VIDEO Cine sunt fetele care domină boxul românesc. De ce luptătoarele din nord au pumnii de fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campioanele de la Botoşani alături de antrenorul Larisa Roşu FOTO Cosmin Zamfirache
Campioanele de la Botoşani alături de antrenorul Larisa Roşu FOTO Cosmin Zamfirache

La Botoşani a fost dezvoltată o adevărată tradiţie a boxului feminin. Fetele din nord sunt o adevărată spaimă la competiţiile naţionale, fiind de cele mai multe ori învingătoare în confruntările directe. La rândul lor, tinerele performere sunt antrenate de o fostă campioană naţională a boxului feminin.

La Botoşani, în sălile vechi ale Clubului Sportiv, un loc desprins parcă din filmele de epocă cu sportivi, se antrenează zilnic campioni, învingători în competiţii de calibru naţional, dar mai ales internaţional. Zeci de tineri halterofili, luptători, canotori şi boxeri se antrenează ”old school”, de multe ori cu echipamente învechite şi visează la titluri. Mulţi dintre ei le şi obţin. 

Urcă pe cele mai înalte titluri ale podiumului, la europene, mondiale, naţionale. În acelaşi loc al campionilor, într-o sală dosită şi la fel de veche, s-a născut o tradiţie şi o legendă unicat în lumea boxului feminin românesc. Aici s-a scris şi continuă să se scrie povestea ”fetelor cu pumni de fier” din nordul Moldovei. 

Adolescentele de fier ale Botoşaniului

Practic este vorba despre o mână de puştoaice de liceu care vin zilnic la Clubul Sportiv. La prima vedere par adolescente obişnuite. În realitate însă sunt ”fetele cu pumnii de fier”, boxeriţele care au băgat spaima în toate adversarele. Au ajuns aproape să nu aibă rival în ţară şi sunt antrenate de o campioană a boxului feminin, o legendă vie la Botoşani, Larisa Roşu. Odată ce intră pe uşa sălii de box a Clubului Sportiv, adolescentele timide sau vesele, cu preocupări copilăreşti, se metamorfozează. Renunţă la tot ce este feminin şi devine adevăraţi războinici. 

”Eu când intru în sală lumea cealaltă dispare. Sunt doar eu, mănuşile, ringul, sacii de box şi maestra”, spune Cristina Aciobăniţei, o campioană de numai 17 ani. ”Maestra”, Larisa Roşu, este de altfel prima femeie boxer care a ajuns să antreneze o grupă de fete la Clubul Sportiv Botoşani. Are în grijă 10 fete dintre care 4 sunt campioane. ”Aici le formăm. Sunt selecţionate cu grijă, trebuie să aibă anumite calităţi. Nu rezistă oricine. După ce se antrenează şi sunt gata, vor participa la competiţii. Aici vine şi rezistă doar cine iubeşte acest sport. Fetele care au titluri trăiesc pentru acest sport”, spune Larisa Roşu. 

Fabrica de campioane de la Botoşani

În fiecare an, inclusiv în generaţiile antrenate de nea Vicky, un antrenor de legendă a boxului botoşănean, apar stele ale boxului feminin la Botoşani. Nume precum Larisa Roşu, Larisa Prisacariu, Ancuţa Atomei, Vasilica Huţanu sau Mihaela Cozma sunt câteva dintre fetele de la Botoşani care au dominat campionatele naţionale de box feminin. Larisa Roşu, cea care continuă astăzi munca de câteva decenii lui Nea Vicky, geambaşul de campioane, a câştigat din 2005 şase titluri de campioană naţională consecutiv. Până la retragere a fost aproape neînvinsă. Totodată Larisa Roşu a reuşit şi performanţa de a obţine o medalie de bronz  la Campionatul European din Anglia. 

box 2

Antrenamentele sunt dure şi solicitante FOTO Cosmin Zamfirache

La rândul ei Ancuţa Atomei, o boxeriţă de 1,90 metri şi 81 de kilograme, câştiga în 2013 şi 2014, doi ani consecutiv, titlul naţional la box feminin. Majoritatea adversarelor nu rezistau până la finalul meciului în compania Ancuţei Atomei şi sfârşeau prin K.O. Performanţe uluitoare şi medalii de aur şi argint la nivel naţional au fost obţinute şi de Vasilica Huţanu şi Mihaela Cozma. ”A fost un nucleu de campioane aici la Botoşani. Mândria lumii sportive. Fetele de la Botoşani când se ambiţionează nu pot fi bătute”, spune convins, nea Vicky. De altfel statisticile arată că în ultimul deceniu, în opt ani din zece, titlul suprem la box feminin a fost câştigat de botoşănence. 

Noua generaţie de campioane

Şi în momentul de faţă la Botoşani tradiţia continuă. Patru dintre tinerele antrenate de Larisa Roşu, cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani, domină boxul feminin în România. Aciobăniţei Cristina de exemplu, este o tânără de 18 ani, aparent firavă. În realitate este însă o campioană în adevăratul sens al cuvântului. Mai precis este campionă naţională de box la tineret, dar şi câştigătoarea Cupei României. Mai mult decât atât, Cristina a reprezentat România şi la Campionatul European, obţinând locul 5. Este pasionată de box şi spune că doar ambiţia şi puterea de luptă au făcut-o să ajungă în careul de aşi.

”Îmi place foarte mult boxul. Simt că mi-a schimbat viaţa în bine. Sunt o fată normală, dar când intru în sală mă transform. Atunci dau totul pentru a face performanţă. Numai cu muncă şi ambiţie se câştigă totul. Nu-mi este frică de adversare. Atunci rămând doar eu cu ea, totul dispare”, spune Cristina Aciobăniţei. Rezultate deosebite are şi Ecaterina Danileţ, care la numai 15 ani are o medalie de aur la Cupa României şi o medalie de argint la Campionatele Naţionale. Georgiana Căliman, de exemplu, are 17 ani, face box din februarie anul acesta şi este deja medaliată cu aur la Campionatul Naţional. 

”Fetele din Moldova sunt native, au masă musculară, forţă”

Larisa Roşu, campiona care antrenează la rândul ei campioane, spune că fetele din Botoşani în special, dar şi din Moldova în general, au o caracteristică genetică aparte, care le face aproape imbatabile. În primul rând este vorba de forţa nativă. ”Fetele din Moldova sunt native, au masă musculară, forţă. Se nasc cu această genă puternică, care le ajută la efort şi la antrenamente dificile. Pe scurt, sunt mai puternice din punct de vedere fizic”, spune Larisa Roşu. 

Moldovencele cu pumni de fier care câştigă toate competiţiile

Totodată, antrenoarea spune că moldovencele, majoritatea venite din mediul rural, sunt foarte muncitoare, ambiţioase şi nu au frică de nimic. ”Pe lângă fizic, sunt calităţile native de ordin psihic. Sunt de fier, nu le sperie nimic. Când intră acolo sunt gata să câştige. Nu se gândesc la altceva decât la victorie şi atunci domină totul. Pe deasupra sunt şi muncitoare. Munesc din greu, fiindcă aşa sunt obişnuite. Iubesc acest sport şi dau totul pentru el. Şi atunci se vede”, spune Larisa Roşu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Povestea campioanei României la box. Este instructor de înot şi arbitru de fotbal în liga a treia. 

„Eu nu ştiu ce este ăla timp liber“

Nume grele ale boxului românesc, vin la Arad, în cadrul show-ului Gala Campioniolor

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite