Vezi drumul lui Dragoş Brumăraş de la picturi muştar la desen de Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragoş Brumăraş, tânărul devenit cunoscut pentru desenul gigant amplasat în centrul oraşului Botoşani, a început prin a-şi exprima talentul la desen cu ajutorul fardurilor surorii sale. Apoi a exploatat orice metoda prin care ar fi putut să-şi lase amprenta pe coala de hartie, mai puţin acuarela. Ruj, muştar, praf de cărămidă sau făină de porumb sunt doar câteva dintre modalităţile abordate de tânărul pictor în desene

Primul desen l-a făcut la vârsta de 10 ani. Tot atunci a primit şi prima apreciere a talentului său. Din acel moment desenează în fiecare zi, neîncetat. Dragoş Brumăraş are un talent extraordinar la desen, iar dragostea pentru această artă şi-a exprimat-o în cele mai originale moduri. De la muştar, sau fond de ten la cremă de ghete, tânărul a folosit pe hârtie aproape orice, înafară de acuarela

„Doar un perete se dădea cu var. Restul erau pictaţi de mine"

Situaţia financiară nu i-a permis, pe atunci , să-şi cumpere pensoane sau acuarele, cum avea orice copil. Însă dragostea pentru pictură a primat aşa că a început să caute alte metode prin care să deseneze. Aşa a descoperit fardurile surorii sale. „ Într-o zi, spălam cu sora mea un cearşaf . Avea pe el nişte pete de ruj. Cand l-am ridicat din apă am rămas uimit de ce compoziţie minunată de culori pot da acele pete de ruj. Am lăsat totul şi am fugit la bunici la ţară, am cumpărat un fond de ten, un ruj şi un creion dermatograf, am scos ceaşafuri din dulap şi am început să fac primul meu desen original" povesteşte Dragoş. Din acel moment nimic nu rămânea neatins de mâna tânărului. Orice suprafaţă reprezenta pentru el o nouă provocare de desen. „ Mi-am pictat toată camera cu personaje din desene animate, sau ce-mi trecea mie prin cap. Doar un singur perete se dădea cu var, restul erau pictaţi de mine" precizează pictorul.

Singurul profesor:  oglinda

Conştient că pictura nu-i va asigura un trai decent , Dragoş a urmat cursurile profilului construcţie al Grupului Şcolar Industrial Elie Radu din Botoşani. Iar astăzi meseria sa este de zugrav-constructor finisor. De-a lungul anilor de muncă în construcţie, Dragoş nu s-a lăsat de pictură, iar cu fiecare desen îşi arăta tot mai mult măiestria şi originalitatea. „Singurul meu profesor de desen era oglindă. Făceam un desen apoi îl priveam în oglindă şi vedeam toate defectele. Aşa m-am perfecţionat", ne explică pictorul. Rând pe rând, a folosit în desenele sale făină de porumb, praf de cărămidă, mac, cacao, rugină şi chiar muştar sau suc de roşii.


În urmă cu cinci ani, lipsa banilor l-a făcut să ia calea străinătăţii. Aşa a ajuns în Portugalia, unde a început să muncească în construcţii. „ Pentru oricine e greu departe de casă. Eu eram ziua la muncă, iar seara veneam acasă, mâncam puţin şi mă apucam să desenez. Mă refugiam în ceea ce ştiam să fac cu atâta drag" povesteşte Dragoş.

În Borba, un sat de 1000 de case, Dragoş a reuşit să se facă remarcat cu desenele sale, iar lumea să-l îndrăgească." Am reuşit să-mi expun unele lucrări într-un bar din sat. De două ori chiar. Atunci chiar am vândut unele dintre ele. Nu erau mulţi bani , dar pentru mine contau enorm. Puteam să-mi mai cumpăr materiale pentru următoarele desene" , spune Dragoş. În Potrugalia i-a venit ideea să facă cel mai mare desen pe coli A4 din lume cu...cremă de ghete. Un an de muncă, peste 13.000 de coli A4 şi aproape 4 kg de cremă de ghete- de atât a avut nevoie Dragoş Brumăraş pentru a face desenul ce reprezintă o veche fortăreaţă din Portugalia. „În primă fază am vrut să îl fac de 3 km pătraţi, dar dura prea mult şi era prea greu „ mărturiseşte tânărul care speră să intre în Cartea Recordurilor chiar şi numai cu cel de 1200 de metri pătraţi de desen, expus în urmă cu o săptămână, într-o parcare din Botoşani.

„Voi picta până la sfârşit"
Pentru că îî place să fie unic şi să-şi depăşească limitele , Dragoş spune că va încerca să facă cea mai mare pictură din lume. Nu s-a decis încă asupra temei, însă una dintre opţiuni este „ Cina cea de taină" a lui Leonardo da Vinci. „Sper să întru în Cartea Recordurilor şi cu desenul, dar nu mă las. Voi mai picta pentru că asta iubesc să fac şi în asta mă regăsesc" , a conchis Dragoş Brumăraş.

Profil
Data naşterii: 18 august 1978 Botoşani
Studii: Grupul Şcolar Industrial Elie Radu Botoşani
Familie : necăsătorit

Ce-i place: „ Iubeasc să stau la geam când plouă. Am acasă , la ţară, un geam special făcut pentru asta" , ne mărturiseşte Dragoş.
Ce nu-i place: „Nu îmi plac oamenii încrezuţi. Ajung să fie egoişti", spune Dragoş

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite