţinuţilor. Practic gardienii riscă să aibă în pază prea mulţi deţinuţi, cu riscurile aferente. ”Suntem subdimensionaţi pe schema de personal. La un angajat în momentul de faţă mai trebuie încă doi-trei în plus”, spune Viorel Voicu. ”Noi lucrăm cu oameni dificili, unii şi cu probleme psihiatrice, unii agresivi, violenţi. Au fost şi cazuri de ultraj, dar la noi nici nu se consideră ultraj”, a precizat unul dintre gardienii ieşiţi la protest.
 
”Demisia, demisia”
 
Reprezentanţii sindicatelor anunţă că gardienii vor continua protestele până pe 3 octombrie când va avea loc o mare manifestaţie. Dacă nici după trei octombrie nu vor fi rezolvate revendicările angajaţilor de la Penitenciar, atunci se va intra în grevă generală. ”Dacă solicitările nu sunt luate în calcul pe 3 octombrie, refuzăm să intrăm la serviciu. Dacă nu suntem doi supraveghetori pe o secţie de maximă siguranţă şi rămâne doar unul, atunci colegul nu va mai intra la serviciu. Vom duce la blocarea activităţilor.”, spune Viorel Voicu. Totodată gardienii protestatari au scandat ”Tudorel Minciunel” şi a cerut demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

 
Vă mai recomandăm:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările